Στο Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας κατατέθηκε για νομοπαρασκευαστική επεξεργασία το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο εναρμονίζεται η χώρα μας σε ευρωπαϊκές οδηγίες για την αναγνώριση των επαγγελματικών πτυχίων. Το ΠΔ, υπογράφεται από 12 υπουργούς και θα συζητηθεί κεκλεισμένων των θυρών στο τέλος του μήνα, υπό την προεδρία του Κ. Μενουδάκου και με εισηγητή τον Χ. Παπανικολάου. Η κίνηση αυτή αναμένεται να αλλάξει ριζικά τον χάρτη των επαγγελματικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Ads

Ειδικότερα, με το σχέδιο ΠΔ εναρμονίζεται η εθνική μας νομοθεσία:

1) Στην οδηγία 2005/36/ΕΚ για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων και
2) Στην οδηγία 2006/100/ΕΚ για την προσαρμογή ορισμένων οδηγιών στον τομέα της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων, λόγω προσχωρήσεως της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας.

Το εν λόγω σχέδιο ΠΔ εφαρμόζεται σε κάθε υπήκοο κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος επιθυμεί να ασκήσει επάγγελμα στην Ελλάδα, έχοντας αποκτήσει τα επαγγελματικά του προσόντα σε άλλα κράτος μέλος της ΕΕ είτε ως αυτοαπασχολούμενος, είτε ως μισθωτός συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που ασκούν ελεύθερα επαγγέλματα. Το ίδιο δικαίωμα θα έχουν φυσικά και οι Έλληνες που επιθυμούν να εργαστούν σε κοινοτική χώρα. Δίνεται επιπλέον η δυνατότητα, σε απόφοιτους κολλεγίων που συνεργάζονται με πανεπιστήμια της Ευρώπης να ασκήσουν στην Ελλάδα το επάγγελμα που αντιστοιχεί στις σπουδές τους.

Ads

Στο επίπεδο της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα κολλέγια και τα ΚΕΣ

Το σχεδίου ΠΔ περιλαμβάνει 8 παραρτήματα, τα οποία αναφέρονται αναλυτικά στις επαγγελματικές ενώσεις και οργανισμούς διαφόρων χωρών που πληρούν τις προϋποθέσεις για την επαγγελματική αναγνώριση και καλύπτουν μία πολύ ευρεία «γκάμα» επαγγελμάτων, από μηχανικούς, ιατρούς, νομικούς και αρχιτέκτονες μέχρι κατασκευαστές οργάνων, οπλοποιούς και υδραυλικούς. Παράλληλα το σχέδιο ΠΔ, αποτελεί τον προπομπό για την αντιστοίχηση που θα ακολουθήσει μεταξύ των τίτλων της εκπαίδευσης και των 8 επιπέδων που καλύπτουν όλο το φάσμα, από την πρωτοβάθμια μέχρι τους διδακτορικούς τίτλους. Σύμφωνα με το «Έθνος», στο πλαίσιο αυτό, η προοπτική για τα κολέγια και τα κέντρα ελευθέρων σπουδών, είναι να ενταχθούν στο επίπεδο της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όχι της τριτοβάθμιας, όπου ανήκουν τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Το γεγονός αυτό έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση των αποφοίτων των ιδιωτικών κολλεγίων και των ΚΕΣ. Το ΣτΕ, καλείται ουσιαστικά να αποφασίσει, κατά πόσον υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με τις κοινοτικές οδηγίες, αλλά και το κατά πόσον είναι ανεκτή η αναγνώριση υποδεέστερων επαγγελματικών δικαιωμάτων για τους αποφοίτους κολεγίων σε σύγκριση με τους αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Σχετικά με τα κολέγια, προβλέπεται ότι αν οι ελληνικές Αρχές έχουν δικαιολογημένες αμφιβολίες για τίτλους εκπαίδευσης που αποκτήθηκαν στην Ελλάδα ή σε άλλα κράτη, οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές επικοινωνώντας με τις ξένες Αρχές του κράτους καταγωγής του τίτλου και έτσι μπορούν να πιστοποιήσουν επίσημα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα εάν οι τίτλοι σπουδών είναι ίδιοι με εκείνους που θα χορηγούσαν και εκείνα και αν προσδίδουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα και σε εκείνη τη χώρα. Κάθε παράβαση των διατάξεων του ΠΔ θα τιμωρείται με διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.

Για τα επόμενα τρία χρόνια, οι αποφάσεις για το ποιοι πληρούν τα προσόντα και τις προϋποθέσεις για να εργαστούν στην Ελλάδα, θα παίρνονται από το ΣΑΕΠ (Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων). Πρόκειται για ένα πολυμελές όργανο του υπουργείου Παδείας που θα συγκροτείται με τη συμμετοχή επιστημόνων και αντιπροσώπων των διαφόρων επαγγελματικών οργανώσεων και στο οποίο θα προεδρεύει ο Νομικός Σύμβουλος του υπουργείο. Το όργανο αυτό θα αντικαταστήσει τα συμβούλια Αναγνώρισης Επαγγελματικής Ισοτιμίας Τίτλων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Αναγνώρισης Τίτλων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, όταν το ΠΔ τεθεί σε ισχύ. Ωστόσο, από το 2013 και μετά το ΠΔ, θα εκχωρήσει το δικαίωμα της απόφασης για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων στις οικείες επαγγελματικές οργανώσεις κάθε κλάδου, δηλαδή στους επαγγελματικούς συλλόγους, τα επιμελητήρια κλπ, ενώ το ΣΑΕΠ, θα είναι υπεύθυνο μόνο για τους επαγγελματίες για τους οποίους δεν υπάρχουν επαγγελματικοί σύλλογοι.

Στην προσεχή τριετία, η οποία θα λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο, μέχρι δηλαδή να είναι έτοιμες οι επαγγελματικές ενώσεις να αναλάβουν το ρόλο του ΣΑΕΠ, οι αιτήσεις θα υποβάλλονται σε αυτό το όργανο – το παράβολο θα ανέρχεται πιθανόν στα 100 ευρώ – και οι απαντήσεις θα δίνονται μέσα σε ένα τρίμηνο. Αν το ΣΑΕΠ αναγνωρίσει τα επαγγελματικά προσόντα ενός υποψηφίου, αυτός θα έχει το δικαίωμα να εγγραφεί αμέσως στην αντίστοιχοι επαγγελματική ένωση και να πάρει άδεια χορήγησης του επαγγέλματος. Στην περίπτωση που το ΣΑΕΠ διαπιστώσει διάσταση μεταξύ των επαγγελματικών προσόντων του υποψηφίου και την απαιτούμενη εκπαίδευση στη χώρα μας, μπορεί να ζητήσει από τον υποψήφιο να υποβληθεί σε δοκιμασίας επάρκειας ή πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης προσαρμογής έως και τρία χρόνια. Αυτό μπορεί να συμβεί εφόσον παρατηρηθεί είτε απόκλιση ενός έτους από την απαιτούμενη στην Ελλάδα εκπαίδευση είτε ουσιαστική διαφοροποίηση γνώσεων από αυτές που παρέχει ο ελληνικός τίτλος σπουδών.