Τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ εμφανίζει η Ελλάδα στις τιμές βασικών αγαθών διατροφής αλλά και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ads

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε την Τρίτη η ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός τον Ιούλιο αυξήθηκε στο 2,5% από 1,8% τον Ιούνιο, ενώ ο δείκτης της διατροφής παρουσίασε νέα άνοδο και διαμορφώνεται πλέον για τον Ιούλιο στο 12,3%, από 12,2% που ήταν τον Ιούνιο.

Φρούτα, λαχανικά, κρέας και λάδι «τρέχουν» με διψήφιες αυξήσεις σε σχέση με πέρυσι, ενώ πολύ πιθανό είναι να έχουμε αυξήσεις και στην τιμή του ψωμιού, καθώς όπως επισημαίνουν oι αρτοποιοί αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα για τις αυξήσεις που έχουν προαναγγελθεί στα άλευρα, τότε μετά τον Δεκαπενταύγουστο θα δούμε πιο υψηλή την τιμή του ψωμιού κατά 10 -12 λεπτά.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη άνοδος παρατηρείται στα στερεά καύσιμα 26,6%, στα φρούτα 19,4% και λαχανικά 15,5%, ενώ την μεγαλύτερη μείωση εντοπίζεται στο φυσικό αέριο με 68,9%, ηλεκτρικό ρεύμα με 16,2% και καύσιμα με 15,6%.

Ads

Αρνητική πρωτιά στο ρεύμα

Την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη εμφανίζει και πάλι η Ελλάδα από τα τέλη Ιουλίου, ενώ αναμένεται νέο κύμα αισχροκέρδειας στις λιανικές τιμές που θα φτάσουν στους λογαριασμούς των καταναλωτών το Φθινόπωρο αλλά και στις τιμές σε όλη την γκάμα των συναφών προϊόντων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, από τις 30 Ιουλίου έως τις 7 Αυγούστου 2023, η Ελλάδα είχε την ακριβότερη χονδρεμπορική τιμή ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η τιμή της μεγαβατώρας διαμορφώθηκε τη Δευτέρα 7 Αυγούστου στα 105 ευρώ, ενώ η δεύτερη ακριβότερη χώρα ήταν η Ιταλία με 93 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στη Γαλλία η τιμή ήταν στα 70 ευρώ, ενώ στη Γερμανία στα 22 ευρώ.

Ο μέσος όρος της χονδρεμπορικής τιμής στην Ελλάδα για το διάστημα μετά την 1η Αυγούστου ήταν 105,71 ευρώ έναντι 100,1 ευρώ για τη δεύτερη Ιταλία ενώ Γερμανία και Γαλλία βρίσκονται πολύ χαμηλότερα στα 63,23 και 65,63 ευρώ, αντίστοιχα.

Σημειώνεται ότι στον μέσο όρο τιμών χονδρικής από την αρχή του 2023, η Ελλάδα είναι δεύτερη με 127,81 ευρώ έναντι της πρώτης Ιταλίας με 131,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

…και στα βασικά είδη διατροφής

Τη μεγαλύτερη αύξηση στην ΕΕ εμφανίζει η Ελλάδα και στις τιμές βασικών αγαθών διατροφής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και στα προϊόντα διατροφής ανήλθε στο 12%, προμηνύοντας για τα νοικοκυριά έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα.

Στα φυτικά έλαια και λίπη, σε ετήσια βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 14,3%, ενώ στην ΕΕ 5,5%. Η τιμή του χοιρινού κρέατος κατέγραψε τον Ιούνιο αύξηση κατά 14,8% (έναντι 11,1% στην ΕΕ). Στα αβγά η αύξηση διαμορφώθηκε στο 16,6% στην Ελλάδα (16,5% στην ΕΕ), ενώ στο βούτυρο η ετήσια αύξηση ήταν 7,7% (στην ΕΕ μειώθηκε κατά 2,5%).

Είναι, επίσης, ενδεικτικό ότι τον Ιούνιο σε σχέση με έναν χρόνο πριν οι τιμές στην Ελλάδα κατέγραψαν διψήφιες αυξήσεις και συγκεκριμένα στο ψωμί και τα δημητριακά κατά 9,5%, στο κρέας 11,4%, στα ψάρια 6,7%, στα γαλακτοκομικά και τα αβγά 15,3%, στα έλαια και τα λίπη 14,2%, στα φρούτα 10,2%, στα λαχανικά 14,7%, στη ζάχαρη, τις σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά 10,9%, στον καφέ 10,5%, στα αναψυκτικά και τους χυμούς κατά 13,2% και στα λοιπά τρόφιμα κατά 15,6%.

Σύμφωνα με την Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών, ο λογαριασμός για 60 είδη διατροφής βασικών προϊόντων νοικοκυριού έχει ανέβει τον Αύγουστο στα 450 ευρώ από 250 ευρώ που ήταν τον Νοέμβριο του 2022,

Ενδεικτικά σύμφωνα με την Ένωση:

Χοιρινός λαιμός: Η τιμή του έχει “σκαρφαλώσει” στα 6, 77 ευρώ το κιλό από 4,65 ευρώ το κιλό που ήταν τον Φεβρουάριο. Πάριζα ιδιωτικής ετικέτας: Πωλείται στο 1,52 ευρώ από 1,12 ευρώ που ήταν τον Φεβρουάριο. Φρυγανιές επώνυμης ετικέτας: Η τιμή έχει φτάσει το 1,12 λεπτά από 0,89 λεπτά που ήταν προηγουμένως

Είδος πολυτελείας αποτελούν πλέον τα εποχικά φρούτα αλλά και τα λαχανικά για τα περισσότερα νοικοκυριά. Τον Ιούνιο οι τιμές των φρέσκων φρούτων αυξήθηκαν κατά 28,8% σε σχέση με τον Μάιο.

Πηγή: Numbeo, Νέα

 

Όπως μετέδωσε στις 7 Αυγούστου 2023 το Mega, τα στοιχεία από τις δύο μεγάλες κεντρικές αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αποκαλύπτουν τεράστιες αυξήσεις, ακόμα και σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά:

  • Τα κολοκυθάκια πωλούνται χονδρικώς στο 1 ευρώ από 0,80 ευρώ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν 0,80 ευρώ και 0,70 ευρώ που ήταν το 2022. Ωστόσο η τιμή τους ανεβαίνει στο 1, 50 ευρώ για τον καταναλωτή,
  • Τα αγγούρια κοστίζουν χονδρικώς 1,30 ευρώ από 0,80 ευρώ που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα και 0,60 ευρώ που ήταν το 2022.
  • Στα φασολάκια , η τιμή έχει φτάσει στα 4 ευρώ από 2,30 ευρώ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα και 2 ευρώ που πωλούνταν το 2022.
  • Οι μελιτζάνες φλάσκες πωλούνται χονδρικώς στα 0,75 ευρώ από 0,60 ευρώ που κόστιζαν πέρσι.
  • Οι ντομάτες πωλούνται χονδρικώς το κιλό 1,10 ευρώ, από 0,70 ευρώ που πωλούνταν το 2022.
  • Το καρπούζι παρουσιάζει αύξηση κατά 100% μέσα σε μία εβδομάδα, καθώς πωλείται στη χονδρική προς 0,50 ευρώ, έναντι 0,25 ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα.
Πηγή: Numbeo, Νέα

 

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αιτίες αποτελούν η γεωπολιτική κρίση στην Ουκρανία, η κλιματική κρίση και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν σημαντικά αγροτικές καλλιέργειες τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες δημιουργώντας ελλείψεις και αυξάνοντας τις τιμές.

Στην Ελλάδα οι βροχοπτώσεις έφεραν καταστροφές σε καλλιέργειες στη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα, ενώ καταστροφές προκάλεσαν και οι πυρκαγιές σε διαφορές περιοχές της χώρας όπως στην Πελοπόννησο, την Εύβοια, τη Ρόδο, επηρεάζοντας δενδροκαλλιέργειες (π.χ. ελαιοκαλλιέργειες), τα μελίσσια, ακόμα και την κτηνοτροφία.

Παρόλα αυτά η αρνητική πρωτιά της Ελλάδας στην Ευρώπη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί με βάση τους αντικειμενικούς εξωτερικούς παράγοντες. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι εξαρτώμενη από εισαγωγές σε σιτηρά, γαλακτοκομικά, πρώτες ύλες για τη βιομηχανία τροφίμων αλλά και αγροεφόδια, ο πληθωρισμός των τροφίμων αναμένεται να συνεχίσει τον ανήφορο, ενώ ζητούμενο είναι το πως θα αντιδράσει η άπραγη μέχρι στιγμής κυβέρνηση και αν θα ελέγξει την αισχροκέρδεια.