Ρεσιτάλ προχειρότητας, ασυνεννοησίας αλλά και πολιτικού τυχοδιωκτισμού καταγράφηκε με επίκεντρο την πρόταση της ΝΔ στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Το ζήτημα ξεκίνησε από την πρώτη τοποθέτηση του εισηγητή του κυβερνώντος κόμματος, Κωνσταντίνου Τζαβάρα, ο οποίος ανάφερε πως η πρόταση της ΝΔ προέβλεπε ότι μετά από τρεις αποτυχημένες ψηφοφορίες με στόχο την ευρεία πλειοψηφία θα ακολουθούσε μία τέταρτη όχι με ζητούμενο την απόλυτη πλειοψηφία (σ.σ. 151 ψήφους) αλλά τη σχετική πλειοψηφία που θα λάβει ένας εκ των δύο τελικών υποψηφίων.
Ακολούθησε πανδαιμόνιο με έντονες αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης, με τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, το ρόλο του πολιτικού «πυροσβέστη» να σημειώνει ότι η πρόταση της ΝΔ προβλέπει ότι η τελευταία ψηφοφορία θα γίνεται με στόχο την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή τις 151 ψήφους.
Όλοι αρχικά πίστεψαν πως επρόκειτο για επική γκάφα του Κωνσταντίνου Τζαβάρα, αλλά η συνέχεια των εξελίξεων περιέπλεξε ακόμη περισσότερο πράγματα…
Η νέα πρόταση που έμοιαζε με την παλιά
Κι αυτό γιατί και στη νέα πρόταση που διανεμήθηκε από τον ειδικό εισηγητή της ΝΔ Γιάννη Μπούγα, προβλέπεται ότι ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα μπορεί εκλεγεί από τη Βουλή ακόμη και με σχετική πλειοψηφία σε πέμπτη ψηφοφορία (σ.σ. κάτω των 151 ψήφων) εάν οι προηγούμενες ψηφοφορίες έχουν αποβεί άκαρπες.
Υπενθυμίζεται ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε θέσει ως κατώτατο όριο εκλογής του ΠτΔ τις 151 θετικές ψήφους. Ωστόσο, στη σημερινή συνεδρίαση επιτροπής ο γενικός εισηγητής της ΝΔ, Γιάννης Μπούγας εμφανίστηκε με νέα πρόταση για τρεις συν μια (200-200-180 – σχετική πλειοψηφία).
«Αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία», αναφερόταν χαρακτηριστικά στην πρόταση που διέρρευσε και στο Διαδίκτυο.
Ο Τζαβάρας που παρέλαβε την πρόταση έτοιμη και η «άγνοια» του Μαξίμου
Από τη μεριά του, ο ίδιος Κώστας Τζαβάρας που παρουσίασε την αρχική πρόταση στην Επιτροπή διατεινόταν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, σε δημοσιογράφους πως την παρέλαβε έτοιμη. Εμφανίστηκε δε, ως υπέρμαχος της άποψης που θέλει την εκλογή Προέδρου με απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών αν οι προηγούμενες ψηφοφορίες αποβούν άκαρπες. Προβληματισμένοι εμφανίστηκαν βουλευτές της ΝΔ, όπως ο Μανούσος Βολουδάκης, δηλώνοντας ότι «δεν μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος με σχετική πλειοψηφία». Ζήτησε να εκλέγεται με 151 ψήφους και μάλιστα να ολοκληρώνεται εκεί η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Την ίδια στιγμή, υπήρξε έντονο παρασκήνιο στους κόλπους της ΚΟ της ΝΔ με συνέπεια η τελική πρόταση να περιλαμβάνει και το «151» και τη σχετική πλειοψηφία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλέγεται μετά από πέντε ψηφοφορίες, αν χρειαστεί, δηλαδή, 200- 200- 180- 151 και σχετική πλειοψηφία επί των παρόντων.
Τα νερά, ωστόσο, ταράχθηκαν εκ νέου όταν ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, είπε πως η τελική πρόταση που διένειμε νωρίτερα ο ειδικός εισηγητής Γιάννης Μπούγας δεν ήταν σε γνώση του Μαξίμου. «Δεν γνωρίζω το έγγραφο», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους.
«Μας ξέφυγε (σ.σ. μια ψηφοφορία)», είπε ακόμη, ο Γιώργος Γεραπετρίτης που συμπλήρωσε πως δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία της πρότασης και ότι για το λόγο αυτό είναι σε διαβούλευση με τους εισηγητές της ΝΔ στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >