Συνεχίζει το καταστροφικό του πέρασμα από την Δυτική Ελλάδα ο κυκλώνας «Ιανός», καθώς  Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα και Ιθάκη «μετρούν» ήδη τις πληγές τους και έχουν τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες. Προβλήματα από την σφοδρή κακοκαιρία εντοπίζονται επίσης σε περιοχές του νομού Ηλείας, ενώ τις τελευταίες ώρες έχει πλήξει και την Στερεά Ελλάδα, με επίκεντρο τη Θεσσαλία και τη Φθιώτιδα, όπου έχει σημάνει συναγερμός για πλημμύρες και εγκλωβισμένους, αλλά και καταστροφές σε δρόμους και γεφύρια. Οι κλήσεις στην πυροσβεστική για απεγκλωβισμούς σε διάφορα σημεία της χώρας έχουν ξεπεράσει τις 1.000. (Διαβάστε επίσης: Δύο αγνοούμενοι στην Καρδίτσα – Κρίσιμες ώρες για τρεις εγκλωβισμένους στον Αλμυρό)

Ads

Σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων, το μάτι του κυκλώνα αναμένεται να κινηθεί προς τη νότια Πελοπόννησο, ωστόσο το φαινόμενο θα χτυπήσει το σύνολο της Πελοποννήσου, αλλά και περιοχές της Αττικής, των Σποράδων, της Εύβοιας και των δυτικότερων περιοχών των Κυκλάδων. Από το Σάββατο το βράδυ τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Πελοπόννησο και προς την Κυριακή το πρωί στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη και θα εξασθενήσουν. 

Στον προγνωστικό χάρτη του meteo.gr που ακολουθεί, παρουσιάζονται οι περιοχές που θα δεχτούν τις μεγαλύτερες ποσότητες βροχών έως το πέρας της κακοκαιρίας. 

image

Ads

Δείτε Live την πορεία του Μεσογειακού Κυκλώνα:

Διαβάστε επίσης:

Σημαντικά προβλήματα στις μεταφορές – Κόπηκε στα δύο η Ελλάδα

Τεράστια είναι τα προβλήματα που καταγράφονται και στις μεταφορές. Τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια στο Ιόνιο ακυρώθηκαν, όπως και πλήθος πτήσεων, ενώ με το χτύπημα του κυκλώνα και στη Στερεά Ελλάδαδιακόπηκε και η σιδηροδρομική σύνδεση Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Το βράδυ της Παρασκευής πλημμύρισε και η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία στο ύψος του Αλμυρού.

Σφοδρό πέρασμα από τα νησιά του Ιονίου

Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Λευκάδα και Ιθάκη ήταν οι πρώτες περιοχές της χώρας που δέχτηκαν το χτύπημα του «Ιανού». Το φαινόμενο είναι ακόμη σε εξέλιξη, ωστόσο, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ανυπολόγιστες ζημιές, με σημαντικές φθορές σε σπίτια και καταστήματα, πολλά εκ των οποίων πλημμύρισαν. Στις παραλιακές περιοχές, δρόμος και θάλασσα έγιναν ένα, ενώ από τους ισχυρούς ανέμους ξεριζώθηκαν δέντρα και ξηλώθηκαν στέγες. Σημαντικές φθορές και σκάφη, με πληροφορίες να αναφέρουν πως κάποια καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τους χειμμάρους ή καταπλακώθηκαν από δέντρα και άλλα αντικείμενα, που εκτοξεύτηκαν λόγων των ισχυρών ανέμων. Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια με αποτέλεσμα σε πολλά σημεία να διακοπεί η κυκλοφορία, ενώ σημαντικά προβλήματα καταγράφονται και στην ηλεκτροδότηση με πολλές περιοχές των νησιών να βυθίζονται στο σκοτάδι. 

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν πως πιο δύσκολη φαίνεται ότι είναι η κατάσταση στην Ιθάκη. «Ο μεσογειακός κυκλώνας έπληξε το νησί πολύ άσχημα. Έως πριν από λίγη ώρα η επικοινωνία ήταν αδύνατη, ενώ όλο το νησί δεν έχει ρεύμα. Τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ δίνουν μεγάλο αγώνα, ώστε να επαναφέρουν την ηλεκτροδότηση» δήλωσε η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα. 

Εικόνες απο το πέρασμα του Κυκλώνα