Ο λόφος της Ακρόπολης παραμένει ανοιχτός στους δεκάδες επισκέπτες, την ώρα που εργαζόμενοι καταθέτουν στο tvxs.gr την ανησυχία τους ότι το υπουργείο πολιτισμού κρύβει κρούσματα εργαζομένων στη φύλαξη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του tvxs.gr υπάρχουν και εσωτερικά υπηρεσιακά έγγραφα που μιλούν για κρούσματα, τα οποία δεν έχουν επισήμως ανακοινωθεί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Τvxs.gr, το υπουργείο Πολιτισμού φαίνεται να υιοθετεί πλέον την τακτική απόκρυψης κρουσμάτων, ενώ κρίσιμα είναι τα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν οι αρμόδιοι σε σχέση με τον ρόλο του υπουργείου, των προϊσταμένων του και του ΕΟΔΥ.

Ads

Το υπουργείο πολιτισμού απαντώντας σε ερώτηση του Τvxs.gr διαψεύδει την είδηση λέγοντας πως υπάρχει μόνο ένα κρούσμα στο φυλαχτικό προσωπικό. Την ίδια ώρα, υπάλληλοι που έχουν υποβληθεί σε τεστ, έχουν βρεθεί αρνητικοί και  συνεχίζουν να εργάζονται στον χώρο,  ξανά κλήθηκαν για εξέταση αιφνιδίως χθες, κίνηση που προκάλεσε αναστάτωση στους εργαζομένους. Το Τvxs.gr επικοινώνησε επίσης με στελέχη του υπουργείου, τα οποία δήλωσαν αναρμόδια να απαντήσουν, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν ήδη απευθυνθεί στον ΕΟΔΥ ζητώντας οδηγίες για το πως πρέπει να κινηθούν, με βάση τα νέα, ανομολόγητα από το υπουργείο, κρούσματα.

Το χρονικό: Θα ήταν τραγέλαφος αν δεν ήταν επικίνδυνο

Στις 22 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο ενημερώνει με δελτίο τύπου πως με αφορμή το κρούσμα κορωνοϊου σε εργαζόμενο στην Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως (ΥΣΜΑ),  η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, έλαβε μέτρα μετά από έκτακτη σύσκεψη. Μεταξύ αυτών προγραμματίστηκε  και διενεργήθηκε, τεστ covid-19 από κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ σε  υπαλλήλους του άμεσου υπηρεσιακού περιβάλλοντος του υπαλλήλου της ΥΣΜΑ, ο οποίος διεγνώσθη θετικός στον κορωνοιό.  Λήφθηκαν συνολικά 106 δείγματα υπαλλήλων της ΥΣΜΑ, που αποτελούν το ανώτατο δυνατό όριο, το οποίο μπορούσε να εξυπηρετήσει η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ. Προγραμματίστηκε η διενέργεια τεστ covid-19 από το πανεπιστημιακό εργαστήριο αύριο, την επομένη, για 100 ακόμη υπαλλήλους.

Ads

Δύο μέρες μετά, στις 24 του μήνα, ένα νέο Δελτίο Τύπου του Υπουργείου μας ενημερώνει ότι:  «Τα αποτελέσματα από τα 226 δείγματα που πάρθηκαν χθες και προχθές από το σύνολο των εργαζομένων στην ΥΣΜΑ, κατόπιν υποδείξεως της διευθύντριας της Υπηρεσίας κ. Βασιλική Ελευθερίου και της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Αθηνών κ Ελένης Μπάνου, βγήκαν όλα αρνητικά. Επομένως, από αύριο η Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως λειτουργεί κανονικά».

Οι εργαζόμενοι άκουσαν το υπουργείο, επέστρεψαν στην εργασία τους την επόμενη μέρα κατά τη διάρκεια της οποίας όμως…. ανακοινώθηκε νέο κρούσμα! Η ανακοίνωση του δεύτερου κρούσματος, δεν γνωστοποιήθηκε όμως από το υπουργείο, αλλά από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπ. Πολιτισμού (ΠΟΕ – ΥΠΠΟ). Πρόεδρος (της εξαιρετικά φιλικής στην υπουργό Ομοσπονδίας, όπως φαίνεται και από το ύφος των ανακοινώσεων της), είναι ένας από τους συνδικαλιστές που ερευνώνται για την υπόθεση του «Αμαρτωλού Ταμείου» του ΥΠΠΟ, τον οποίο η Κα Μενδώνη επανέφερε σε θέση ευθύνης στο υπουργείo.

