Μπορεί η ώρα για την επαναλειτουργία των σχολείων να πλησιάζει ολοένα και περισσότερο, καθώς την ερχόμενη Δευτέρα επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές της Γ Λυκείου ενώ για τις 18 Μαΐου είναι προγραμματισμένη η επιστροφή των μαθητών των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου αλλά και εκείνων του Γυμνασίου, όμως η σύγχυση αναφορικά με τις συνθήκες που θα γίνει αυτή παραμένει.

Ads

Η εν λόγω σύγχυση μεγάλωσε ακόμη περισσότερο μετά τον μπάχαλο σε ό,τι    αφορά τον καθορισμό του αριθμού των μαθητών εντός των τάξεων. Ενώ λοιπόν ο ΕΟΔΥ το Σάββατο 2 Μαΐου όρισε ως ασφαλή αναλογία τον έναν μαθητή ανά 7 τ.μ., την επομένη η οδηγία αυτή αντικαταστάθηκε από το «Οδηγίες από το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων», που όριζε το 1,5 μέτρο.

Ιδού η αρχική οδηγία

image

Ads

Και η νέα οδηγία, με την οποία αντικαταστάθηκε μια μέρα αργότερα

image

Η παραπάνω διγλωσσία προκάλεσε αντιδράσεις στον εκπαιδευτικό κόσμο. Η ΟΛΜΕ προκήρυξε στάση εργασίας για την Τετάρτη 6 Μαϊου εκφράζοντας την ανησυχία της ελλείψεις σε ατομικά μέτρα προστασίας στα σχολεία, ενώ η Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. σε σχετική ανακοίνωση κάνει λόγο για «πρωτοφανή κίνηση, που ενδεχομένως συνιστά απόπειρα εξαπάτησης της ελληνικής κοινωνίας στο σύνολό της» και να θέτει μια σειρά ερωτημάτων:

  • Γιατί άλλαξαν οι πρώτες οδηγίες του ΕΟΔΥ για την αναλογία 1/7 τ.μ. για τα σχολεία;
  • Ποιοι ήταν εκείνοι που πήραν την απόφαση μέσα σε λίγες ώρες να αλλάξουν τις οδηγίες;
  • Με ποια επιστημονική λογική εξηγείται πως για όλες τις υπηρεσίες αναγράφονται σαφείς οδηγίες με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, εκτός από τα σχολεία;
  • Μπορεί το υπουργείο Παιδείας να αποφασίζει για την αναλογία μαθητών ανά τμήμα;
  • Με την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των σχολείων οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί είναι ασφαλείς;

Διαβάστε επίσης: Τι απαντά το υπουργείο Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων

Ανησυχούν και οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική εκπαίδεση

Παράλληλα, οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης (φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, κέντρα ξένων γλωσσών και ιδιωτικά ΙΕΚ), η επαναλειτουργία των οποίων έχει οριστεί για τις 18 Μαΐου, θέτουν με τη σειρά τους τον προβληματισμό τους σχετικά με την επαρκή προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών στους χώρους αυτούς, τονίζοντας την άσχημη κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και υποστηρίζοντας ότι το μέτρο της απόστασης του 1,5 μέτρου μεταξύ των μαθητών είναι ανεφάρμοστο στην περίπτωση των ιδιωτικών δομών εκπαίδευσης όπου υπάρχουν αίθουσες μικρότερες των 30 τ.μ.

Διαβάστε επίσης: «Μεγάλος αδελφός» στα σχολεία με πρόσχημα την τηλε-διδασκαλία

«Οι αίθουσες διδασκαλίας είναι πρόχειρα χωρισμένες με γυψοσανίδες όπου μαθητές και καθηγητές κυριολεκτικά στοιβάζονται σε απόσταση αναπνοής ο ένας από τον άλλον. Οι συνθήκες υγιεινής εναποτίθενται στην “καλή θέληση” του εργοδότη.

»Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει προσωπικό καθαρισμού ενώ χρέη καθαρίστριας ή καθαριστή τελούν οι συνάδελφοι που εργάζονται στη γραμματεία του φροντιστηρίου. Οι χώροι παραμονής των μαθητών στα διαλείμματα είναι ανεπαρκείς, αν όχι ανύπαρκτοι. Για τους οδηγούς, τους συνοδούς και τα παιδιά στα σχολικά δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Αττικής «Ο Βύρων».