Άκρως αιχμηρή ήταν η απάντηση του Χρήστου Ράμμου στο βαρύ «κατηγορώ» που εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά του επικεφαλής της ΑΔΑΕ από το βήμα της Βουλής, χθες Τετάρτη (1/11), στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων στο Δημόσιο.

Ads

«Τώρα το τι λέτε εσείς, ο κ. Ράμμος και όποιος άλλος μπορεί να έχει τη δική του “ατζέντα”, αφορά εσάς και τους συνομιλητές σας» είπε χθες ο πρωθυπουργός, απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Σωκράτη Φάμελλο, μετά και τις καταγγελίες Ράμμου για τρόπο αλλαγής της σύνθεσης της ΑΔΑΕ με ακροδεξιό δεκανίκι την Ελληνική Λύση.

Κατά τη σημερινή του ομιλία του στο Συνέδριο με τίτλο «Συνταγματικά Κατοχυρωμένες Ανεξάρτητες Αρχές, η συμβολή τους σε ένα ευρωπαϊκό δημοκρατικό κράτος δικαίου», ο Χρήστος Ράμμος απάντησε στον πρωθυπουργό:

«Δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει τι εννοεί ατζέντα, για να μπορώ να απαντήσω πληρέστερα. Διότι τώρα θα κάνω εικασίες, δεν μπορώ να καταλάβω. Έτσι λοιπόν τώρα, στα γεράματα, απέκτησα και ατζέντα. 40 χρόνια στο Συμβούλιο της Επικρατείας, δικαστής του ΣτΕ ποτέ δεν έδωσα αφορμή για το παραμικρό».

Ads

«Ποτέ δεν ακούστηκε το παραμικρό για μένα. Και νιώθω ότι θίγεται η τιμή μου, η υπόληψή μου, η αξιοπρέπειά μου, η προσωπικότητά μου και όχι μόνο αυτά, κάτι ακόμα πιο πολύτιμο: η δικαστική μου τιμή» τόνισε, πρόταση που αναπόφευκτα παραπέμπει στις διατυπώσεις του Ποινικού Κώδικα περί δυσφήμησης, απλής ή και συκοφαντικής.

«Αυτές δεν είναι συνθήκες για να εκτελεί τα καθήκοντά του ο επικεφαλής μιας ανεξάρτητης αρχής σε μια ευρωπαϊκή χώρα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Χρήστος Ράμμος.

«Με το Σύνταγμα δεν χωρούν εκπτώσεις» τόνισε, επισημαίνοντας ότι η αποκορύφωση στην επίθεση στην ΑΔΑΕ έγινε με την κλήση ως υπόπτων κατά της Κατερίνας Παπανικολάου και του Στέφανου Γκρίτζαλη.

«Αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τα πάντα για να προχωρήσουν όσο γίνεται οι έρευνες για την αποκάλυψη που δηλητηριάζει το κράτος δικαίου και είναι τοξική» είπε σημειώνοντας ότι την «για τους πρωταίτιους και τους συνεργούς που θα υπάρχουν σίγουρα, δεν έχει κανείς ακόμα ενοχληθεί, πόσο μάλλον διωχθεί».

«Δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά»

Ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση έδωσε και ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνος Μενουδάκος, από το βήμα του συνεδρίου.

«Δεν μπορώ να παραλείψω να αναφερθώ ως παράδειγμα πρωτοφανών αντιθεσμικών απειλών τις προσωπικές υποθέσεις και τις απειλές κατά του προέδρου και μελών της ΑΔΑΕ. 25 χρόνια που λειτουργούν οι ανεξάρτητες αρχές δεν έχω ξαναδεί τέτοια συμπεριφορά», υπογράμμισε.

«Αμφισβητούνται οι αποφάσεις, πολλές φορές δικαιολογημένα. Και εδώ μπορούσε κάποιος να αμφισβητήσει την ορθότητα κάποιων αποφάσεων. Νομίζω ότι τέτοιου είδους επιθέσεις υπερβαίνουν κάθε όριο ασφαλώς κριτικής και μπορούν να ερμηνευτούν ως απειλή», πρόσθεσε ο Κ. Μενουδάκος.

