Ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα του μεγάλου πανελλαδικού αγροτικού συλλαλητηρίου, το Σύνταγμα ήταν ήδη γεμάτο με διαδηλωτές αγρότες, φοιτητές, εργαζόμενους, τρακτέρ και γεωργικά μηχανήματα, σε μια κορύφωση των κινητοποιήσεων που έχουν αγκαλιάσει τον πρωτογενή τομέα εδώ και εβδομάδες.

Ads

Την ίδια ώρα, κατά δεκάδες τα λεωφορεία αφήνουν χιλιάδες, ακόμη, αγρότες, με τις οικογένειές τους  στο ΟΑΚΑ και από εκεί στο κέντρο της Αθήνας.

Οι διαδηλωτές «εισέβαλαν» στο Σύνταγμα, από την προσυγκέντρωση στην Ομόνοια, με συνθήματα και εκκωφαντικές κόρνες.

https://youtu.be/v0F4e-ibqLM?si=BesNcjycQXsSxE8V

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

 

Ads

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζομένους να παραβρεθούν στο σημερινό συλλαλητήριο, στο Σύνταγμα και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των φοιτητών, επισημαίνοντας πως «δε θα υποχωρήσουμε και θα μας βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους».

https://youtu.be/y88-yuzLU4I?si=T672eaNhzIL1PW6F

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

 

Στη Λεωφόρο Αθηνών μέλη του ΣΑΤΑ περίμεναν με τα ταξί τους τους αγρότες με τα τρακτέρ. Η αστυνομία προχώρησε σε κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κλείνοντας τη δεξιά λωρίδα, ώστε οι οδηγοί να μπορέσουν να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους.

https://youtu.be/dr1lU1va1Gs?si=dVxf1-2W3IBtU5cY

(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

 

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η συνάντηση των μπλοκ των φοιτητών με τους αγρότες.

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πρώτοι έφθασαν στο κέντρο οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν με μια ομάδα αγροτών από την Κρήτη που έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την κινητοποίηση με πανό και συνθήματα.

Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα.

https://youtu.be/Pb3GgaluNUw?si=S0QIRjfzJIqNgmrr

Κυκλοφοριακό «μπλόκο»

Προσωρινές διακοπές κυκλοφορίας σε όλη τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν οι αγρότες περιλαμβάνουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τέθηκαν ήδη σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εφαρμόζονται είναι οι εξής:

  • Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.
  • Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.
  • Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.
  • Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.