Τακτοποίηση αυθαιρέτων, πάγωμα αντικειμενικών αξιών για το 2011, εξαίρεση από το «πόθεν έσχες» όλων των κατοικιών και όχι μόνο της πρώτης, επαναξιολόγηση του φορολογικού συστήματος από το Σεπτέμβριο και εισφορά αλληλεγγύης 3% επί του γενικού εισοδήματος αποτελούν ορισμένα από τα ζητήματα που έθεσε ενώπιον των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

Ads

Αντιμέτωπος με τα ομαδικά πυρά των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για πρόθεση της κυβέρνησης να μην προχωρήσει φέτος σε αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, την οποία σχεδίαζε να πράξει εντός του καλοκαιριού. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι προτίθεται να επεκτείνει την εξαίρεση από το «πόθεν έσχες», ώστε να αφορά στην αγορά όλων των κατοικιών και όχι μόνον της πρώτης, όπως ισχύει σήμερα. Εμφανίστηκε επίσης θετικός στην υιοθέτηση και μέτρων μηδενικού κόστους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για την τακτοποίηση αυθαιρέτων.

Σημειώνεται πως τόσο η κατάργηση «πόθεν έσχες» στην αγορά ακινήτων όσο και το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών περιλαμβάνονται στα μέτρα που πρότεινε πρόσφατα ο πρόεδρος της ΝΔ στο Ζάππειο ΙΙ για να βγει η ελληνική οικονομία από την κρίση.

Στη σημερινή συνεδρίαση, ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε τη δέσμευση που ανέφερε στην άτυπη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου για επαναξιολόγηση του φορολογικού συστήματος και την επιδίωξη της μείωσης των συντελεστών με νομοθετική παρέμβαση που αναμένεται να γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ads

Αναφέρθηκε, ακόμη, στην πρόταση του προέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου για «εισφορά αλληλεγγύης, ύψους 3% επί του γενικού εισοδήματος, ώστε να μη μειωθεί το αφορολόγητο και να μην εξισωθεί το πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο». Η σχετική πρόταση του Φ. Πετσάλνικου είναι πανομοιότυπη με την εισφορά αλληλεγγύης, που εφαρμόστηκε στη διάρκεια της ενοποίησης της Γερμανίας, ενώ εκτιμάται ότι η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα αποφέρει 2,7 δισ. ευρώ.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στον τρόπο που θα πραγματοποιηθεί η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων, επισημαίνοντας ότι με εξαίρεση τους τομείς της υγείας, της παιδείας και της ασφάλειας, ο κανόνας γίνεται 1 προς 10 για το 2011 και θα παραμείνει 1 προς 5 για τα επόμενα χρόνια. Το ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου θα εναρμονιστεί με του ιδιωτικού ενώ θα μειωθούν μισθοί «που δεν δικαιολογούνται από τη θέση και τα καθήκοντα».

Ενώπιον του ΚΤΕ Οικονομικών, ο υπουργός Οικονομικών, παρότι αναγνώρισε λάθη και αστοχίες στην εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής, ωστόσο αρνήθηκε ότι το οικονομικό επιτελείο απέτυχε. «Δεν έχουμε αποτύχει, υπάρχουν όμως ορισμένες αστοχίες στην εφαρμογή της πολιτικής μας» τόνισε. Επιπλέον, αναφορικά με το φορολογικό άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο τα μέτρα να είναι ηπιότερα, επέμεινε, ωστόσο, ότι το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα έρθει στη Βουλή ως ένα άρθρο. Ακόμη, έκανε λόγο και για πιέσεις που ασκούνται, ώστε η χώρα να προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, όσοι ασκούν εύκολη κριτική στην κυβέρνηση και βάλουν κατά της αξιοπιστίας της, αγνοούν κρίσιμες μεταβλητές. Και τέτοιες ήταν, το προηγούμενο διάστημα και παραμένουν, η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό στερέωμα, η αστάθεια στις αγορές και οι παλινδρομήσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής.

Μέτρα-«φωτιά» για συνταξιούχους, με απώλειες έως και 14%

Τρομακτική αναμένεται η ανακοίνωση των νέων μέτρων για τους Έλληνες συνταξιούχους, με την αύξηση του ΛΑΦΚΑ, την επιβολή εισφορών στις επικουρικές και τις κύριες συντάξεις και το ψαλίδι στο εφάπαξ που προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσµο Πρόγραµµα, να απειλούν τους συνταξιούχους με απώλειες από 3% έως και 14%.

Συγκεκριμένα, όπως παρουσιάζει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα Τα Νέα, το Μεσοπρόθεσμο θα περιλαμβάνει τις εξής αλλαγές:

1) Κλιµακωτή εισφορά ΛΑΦΚΑ (ειδική εισφορά) από 3% έως 10% σε όσους έχουν επικουρική σύνταξη άνω των 300 ευρώ, από την 1η Σεπτεµβρίου.

