«Δεν είπα για Εξεταστική Επιτροπή για τον κ. Δήμα. Ούτε Ειδικό Δικαστήριο!». Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι δηλώσεις του μία ημέρα νωρίτερα.

Ads

«Για τον κ. Δήμα, είπα ότι για την περίοδο Παπαδήμου πρέπει να γίνει αυτό και για ποιες ρήτρες και μίλησα νομικά κυρίως. Για αυτήν την κυβέρνηση, πρέπει να ερευνηθεί η ανάληψη αυτών των υποχρεώσεων και ρητρών και μεγάλος υπουργός που είχε να κάνει με το υπουργείο Εξωτερικών ήταν τότε ο κ. Δήμας», διευκρίνισε ο Αλ. Μητρόπουλος, μιλώντας στον «Βήμα 99,5 Fm».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε, ωστόσο, ότι ενδεχομένως θα συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή για τις δύο περιόδους του Μνημονίου. «Είπα για δύο διαφορετικές περιόδους και όχι για μία. Στο Καστελόριζο, όπου μπήκαμε στο Μνημόνιο και στην περίοδο Παπαδήμου, όπου έχουμε καταπλεονεκτικές δεσμεύσεις. Δηλαδή, έχει αναλάβει τέτοιες δεσμεύσεις, ώστε καμία μελλοντική κυβέρνηση, ούτε του Τσίπρα ούτε του Σαμαρά ή άλλη, δεν θα μπορέσει να απεμπλακεί χωρίς να κάνει σκληρό αγώνα. Και είπα ότι αυτές οι δύο περίοδοι ενδεχομένως θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχέστερης έρευνας από μία Εξεταστική Επιτροπή του Κοινοβουλίου», σημείωσε ο Αλ. Μητρόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Ο μεν Παπανδρέου, ο οποίος έβγαλε προχθές την ανακοίνωση που κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό, οφείλει να μας εξηγήσει και να διερευνηθεί, σε επίπεδο Κοινοβουλίου, τι ακριβώς έγινε στο Καστελόριζο, με το πρώτο Μνημόνιο. Ο δε Παπαδήμος, με την κυβέρνησή του, να εξηγήσει τι έγινε και δανείστηκε με τη ρήτρα του PSI για τα αποθεματικά. Το Μνημόνιο Παπαδήμου, ο νόμος 4046, στη σελίδα 340, με γνωμοδότηση που παρέδωσε την εθνική κυριαρχία στους δανειστές και μάλιστα στα αγγλικά, προβλέπει την παραίτηση της κυριαρχίας της χώρας μας στα εθνικά της περιουσιακά στοιχεία απέναντι στους δανειστές της».

Ads

Ερωτηθείς για το εάν μια τέτοια Εξεταστική Επιτροπή θα καταλήξει κάπου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Μπορεί πουθενά. Θα πρέπει να ερευνήσει και μπορεί να μην καταλήξει πουθενά».