Διαξιφισμοί για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων

Χαρακτηριστικοί ήταν οι διάλογοι μεταξύ των Μάκη Βορίδη, Ευάγγελου Βενιζέλου και Νίκου Αλιβιζάτου, με τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να θέτει το εξής ερώτημα στον υπουργό Επικρατείας, στο κλείσιμο της συζήτησης:

«Η μεγάλη εκκρεμότητα που υπάρχει στη χώρα, λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, πιστεύετε ότι έχει εκκαθαρισθεί με το αποτέλεσμα των εκλογών και το 41%; Ή, είναι ένα ζήτημα κράτους δικαίου, επί του οποίου θα αποφανθεί η δικαιοσύνη εν τέλει, και όσοι όσοι ασκούν οποιοδήποτε επίπεδο ελέγχου νομιμότητας στη χώρα αυτή;».

Απαντώντας ο Μάκης Βορίδης σημείωσε ότι «εκείνο το οποίο λέμε σε αυτό – γιατί αναφέρθηκε λίγο χθες ο πρωθυπουργός – είναι το εξής: η πολιτική συζήτηση κατά τη γνώμη μας έχει εξαντληθεί. Τα είπαμε, τα ξαναείπαμε 17 φορές. Αν θέλουν η αξιωματική και η ελάσσων αντιπολίτευση να τα πούμε 117 φορές, θα τα πούμε. Η πολιτική συζήτηση έχει κλείσει. Προφανώς και δεν έχει κλείσει το κομμάτι της δικαστικής διερεύνησης, το οποίο όταν κλείσει, μπορεί να γεννήσει θέματα πολιτικών συμπερασμάτων. Τότε όμως. Τώρα ανακυκλώνουμε πολιτική επιχειρηματολογία, η οποία κατά την κρίση μας έχει εξαντληθεί».

«Δεν ξέρω αν έχετε προνομιακές προσβάσεις στην ενημέρωση από τη δικαιοσύνη, εγώ δεν έχω. Αφού δεν έχω, περιμένω κάποια στιγμή μία απόφανση. Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι συγκεκριμένες ειδικά σε ζητήματα που έχουν ποινικό χαρακτήρα. ‘Αρα, ή θα υπάρξουν κάποιοι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι ή θα υπάρξει μια προκαταρκτική εξέταση ή δεν θα υπάρξει τίποτε και αυτή η υπόθεση θα πάει στο αρχείο. Εγώ δεν ξέρω τι από τα δύο θα γίνει. Λέω, όμως, – είναι η άποψή μου – ότι το να ανακυκλώνουμε επιχειρήματα, τα οποία πράγματι κρίθηκαν στις εκλογές, σε πολιτικό επίπεδο. ‘Αλλα επιχειρήματα δεν υπάρχουν να ειπωθούν», συμπλήρωσε.

Ανταπαντώντας ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης – καθηγητής Συνταγματικού ∆ικαίου στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρατήρησε πως «αυτό είναι ένα σχόλιο για τη λειτουργία της Βουλής και για το πώς πρέπει να διατυπώνεται ο πολιτικός λόγος. Όμως, ο καθένας έχει την ευθύνη και την κυριαρχία του λόγου του».

Διακόπτοντας, ο υπουργός Επικρατείας παρατήρησε ότι «αυτό είναι η κριτική που ασκούμε στην αξιωματική και την ελάσσονα αντιπολίτευση».

Συνεχίζοντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμπέρανε ότι «είναι μια πολιτική αξιολόγηση μιας πολιτικής συζήτησης στο πεδίο του δημοσίου λόγου. Στο πεδίο, όμως, του Συντάγματος, της νομιμότητας, του δικαστικού ελέγχου, το ζήτημα είναι ανοιχτό και θα κριθεί. Αν συγκρατήσουμε αυτό, έχουμε καταλήξει σε ένα υποβοηθητικό, νομίζω, συμπέρασμα».

Είχε προηγηθεί, όμως, ένας ακόμη διάλογος μεταξύ των δύο πολιτικών και νομικών, με τη συμμετοχή, σε αυτόν, και του Νίκου Αλιβιζάτου, ομότιμου Καθηγητή Συνταγματικού ∆ικαίου στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Όπως τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, το …ζουμί στην υπόθεση, όπως χαρακτηριστικώς ανέφερε, είναι «το κατά πόσον μπορεί η Υπηρεσία Πληροφοριών για λόγους εθνικής ασφαλείας να επικαλείται το απόρρητο και να γίνεται αυτό σεβαστό. Το πολιτικό περιεχόμενο στην πραγματικότητα είναι αυτό».