Ειδικότερα, 3% θα είναι η ελάχιστη εισφορά για σύνταξη 301 έως 350 ευρώ, 4% για σύνταξη 351 έως 400 ευρώ κ.ο.κ. έως και έως 10% για τις επικουρικές συντάξεις άνω των 700 ευρώ.

Μειώσεις για τις επικουρικές συντάξεις θα υπάρξουν από 1/1/2012, αφού ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές µελέτες για τα ταµεία.

2) Νέος αυξηµένος ΛΑΦΚΑ (ειδική εισφορά) στις κύριες συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.700 ευρώ. Η εισφορά θα παραµείνει στο 3% για συντάξεις από 1.400 έως 1.700 ευρώ, αλλά τα ποσοστά θα αυξηθούν από 4% σε 6% για 1.701 ευρώ και άνω και θα φθάνουν το 14% (από 10%) για τις συντάξεις των 3.500 ευρώ.

3) Όσοι έχουν κύρια σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ και έχουν συνταξιοδοτηθεί εθελουσίως πριν από το 60ο έτος της ηλικίας τους, εκτός από την εισφορά ΛΑΦΚΑ θα τους επιβληθεί κλιµακωτή εισφορά (ανάλογα µε το ποσό της σύνταξης) 6%, 8% και 10%. Στο µέτρο αυτό δεν περιλαµβάνονται οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις γυναικών και µητέρων.

4) «Πλαφόν» στις κύριες συντάξεις, καθώς θα ενεργοποιηθούν οι προβλεπόµενες από το νόµο διατάξεις, σύµφωνα µε τις οποίες το ανώτατο όριο είναι στα 2.775 ευρώ (2.350 στο ΙΚΑ) και για δύο κύριες συντάξεις στα 3.650 ευρώ περίπου.

5) Αυστηρότερα κριτήρια για το ΕΚΑΣ, από την εφαρμογή των οποίων εκτιμάται ότι θα θιγούν περίπου 150.000 δικαιούχοι.

6) Μείωση του εφάπαξ κατά 10%. Η περικοπή θα ισχύσει από εφέτος και αφορά τα ελλειµµατικά ταµεία πρόνοιας, αρχής γενομένης από το Ταµείο Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων.

7) Αύξηση εισφοράς υπέρ ανεργίας στον ιδιωτικό τοµέα κατά 0,5% για τον εργοδότη και κατά 0,5% για τον εργαζόµενο, ενώ καθιερώνεται εισφορά (υπέρ ανεργίας) 3% για τους δηµοσίους υπαλλήλους.

«Γκάζι» στις ιδιωτικοποιήσεις

Επιπλέον, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση του ΚΤΕ Οικονομικών, ότι το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα επισπευσθεί, με στόχο την είσπραξη 15 δισ. ευρώ μέχρι το 2012 και όχι μέχρι το 2013, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Έτσι, στο φετινό πρόγραμμα για τις ιδιωτικοποιήσεις εντάσσεται η πώληση του 34% του ΟΠΑΠ, 21% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», καθώς και των ποσοστών σε Εθνική Τράπεζα (1,6%) και Alpha Bank (0,6%), ιδιωτικοποιήσεις οι οποίες δρομολογούνταν αρχικά για τον επόμενο χρόνο.

Οι πωλήσεις δημοσίων επιχειρήσεων που προβλέπονται για το 2011, εκτός της διάθεσης του 10% του ΟΤΕ, είναι οι εξής:

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο: διάθεση με πώληση μετοχών έως 34% (το Δημόσιο κατέχει 34%)

ΟΛΠ, ΟΛΘ: διάθεση με πώληση μετοχών έως 75% (το Δημόσιο κατέχει 75%)

ΕΥΑΘ: διάθεση με πώληση μετοχών έως 40% (το Δημόσιο κατέχει 74%)

ΕΑΣ: διάθεση με πώληση μετοχών έως 66% (το Δημόσιο κατέχει 100%)

Κρατικά λαχεία: πώληση 49%- 66% (το Δημόσιο κατέχει 100%)

ΔΕΠΑ: διάθεση με πώληση μετοχών έως 32% (το Δημόσιο κατέχει 65%)

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: διάθεση με πώληση μετοχών έως 49%- 100% (το Δημόσιο κατέχει 100%)

ΛΑΡΚΟ: διάθεση με πώληση μετοχών έως 55% (το Δημόσιο κατέχει 55%)

ΟΔΙΕ: διάθεση με πώληση μετοχών έως 100% (το Δημόσιο κατέχει 100%)

Καζίνο Πάρνηθας: διάθεση με πώληση μετοχών έως 49% (το Δημόσιο κατέχει 49%)

Άδειες κινητής τηλεφωνίας: πώληση δικαιωμάτων (το Δημόσιο κατέχει 100%)

Ελληνικό Ι: πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)

Ακίνητη περιουσία Ι: πώληση μεριδίων (το Δημόσιο κατέχει 100%)