Μετά την επίσημη ενόχληση της κυβέρνησης για την παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στην τελετή εγκαινίων του «Τουρκικού Κέντρου» στη Νέα Υόρκη, δίπλα στον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και τον κατοχικό ηγέτη της Κύπρου, Ερσίν Τατάρ, φαίνεται πως η προγραμματισμένη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο δεν θα πραγματοποιηθεί.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ξενάγηση του κ. Μητσοτάκη στον Ground Zero και τον ναό του Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο της ίδιας συνάντησης, δε θα γίνει, καθώς στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού προστέθηκε η συνάντηση με εκπροσώπους της Wall Street Journal.

Νωρίτερα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και μετά από σχετική ερώτηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εξέφρασε την ενόχληση της Αθήνας για την κίνηση του κ. Ελπιδοφόρου. «Μας ενόχλησαν οι κινήσεις του Αρχιεπισκόπου. Η ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της» ήταν το λακωνικό σχόλιο του κ. Οικονόμου.

Αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου

Τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου και τη δυσαρέσκεια που εξέφρασε σχολίασε έντονα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υποστηρίζοντας πως «είναι βαθιά ανιστόρητη και δείχνει πλήρη απουσία αίσθησης για το καθεστώς του Οικουμενικού Πατριαρχείου και το θεσμικό πλαίσιο των σχέσεων του με την Ελληνική Δημοκρατία». 

Ads

Ακόμη, τόνισε πως «η δημόσια πολιτική επίκριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την ελληνική κυβέρνηση γιατί αυτό έχει, για λόγους προστασίας της εκκλησιολογικής του θέσης και της θρησκευτικής του ελευθερίας, την εκ των πραγμάτων υποχρέωση να επιδιώκει σχέσεις αλληλοσεβασμού με τις τουρκικές αρχές, είναι μυωπική».

Κατρούγκαλος – Ανοίκεια και αντιθεσμική η στάση της κυβέρνησης

Μιλώντας στον Alpha 98,9, αναφορικά με τη δυσαρέσκεια και την ενόχληση της Αθήνας, χαρακτηρίζοντας τη γενικότερη στάση της κυβένρησης, που είχε εκφράσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ως «ανοίκεια και αντιθεσμική», ο Γιώργος Κατρούγκαλος σχολίασε ότι ο κ. Ελπιδοφόρος δεν είναι ούτε υφυπουργός του κ. Μητσοτάκη, ούτε στη δούλεψη της οικογένειας του.

«Υπάρχουν περιπτώσεις που πρέπει να ασκηθεί κριτική σε ενέργειες της Εκκλησίας, σε τομείς δράσης της που επικαλύπτονται με την πολιτική, αυτή πρέπει όμως να είναι πάντα συγκεκριμένη και όχι αφοριστική». «Επί του προκειμένου», συνέχισε ο κ. Κατρούγκαλος, δεν θεωρώ προβληματικό να συναντώνται οι Ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου με εκπροσώπους της Τουρκικής Πολιτείας, για να προωθούν τα θρησκευτικά συμφέροντα της Ορθοδοξίας ή για ανάλογα πνευματικά θέματα.

Πρόβλημα, πράγματι, δημιούργησε η συνύπαρξη του Αρχιεπίσκοπου Αμερικής με τον ηγέτη του ψευδοκράτους κ. Τατάρ, για το θέμα αυτό όμως ο κ. Ελπιδοφόρος εξήγησε ότι αιφνιδιάστηκε από την παρουσία του και δεν είχε ενημερωθεί γι’ αυτή, συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.

Οι εξηγήσεις του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

Στον απόηχο των αντιδράσεων, κύκλοι της Αρχιεπισκοπής επισήμαιναν πως ο κ. Ελπιδοφόρος συνομιλεί, και θα συνεχίσει να το κάνει, με αξιωματούχους της Τουρκίας, όπως και κάθε άλλης χώρας, στο πλαίσιο της προσπάθειάς του για στήριξη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Οικουμενικής Ορθοδοξίας, της παγκόσμιας και περιφερειακής ειρήνης και του διαθρησκευτικού διαλόγου.

Όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά, θα εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνεται για να υποστηρίζει με σθένος στους συνομιλητές του από όλο τον κόσμο -και ειδικά της Τουρκίας- τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, τα δικαιώματα της Ελληνορθόδοξης μειονότητας και τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συμμετοχή του στην εκδήλωση εγκαινίων του κτιρίου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Τουρκίας στον ΟΗΕ, στην οποία συμμετείχε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ.