Απ’ ότι φαίνεται σύμφωνα με τα λεγόμενα των εργαζομένων στο Υπ. Πολιτισμού, σχετικά με την υπόθεση του σκανδάλου του «αμαρτωλού» Ταμείου Αλληλοβοήθειας (ΤΑΥΠ – ΥΠΠΟ) οι μόνοι που την πληρώνουν, είναι οι εργαζόμενοι που «ενοχλούν»  και απολύονται.

Ads

Επτά είναι μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι που έθεσε σε αναστολή ο εκκαθαριστής και στέλεχος της ΔΗΣΥΠ (παράταξη που πρόσκειται στο ΚΙΝΑΛ) κος Χουντάλας τον οποίο τοποθέτησε η ίδια η Λίνα Μενδώνη. Η απόφαση του δικαστήριου για όσους έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη αναμένεται να ανακοινωθεί σε λίγες μέρες. Την ίδια ώρα, η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στο Υπ. Πολιτισμού μιλά για εκδικητικές απολύσεις και δηλώνει σε ανακοίνωση της, χτες Κυριακή, πως οι απολύσεις είναι κατ΄ εντολή του Γ. Τσακοπιάκου, του επί 12ετίας προέδρου του ταμείου, ο οποίος ερευνάται από τη δικαιοσύνη για το σκάνδαλο και τον οποίο η νέα υπουργός επανέφερε στο προσκήνιο, τοποθετώντας τον σε θέση ευθύνης.

Το σκάνδαλο του ταμείου που συστάθηκε με εντολή Βενιζέλου, για να βοηθήσει τους εργαζομένους του υπουργείου, αλλά συσσώρευε επί χρόνια δημόσιο χρήμα χωρίς να ελέγχεται από κανένα υπουργείο παρά μόνο από γαλαζοπράσσινους συνδικαλιστές, απασχολεί χρόνια συνδικαλιστές του υπουργείου. Ωστόσο πρώτη η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με εντολή Ν. Ξυδάκη διέταξε τον έλεγχο του. Η υπόθεση κατέληξε μετά κόπων και βασάνων στη δικαιοσύνη, αφού εντωμεταξύ, είχαν χαθεί μυστηριωδώς έγγραφα και πρακτικά κατά τη διάρκεια κατάληψης τότε του Ταμείου, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο υπουργείο, τα στελέχη της οποίας έλεγχαν το ταμείο.

Η πρώτη σε βάθος έρευνα που διενεργήθηκε για την οικονομική λειτουργία του Ταμείου  όχι μόνο αποκάλυψε σοβαρή κακοδιαχείριση και σκανδαλώδεις σπατάλες δημοσίου χρήματος, αλλά και στοιχεία που δείχνουν ότι το συγκεκριμένο Ταμείο αξιοποιήθηκε επί κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ως ένας «κόμβος» αμοιβαίων εξυπηρετήσεων, μεταξύ ενός «τριγώνου» που περιλαμβάνει πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων ΥΠΠΟ (ΠΟΕ-ΥΠΠΟ – παλαιότερα ΠΟΣ-ΥΠΠΟ) και το ΤΑΥΠ-ΥΠΠΟ. Πίσω, βέβαια, από την πλάτη των εργαζομένων, στο όνομα των οποίων συστάθηκε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Οι ελεγκτές έκριναν μη νόμιμες και εκτός σκοπού Ταμείου δαπάνες συνολικού ύψους 45,5 εκατ. ευρώ, ενώ αργότερα βγήκαν στην επιφάνεια κι άλλα σκάνδαλα όπως τα «Δάνεια Μαϊμού».

Ads

Ο εργοδότης όμως, που… δεν είναι εργοδότης, αλλά απολύει

Η Λ. Μενδώνη, στην πρώτη κιόλας συνέντευξη τύπου που έδωσε, είχε δίπλα της τον Γ. Τσακοπιάκο, έναν από τους συνδικαλιστές που ερευνώνται για το σκάνδαλο και τον οποίο αργότερα τοποθέτησε σε θέση   ευθύνης κάνοντας μέρος του τύπου να μιλά για «οσμή συγκάλυψης». Αργότερα τοποθετεί εκκαθαριστή στο Ταμείο τον κο Χουντάλα.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, το tvxs.gr αποκαλύπτει, πως οι αρμοδιότητες που δίνει η υπουργός στον εκκαθαριστή του «αμαρτωλού» ταμείου, μυρίζουν συγκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου. Με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράφει η Λ. Μενδώνη με τον υφ. οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, δίνεται η δυνατότητα στον νέο εκκαθαριστή που επέλεξε η υπουργός, να ανασυστήσει τους φακέλους του ταμείου, που είχαν «κάνει φτερά», ενώ η υπόθεση είναι ακόμα στη δικαιοσύνη. Ο εκκαθαριστής που επιλέχθηκε, ανήκει στην ίδια παράταξη με τους υπό δίωξη συνδικαλιστές και του δίνεται η δυνατότητα επίσης να απολύσει εργαζόμενους, τις θέσεις των οποίων είχε διασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση με νόμο που προέβλεπε, πως οι εργαζόμενοι θα περάσουν στο Υπ. Πολιτισμού.

Ο εκκαθαριστής απολύει εφτά εργαζόμενους του ταμείου και του βρεφονηπιακού σταθμού που συστάθηκε από το ταμείο για να εξυπηρετούνται οι γονείς εργαζόμενοι, ανάμεσα τους και οι μοναδικοί που είχαν πανεπιστημιακό δίπλωμα, σύμφωνα με όσα λένε στο tvxs.gr εργαζόμενοι στο ΥΠΠΟ. Οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενάντια στη διαδικασία εκκαθάρισης. Οι δύο πρώτοι απολυμένοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και  συζητήθηκε την Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη στο Πρωτοδικείο Αθηνών το αίτημα τους.  Ζητούν να απαγορευτεί προσωρινά η «αναστολή της σύμβασης εργασίας» τους (όπως είναι και η… επίσημη ορολογία της απόλυσής τους)  και να υποχρεωθεί το Ταμείο, να τις απασχολεί προσωρινά, μέχρι την έκδοση απόφασης επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων.

«Θυμίζουμε ότι, με πρόσφατη απόφαση του ΑΣΕΠ οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, θα έπρεπε να καταταγούν στο Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού!» γράφει η ανακοίνωση της Ενωτικής Κίνησης Εργαζομένων στο Υπ. Πολιτισμού και προσθέτει πως: 

«Κατά τη διάρκεια της δίκης αναδείχθηκε πως η απόφαση του εκκαθαριστή παραβιάζει τις διατάξεις του αστικού κώδικα που αφορούν στο εργατικό δίκαιο και ότι η απόφαση της «αναστολής» ισοδυναμεί με απόλυση. Και, κυρίως, αναδείχτηκε εκείνο που είναι γνωστό σε όλους και έχουμε καταγγείλει ήδη σε προηγούμενο μας κείμενο: ότι οι λόγοι της απόλυσης – «αναστολής σύμβασης» είναι εκδικητικοί, καθώς όλες οι απολύσεις αφορούν εργαζόμενες που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για την ακύρωση των αποφάσεων που αφορούν στην εκκαθάριση του Ταμείου.».

Οι εργαζόμενοι σημειώνουν επίσης ότι ο εκκαθαριστής ενώ δεν είναι εργοδότης, απολύει και καταγγέλλουν τους συνδικαλιστές που δεν στάθηκαν στο πλάι των απολυμένων, αλλά της εργοδοσίας, μιλώντας για ντροπιαστική μέρα για το συνδικαλιστικό κίνημα.

«Άλλωστε, όλες αυτές οι απολύσεις, όπως έχουμε ξαναγράψει, είναι κατ΄ εντολή του Γ. Τσακοπιάκου, που τις είχε προαναγγείλει κιόλας. Γιατί; Γιατί οι συγκεκριμένες εργαζόμενες δεν «πήραν το μέρος του» όταν ξεκίνησε ο έλεγχος για την υπόθεση της διαχείρισης Ταμείου κατά το διάστημα της 15ετούς θητείας του ως Προέδρου του ΔΣ.

Η απάντηση της άλλης πλευράς στο δικαστήριο ήταν ότι ο κ. Χουντάλας δεν είναι εργοδότης, επομένως δεν τον καταλαμβάνουν οι παραπάνω διατάξεις! Επί της ουσίας, αυτή ήταν και η περίτρανη απόδειξη, η παραδοχή με τον πιο θεαματικό τρόπο, ότι ενήργησε καθ’ υπέρβαση αρμοδιοτήτων κατά την άσκηση του διευθυντικού του δικαιώματος.

Ο εργοδότης όμως, που… δεν είναι εργοδότης, αλλά απολύει(!), δεν ήταν μόνος του στο δικαστήριο. Σε μια ντροπιαστική μέρα για το συνδικαλιστικό κίνημα, όχι μόνο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αλλά γενικότερα του δημοσιοϋπαλληλικού χώρου, ευρεία αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της ηγετικής ομάδας της ΠΟΕΥΠΠΟ κατέφθασε στο δικαστήριο, όχι για να συμπαρασταθεί στις απολυμένες συναδέλφισσες, αλλά για να συνδράμει την εργοδοσία! Για την ιστορία καταγράφουμε τις παρουσίες των συνδικαλιστών της ΔΗΣΥΠ (ΠΑΣΚ) και της ΔΑΚΕ στο μπλοκ της ντροπής: Γιάννης Παπαγεωργόπουλος, Δήμος Δημαρόγκωνας, Γιάννης Μαυρικόπουλος, Κώστας Νικολάου, Γιάννης Τζανάκης, Νίκος Λούβρης, Νιόβη Γεωργίου κ.α.»

Σύλλογος Γονέων Βρεφονηπιακού Σταθμού: Που είναι τα χρήματα;

Την ίδια ώρα, ροκανίζεται ο βρεφονηπιακός σταθμός, η λειτουργία του οποίου ήταν ένας από τους λόγους που υπήρχε το Ταμείο τόσα χρόνια. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων με αυστηρή ανακοίνωσή του περιγράφει πως το Υπ. Πολιτισμού, κάνει σιγά σιγά αδύνατη τη λειτουργία του, απολύοντας δασκάλους και κόβοντας δρομολόγια σχολικών.

«Από όσο γνωρίζουμε, το Ταμείο χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 1.084.379,67 ευρώ (Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών Θ. Σκυλλακάκη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, με τίτλο «Επιχορήγηση του υπό εκκαθάριση Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» (ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/384753/1582, ΦΕΚ 3031 Β’/21.7.2020) μεταξύ άλλων και για την κάλυψη εξόδων λειτουργίας του παιδικού σταθμού όσο διαρκεί η εκκαθάριση. Ερωτούμε γιατί δεν διατίθεται μέρος του ποσού αυτού για την εύρυθμη λειτουργία του παιδικού σταθμού, με τους όρους που γνώριζαν οι γονείς όταν αποφάσισαν το καλοκαίρι να εγγράψουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό.» γράφει μεταξύ άλλων οι ανακοίνωση.

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2020
Βρεφών & Νηπίων του Β/Ν Σταθμού
Ταμείου Αλληλοβοηθείας του ΥΠ.ΠΟ.Α.
Α.Π.: 844

Μετά την πρωτοφανή αναστολή σύμβασης εργασίας τεσσάρων δασκάλων και ενός οδηγού μια ημέρα πριν από την έναρξη του σχολικού έτους, συνεχίζουν να προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία του παιδικού σταθμού.

Με απόφαση του εκκαθαριστή, δρομολογείται μόνο ένα από τα 4 σχολικά λεωφορεία του παιδικού σταθμού. Ένα σταμάτησε πρόπερσυ και φέτος μόνο ένα εκτελεί διπλό δρομολόγιο με έναν οδηγό πρωί και μεσημέρι με αποτέλεσμα να ζητείται από τους γονείς του πρώτου δρομολογίου να παραδίδουν τα παιδιά τους (ηλικίας 2-4 ετών) στις 6.30πμ και να τα παραλαμβάνουν στις 4.00μμ!!!
Οι γονείς του δεύτερου δρομολογίου παραδίδουν τα παιδιά στις 8.30πμ και τα παραλαμβάνουν στις 14.30μμ, ενώ ταυτόχρονα χρειάζεται να καλύπτουν το 8ωρο εργασίας τους (η σύντομη παραμονή των παιδιών στην κεντρική υπηρεσία δεν επιτρέπεται και δεν είναι επιθυμητή/σκόπιμη πλέον λόγω κορωνοϊού).

Τα υπόλοιπα 3 λεωφορεία και ένας ακόμη οδηγός παραμένουν σε αναμονή…..

Από όσο γνωρίζουμε, το Ταμείο χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 1.084.379,67 ευρώ (Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των Υπουργών Οικονομικών Θ. Σκυλλακάκη και Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, με τίτλο
«Επιχορήγηση του υπό εκκαθάριση Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού» (ΥΠΠΟΑ/ΑΤΝΕΚΕ/384753/1582, ΦΕΚ 3031 Β’/21.7.2020) μεταξύ άλλων και για την κάλυψη εξόδων λειτουργίας του παιδικού σταθμού όσο διαρκεί η εκκαθάριση. Ερωτούμε γιατί δεν διατίθεται μέρος του ποσού αυτού για την εύρυθμη λειτουργία του παιδικού σταθμού, με τους όρους που γνώριζαν οι γονείς όταν αποφάσισαν το καλοκαίρι να εγγράψουν τα παιδιά τους στον παιδικό σταθμό.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Παιδικού Σταθμού ΥΠΠΟΑ ζητάει το αυτονόητο:

– Να δρομολογηθούν άμεσα τα άλλα 2 λεωφορεία για τη μεταφορά των παιδιών και να ανακληθεί η απόλυση του οδηγού ώστε να καλυφθεί αυτή η επείγουσα και άμεση ανάγκη. Έχει ήδη ξεκινήσει συλλογή υπογραφών από τους γονείς για το θέμα αυτό.
– Να ανακληθεί η αναστολή σύμβασης των δασκάλων και των υπαλλήλων του Ταμείου και να δημιουργηθούν ολιγάριθμα Τμήματα παιδιών για τη λειτουργία του παιδικού σύμφωνα με τις νέες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω κορωνοϊού.
– Να προχωρήσει και ολοκληρωθεί η εξέταση των υπηρεσιακών φακέλων των υπαλλήλων του Ταμείου που βρίσκονται στο ΥΠΠΟΑ και να συσταθούν άμεσα προσωποπαγείς θέσεις για τους εργαζόμενους Ταμείου και παιδικού σταθμού.
– Να προχωρήσει η διαδικασία μεταφοράς του παιδικού στο ΥΠΠΟΑ σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο ν.4598/2019.

Καλούμε τα πρωτοβάθμια σωματεία ΥΠΠΟΑ και την ΠΟΕΥΠΠΟ να σταθούν δίπλα στα δίκαια αιτήματα των γονιών.

Ο παιδικός σταθμός είναι κατάκτηση των εργαζόμενων του ΥΠΠΟΑ. ΔΕΝ ΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ, ΔΕΝ ΤΗΝ ΑΠΕΜΠΟΛΟΥΜΕ!!