Η Ομοσπονδία ενημερώνει πως την προηγούμενη ημέρα εργαζόμενη διεγνώσθη θετική «…και αμέσως, με βάση τις εντολές και τις οδηγίες της Υπουργού Πολιτισμού, κ. Λίνας Μενδώνη, κινητοποιήθηκε η 3μελής Επιτροπή αντιμετώπισης του κορονοϊού στο ΥΠ.ΠΟ.Α. που αποτελείται από τον υπηρεσιακό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Εμμανουήλ Αντωνόπουλο, την ιατρό εργασίας του ΥΠ.ΠΟ.Α., κ. Κατερίνα Γεωργίου και τον πρόεδρο της Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ., κ. Γιάννη Τσακοπιάκο, ο οποίος συμμετέχει ως εκπρόσωπος της Επιτροπής για την Ασφάλεια και Υγιεινή στο ΥΠ.ΠΟ.Α»

Προσθέτουν δε ότι η επιτροπή, φρόντισε να γίνουν αμέσως οι ενδεδειγμένες απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας της συναδέλφου και ταυτόχρονα έπραξε τα δέοντα προκείμενου οι συνάδελφοι, οι οποίοι σε εργασιακό επίπεδο χαρακτηρίζονται ως άμεσες επαφές της, να υποβληθούν εκ νέου σε τεστ. Και αυτό παρότι, όπως είναι γνωστό, τα αποτελέσματα των δειγμάτων τους ήταν αρνητικά (;)

Αναρμόδια τα στελέχη, ένα κρούσμα επιμένει το υπουργείο

Πριν δύο ημέρες δημοσίευμα του Documento κάνει λόγο για τρία κρούσματα αρχαιοφυλάκων στην Ακρόπολη, δηλαδή συνολικά τέσσερα. Προχωρώντας το ρεπορτάζ το tvxs.gr και αφού δεν είχε γίνει επίσημη διάψευση από το υπουργείο, ανακαλύπτει μιλώντας με εργαζόμενους πως εσωτερικό έγγραφο από προϊστάμενη υπηρεσίας, παραδέχεται τα επιπλέον κρούσματα και ζητάει οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για το αν θα παραμείνει ανοιχτός ο λόφος.

Το υπουργείο απαντώντας σε σχετική ερώτηση του tvxs.gr ωστόσο διαψεύδει την είδηση και παραπέμπει στα στοιχεία που αναφέρει η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας που μιλάει για ένα κρούσμα επιπλέον και όχι για τρία.

Το tvxs.gr επικοινώνησε με μέλος της επιτροπής, την οποία αγνοούσαμε μέχρι να λάβουμε την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, τον κύριο Αντωνόπουλο (υπηρεσιακό γραμματέα του υπουργείου), αλλά  και την κα Μπάνου (προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών) η οποία συνεργάστηκε άψογα με την επιτροπή σύμφωνα με την ανακοίνωση. Και οι δύο δήλωσαν αναρμόδιοι να απαντήσουν. Η κα Μπάνου μας παρέπεμψε στον κύριο Αντωνόπουλο και αυτός με τη σειρά του στην Ομοσπονδία!

Εργαζόμενοι στο tvxs.gr: Ανησυχούμε ότι κρύβουν κρούσματα.

«Οι εργαζόμενοι που υποβλήθηκαν σε τεστ δεν ενημερώθηκαν από τον ΕΟΔΥ. Μάθαμε εκ των έσω, ότι είχε δοθεί εντολή να ενημερωθεί μόνο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου» λένε στο tvxs.gr εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ. Διατυπώνουν έντονα ερωτήματα για την επανάληψη των τεστ σε εργαζόμενους που είχαν διαγνωστεί ως αρνητικοί.

«Επαναλαμβάνουμε τα τεστ στις άμεσες επαφές του πρώτου κρούσματος για λόγους ασφάλειας» απαντά  στο tvxs.gr το υπουργείο.

«Ξαφνικά χθες το βράδυ, ενημερώθηκαν από την υπηρεσία τους συνάδελφοι μαρμαροτεχνίτες ότι πρέπει να περιμένουν οδηγία να επαναλάβουν το τεστ. Μα πηγαίνουμε κανονικά στη δουλειά μας όλες αυτές τις μέρες απάντησαν. Κακώς σας είπαν  να έρθετε την Παρασκευή στη δουλειά, ήταν η απάντηση που πήραν»

Οι εργαζόμενοι καταθέτουν στο tvxs.gr ότι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν, μετά από αυτές τις παλινωδίες:

«Έχουμε κάθε λόγο να ανησυχούμε ότι γνώριζαν τα επιπλέον κρούσματα από πριν και ανησυχούμε διπλά που ενώ γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό, δεν τον παραδέχεται το υπουργείο. Όλοι οι συνάδελφοι που ξανά εξετάζονται, πήγαιναν κανονικά στη δουλειά τους όλες αυτές τις ημέρες. Στα πόσα κρούσματα κλείνει ο λόφος για την ασφάλεια εργαζομένων και προσωπικού;» αναρωτιούνται  οι εργαζόμενοι.