Σε εσωτερική έκθεση της διοίκησης της Novartis, με ημερομηνία 10 Φεβρουαρίου του 2017, αποκαλύπτονται οι πρακτικές και τα σχέδια της φαρμακοβιομηχανίας για την αντιμετώπιση του σκανδάλου, που γνώριζε πως σύντομα θα “σκάσει” στην Ελλάδα και για αυτό προετοιμαζόταν. Μεταξύ άλλων παρακολουθούσε τη δράση των πολιτικών και τους αξιολογούσε ως πιθανούς συμμάχους ή μη. Ειδική αναφορά γίνεται και στον Άδωνι Γεωργιάδη με τη διοίκηση της φαρμακοβιομηχανίας να συμβουλεύει τα στελέχη της να μην έχουν πλέον καμία επαφή μαζί του καθώς εμπλέκεται στην υπόθεση.

Στην έκθεση αναλύεται η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί στο εξής από τη Novartis
, βάσει των αποκαλύψεων και των νέων πολιτικών δεδομένων. Όπως επισημαίνεται  «η πολιτική ηγεσία του σημερινού υπουργείου Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ αρνείται συστηματικά, σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε επαφή με τον ιδιωτικό τομέα και, ειδικότερα, με τις πολυεθνικές. Αρνούνται συναντήσεις με τα στελέχη της φαρμακοβιομηχανίας, ακόμα και τις τυπικού χαρακτήρα».

Ads

Η Novartis παρακολουθούσε και αξιολογούσε πολιτικούς, αλλά και γιατρούς και καθηγητές, που θα μπορούσαν να τις φανούν χρήσιμοι. Στον πίνακα με τα ονόματα βαθμολογείται η επίδραση των προσώπων στη διαµόρφωση της κοινής γνώµης, η αναγκαιότητα προσέγγισής τους από την εταιρεία, ενώ καταγράφονται και σχόλια σχετικά µε την πιθανότητα να είναι «επιτυχής» η προσέγγιση, ωστε εν τέλει να διαχωριστούν σε «συμμάχους ή μη». Ο υψηλότερος βαθμός στην επιρροή που έχουν τα πρόσωπα στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης αλλά και στην «προτεραιότητα» (δηλαδή δυνατότητα προσέγγισης) ήταν το 1 ενώ ο χαμηλότερος το 2. 

Η λίστα της Novartis ξεκινά µε το όνοµα του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, ο οποίος βαθµολογείται µε τον υψηλότερο βαθµό, που είναι το ένα, όσον αφορά την επιρροή του στη διαµόρφωση της κοινής γνώµης, και µε τον χαµηλότερο, που είναι το δύο, όσον αφορά την προτεραιότητα της εταιρείας να τον προσεγγίσει. Ακολουθεί ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, µε ταυτόσηµη βαθµολογία, αλλά την υποσημείωση “εχθρικός”. Ο υπουργός ∆ικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, έχει την ίδια βαθµολογία, ενώ στη λίστα περιλαµβάνονται και ο αναπληρωτής υπουργός, ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος. Αναφορικά με τον Αλέξη Τσίπρα, αξιολογείται με 1 ως προς την απήχηση στην κοινή γνώμη και 2 σχετικά με την «προτεραιότητα». Ίδιες αξιολογήσεις φέρουν στενοί σύμβουλοι του πρωθυπουργού αλλά και λοιπά μέλη της κυβέρνησης, όπως οι Δραγασάκης, Τζανακόπουλος κλπ. Μεταξύ άλλων, στην έκθεση επισημαίνεται πως δεν έχει υπάρξει καμία συνάντηση με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Στις λίστες παρατάσσονται τα ονόµατα πρώην υπουργών Υγείας, όπως του πρύτανη Αθ. ∆ηµόπουλου, του Παναγιώτη Κουρουµπλή, του Μάκη Βορίδη, οι οποίοι βαθµολογούνται µε 2 και στις δύο κατηγορίες και χωρίς σχόλια.

Οι πιθανοί σύμμαχοι

Ο πρόεδρος της Νέας ∆ηµοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης,  βαθµολογείται και αυτός µε 1 όσον αφορά την επίδραση, ενώ στη στήλη «Σηµειώσεις» παρουσιάζεται ως «Πιθανός σύµµαχος». Το ίδιο ισχύει και για την πρόεδρο της ∆Η.ΣΥ., Φώφης Γεννηµατά, και τον πρόεδρο του Ποταµιού, Σταύρο Θεοδωράκη. ∆ίπλα στο όνοµα του προέδρου της Ενωσης Κεντρώων, ο οποίος έχει την ίδια βαθµολογία, δεν υπάρχει σηµείωση, ενώ από τον κατάλογο απουσιάζει ο γενικός γραµµατέας του Κοµµουνιστικού Κόµµατος Ελλάδας, ∆ηµήτρης Κουτσούµπας.

Ads

Τα κόκκινα ονόματα

Τα «κόκκινα ονόματα», που παρουσιάζονται στην εμπιστευτική έκθεση του Φεβρουαρίου του 2017, ήταν τα πρόσωπα με τα οποία τα στελέχη της Novartis θα πρέπει στο εξής να αποφεύγουν κάθε επαφή καθώς εμπλέκονται στο σκάνδαλο. Χαρακτηριστικά, δίπλα στο κοκκινισµένο όνοµα του αντιπροέδρου της Νέας ∆ηµοκρατίας, Αδωνη Γεωργιάδη, άσχετα µε τη βαθµολογία του, υπάρχει η ένδειξη «Καµία επαφή – Αναφέρεται συγκεκριµένα ως φερόµενος εµπλεκόµενος». Με κόκκινο και η σηµείωση δίπλα στο όνοµα του Μάριου Σαλµά «Καµία επαφή – Αναφέρεται ότι έχει παίξει ρόλο στη λήψη αποφάσεων για την κρίσιµη περίοδο». Η ίδια σηµείωση και στο όνοµα του Ευρωπαίου επιτρόπου, ∆ηµήτρη Αβραµόπουλου, «Καµία επαφή – Φωτογραφίζεται ως φερόµενος εµπλεκόµενος». Για τον ∆. Κρεµαστινό, η Novartis σηµειώνει ότι «ήδη έχει κάνει αρνητική δήλωση», ενώ για τον ∆ηµήτρη Λιντζέρη, πρώην πρόεδρο του Εθνικού Οργανισµού Φαρµάκου, «Καµία επαφή – Φερόµενος ως εµπλεκόµενος».

Στα κόκκινα και το πρώην µέλος της Επιτροπής Τιµών Φαρµάκων του υπουργείου Υγείας το 2012, Νίκος Καραπάνος, µε το σχόλιο «Καµία επαφή – Φερόµενος ως εµπλεκόµενος». Στα κόκκινα και ο καθηγητής Γιώργος Υφαντόπουλος, η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστηµίου Πελοποννήσου, Μαρία Γείτονα, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής ∆ηµόσιας Υγείας (ΕΣ∆Υ), Ν. Μανιαδάκης, και ολόκληρο το Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου. Οι περισσότεροι από τους τελευταίους βαθµολογούνται χαµηλά στην επιρροή της κοινής γνώµης και µε 0 όσον αφορά την ανάγκη προσέγγιση τους από την εταιρεία, ενώ επαναλαµβάνεται το σχόλιο «Καµία επαφή – Φερόµενος ως εµπλεκόµενος». 

image

image

image

image

image

image

image

image

image

image