Το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας «βλέπει» έλλειμμα στο 9,4% του ΑΕΠ από 7,4% που είναι ο στόχος του Μνημονίου βλέπει για το 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία από την έως τώρα πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών και το σχεδιασμό που τους παρουσίασε χθες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ads

Οι τεχνοκράτες των δανειστών της Ελλάδας που επισκέφθηκαν χθες και το υπουργείο Οικονομικών, εκτίμησαν ότι είναι αδύνατη η μείωση του ελλείμματος από τα 24,1 δισ. ευρώ ( 10,5% του ΑΕΠ ) στα 16,8 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος του Μνημονίου για φέτος. Σύμφωνα δε με την Ναυτεμπορική, οι εκπρόσωποι του Δ.Ν.Τ., της Ε.Ε. και της Ε.Κ.Τ. τόνισαν ότι το ανέφικτο του εγχειρήματος δεν έγκειται στις αστοχίες όσο στο οικονομικό περιβάλλον.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών της Ελλάδας σημείωσαν ότι ακόμη και αν επιχειρήσει η ελληνική κυβέρνηση τη μείωση του ελλείμματος κατά τρεις μονάδες του ΑΕΠ (περίπου 7 δισ. ευρώ) θα έπρεπε να ληφθούν πρόσθετα μέτρα τα οποία θα έφταναν σε ύψος τα 10 δισ. ευρώ ώστε να καλυφθεί η ύφεση της οικονομίας και οι μεγαλύτερες, ως ποσοστό του ΑΕΠ, δαπάνες για τόκους.

Η λήψη νέων μέτρων σε τέτοιο ύψος, σύμφωνα με τους ελεγκτές, θα είχε ως αποτέλεσμα την εμβάθυνση και την παράταση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία. Συνεπώς θα πρέπει να περιοριστεί στο 1% του ΑΕΠ για το 2011 και θα πρέπει να καταβληθούν πολύ μεγαλύτερες προσπάθειες τα επόμενα χρόνια όταν το πρόσημο του ρυθμού θα είναι θετικό ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Ads

Τα στελέχη της τρόικας σημείωσαν ότι πολλά από τα προγραμματισμένα μέτρα του Μνημονίου παρουσιάζουν καθυστέρηση και εξ αυτού σημειώνεται παρέκκλιση και στα έσοδα και στις δαπάνες. Αναλυτικότερα:

  • Το ενιαίο μισθολόγιο ήταν επρόκειτο να εφαρμοστεί από τα μέσα του χρόνου φαίνεται ότι παίρνει αναβολή για το τέταρτο τρίμηνο ή τις αρχές του 2012. Η καθυστέρηση εφαρμογής του αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετες ανάγκες χρηματοδότησης ύψους περίπου 200 εκ. ευρώ.
  • Η καθυστέρηση στις αλλαγές των ελλειμματικών ΔΕΚΟ, κυρίως του ΟΣΕ αλλά και των εταιρειών συγκοινωνιών της Αθήνας και η καθυστέρηση της αξιοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των περιουσιακών τους στοιχεία αυξάνει τις ανάγκες χρηματοδότησης, είτε από επιχορήγηση, είτε από δανεισμό κατά 400-450 εκ. ευρώ.
  • Τα ασφαλιστικά ταμεία κινδυνεύουν να γίνουν αιτία νέων ελλειμμάτων, αφού μέσα στο πρώτο τρίμηνο του χρόνου ένα από τα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία, το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ εμφανίζονται να έχουν απορροφήσει περίπου το 45% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης.

Ως εκ τούτου, οι εκπρόσωποι της τρόικας εκτίμησαν ότι στο τέλος του χρόνου το έλλειμμα θα είναι περίπου 1,3-1,4 δισ. ευρώ από τα οποία τα 600 εκ. ευρώ θα αφορούν το ΟΑΕΕ και τα 700 εκ. ευρώ το ΙΚΑ.

Επιπλέον, οι ελεγκτές ζήτησαν αναλυτική ενημέρωση για τη χρηματοδότηση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και τα υπόλοιπα της κρατικής χρηματοδότησης μέχρι και το τέλος του χρόνου. Επέμειναν δε να μάθουν για την πορεία της εξοικονόμησης των 500 εκ. ευρώ που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να πετύχει η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης».

Το οικονομικό επιτελείο από τη μεριά του τόνισε ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής για φέτος θα καλυφθεί από την καλύτερη απόδοση των ήδη υφιστάμενων μέτρων. Ειδικά για τα φορολογικά μέτρα ανέπτυξαν το πρόγραμμα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και της βελτίωσης της διαδικασίας είσπραξης των εσόδων από όπου αναμένονται για φέτος περίπου 1,5 δισ. Επίσης θα υπάρξει προσαρμογή και από τη μεταφορά κάποιων μέτρων από το 2012 (όπως π.χ. τη φορολόγηση των μη αλκοολούχων ποτών) στο 2011.

Πιέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στα εργασιακά

Πιέσεις για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις ασκούνται από την πλευρά της τρόικας. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν διευκρινίσεις για τους λόγους που δεν έχουν προχωρήσει ακόμη οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που αποτελούν δεσμεύσεις στο πλαίσιο του Μνημονίου, ενώ παράλληλα ζήτησαν στοιχεία για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί.

Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων, ενημερώνοντας για την συζήτηση που θα έχουν οι επικεφαλής της τρόικας την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση με την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (την ερχόμενη Τετάρτη) προδιέγραψε τις θέσεις που θα διατυπωθούν. Έτσι, έγινε σαφές ότι στο θέμα της διευθέτησης θα ζητηθεί μεγαλύτερη ευελιξία με ενίσχυση του διευθυντικού δικαιώματος των εργοδοτών στον καθορισμό του ωραρίου.

Ο Νόμος που ισχύει σήμερα (Ν.3846 άρθρο 7) προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι «το χρονικό διάστημα των περιόδων αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης δεν υπερβαίνει συνολικά τους τέσσερις μήνες κατά ημερολογιακό έτος (περίοδος αναφοράς). Η επιπλέον απασχόληση παρέχεται από τον εργαζόμενο υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 6, εφόσον η επιχείρηση εμφανίζει σώρευση εργασίας που οφείλεται είτε στη φύση, στο είδος ή στο αντικείμενο των εργασιών της είτε σε ασυνήθεις ή απρόβλεπτους λόγους.

Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του». Η τρόικα πάντως ζητά μεγαλύτερη περίοδο αναφοράς και άρση περιοριστικών ρυθμίσεων που προβλέπονται με τη δυνατότητα άρνησης από την πλευρά των εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης: