Στην Αθήνα βρίσκονται πλέον οι πρώτοι αγρότες με τα τρακτέρ τους για το μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 18:30, στο Σύνταγμα.

Ads

Πρώτοι έφτασαν στο κέντρο της πρωτεύουσας οι αγρότες της Εύβοιας, οι οποίοι συναντήθηκαν λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι στα διόδια των Αφιδνών με το κονβόι των τρακτέρ που αναχώρησε από το Κάστρο Βοιωτίας.

Λίγο μετά τη 1 στα διόδια ενώθηκαν μαζί τους και τα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα από τη Θήβα, το Σχηματάρι και από άλλες περιοχές, ενώ τα πούλμαν που ξεκίνησαν από Αλεξανδρούπολη έως και το Κάστρο Βοιωτίας ανέρχονται σε εξήντα.

Πηγή φωτο tvxs
Πηγή φωτο tvxs

 

Ads

Στα Μέγαρα ήταν το σημείο συνάντησης για τους αγρότες από τη Δυτική Ελλάδα και την Πελοπόννησο. Οι αγρότες με τα τρακτέρ τους αναμένεται να διανυκτερεύσουν απόψε στην Πανεπιστημίου.

(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Αγρότες από την Κρήτη έφτασαν το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά, έτοιμοι για την απογευματινή κινητοποίηση με πανό και συνθήματα. Οι αγρότες του Ηρακλείου και των Χανίων συναντήθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά στην πύλη Ε2, δίνοντας ραντεβού για το μεγάλο συλλαλητήριο σήμερα στο Σύνταγμα.

Γεμάτα ξεκίνησαν τα πούλμαν νωρίς το πρωί, από το Δερβένι Θεσσαλονίκης, με αγρότες που έρχονται στην Αθήνα από το Δερβένι, τα Μάλγαρα και την Επανομή, για να ενώσουν τις φωνές τους με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους.

Όπως σημειώνουν οι ανταποκριτές της ΕΡΤ, ακόμα και από την Ημαθία και τον Έβρο, αγρότες φόρτωσαν τα τρακτέρ σε φορτηγά και νταλίκες, έτσι ώστε να έχουν συμβολική παρουσία στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Τα τρακτέρ από Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα διανυκτέρευσαν στο Κάστρο Βοιωτίας, ενώ παράλληλα φθάνουν λεωφορεία με αγρότες από άλλες περιοχές. Επίσης, 200 περίπου αγρότες από την Κρήτη έφτασαν λίγο μετά τις 6 το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Στόχος, σύμφωνα με ανακοινώσεις, είναι στις 17:30 να βρίσκονται στην πλατεία Ομόνοιας και από εκεί στις 18:30 να πραγματοποιήσουν μηχανοκίνητη πορεία έως το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 200 τρακτέρ θα κατέβουν στην Αθήνα και αναμένεται να προστεθούν 60 πούλμαν από την Αλεξανδρούπολη ως το Κάστρο Βοιωτίας.

Στο μπλόκο του Πλατυκάμπου, η αναχώρηση ορίστηκε για το αργότερο στις 10.30 , συμπεριλαμβανομένων δέκα λεωφορείων από το δήμο της Αγιάς, από τον Τύρναβο και από το Δήμο Κιλελέρ.

Επιπλέον, αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι από όλη τη χώρα θα μεταβούν στην Αθήνα με δικά τους οχήματα αλλά και με λεωφορεία, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγω μόνο για 60 λεωφορεία από τη Θεσσαλία και περί τις 5.000 συμμετοχές αγροτών.

https://www.youtube.com/watch?v=8W7WUr0Bxco&t=3s

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με συνοδεία περιπολικών της ελληνικής αστυνομίας θα γίνει η κάθοδος των τρακτέρ από το Κάστρο Βοιωτίας όσο και από τα Μέγαρα Αττικής, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν πριν τη μετάβαση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την ελληνική αστυνομία, προκειμένου να μην υπάρξει επιπλέον επιβάρυνση της κυκλοφορίας έχει προγραμματισθεί τα λεωφορεία που θα μεταφέρουν αγρότες να σταθμεύσουν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Λόγω των μέτρων, αναμένεται να πραγματοποιηθούν τροποποιήσεις και στα δρομολόγια και τις στάσεις των συγκοινωνιακών μέσων (Λεωφορεία – Τρόλεϊ).

Θα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα μέχρι και αύριο το μεσημέρι που αναμένεται να ολοκληρωθεί και η αποχώρηση των αγροτών από το κέντρο της Αθήνας για τους πολίτες που θέλουν να κινηθούν στο κέντρο της Αθήνας», επεσήμανε στο Ertnewsη εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Κωνσταντίνα Δημογλίδου, υπενθυμίζοντας τον σχετικό χάρτη που δημιούργησε η ΕΛ.ΑΣ. και έχει δοθεί σε όλα τα Μέσα.

«Δεν πρόκειται να κλείσει το μετρό, εκτός κι αν υπάρχουν έκτακτοι λόγοι ασφάλειας», είπε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ. ΑΣ., διευκρινίζοντας ότι μέτρα θα εφαρμοστούν και το πρωί της Τετάρτης. “Θα υπάρχει και πάλι έντονη παρουσία της Τροχαίας, ώστε να διευκολύνει την κίνηση των πολιτών αλλά και των ίδιων των αγροτών, οι οποίοι φυσικά θα συνοδευτούν και στην αποχώρησή τους από το Λεκανοπέδιο».

Συγκεκριμένα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν είναι οι εξής:

-Προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας κατά μήκος του δρομολογίου που θα ακολουθήσουν τα αγροτικά οχήματα: Λεωφόρος Αθηνών, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη. Θα κινηθούν αντίθετα στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου, την πλατεία Ομονοίας και την οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να φθάσουν στο Σύνταγμα. Θα υπάρξει προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας πέριξ της πλατείας Ομονοίας.

-Θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Αμαλίας, την οδό Πανεπιστημίου, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας και σε όλες τις κάθετες σε αυτές οδούς.

-Η Βασιλίσσης Σοφίας θα διακοπεί από το ύψος της Βουλής και η κυκλοφορία στην κάθοδο θα γίνεται μέχρι και την οδό Σέκερη.

-Τα οχήματα που θα κινούνται στην οδό Ακαδημίας θα κατευθύνονται μόνο προς την άνοδο της Βασιλίσσης Σοφίας.

«Τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν εξαντληθεί»

Σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεοπτική του συνέντευξη ενώ για το ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους».

«Αν στην κυβέρνηση νομίζουν ότι φτάνει η ώρα να ξεμπερδέψουν από τα τρακτέρ κάνουν μεγάλο λάθος. Θα ήταν προτιμότερο να σκύψουν πάνω στα προβλήματα και να δουν τι μπορούν να κάνουν για να συνεχιστεί η παραγωγή στην ύπαιθρο […] Καλούμε όλο τον κόσμο στο συλλαλητήριο σήμερα το απόγευμα […] αυτό το συλλαλητήριο έχει κομβική σημασία. Μετά την Αθήνα θα επιστρέψουμε στα μπλόκα και εκεί θα πάρουμε αποφάσεις», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των αγροτών του Κάστρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ Γιάννης Βάγγος.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Ιορδάνης Ιωαννίδης, δήλωσε ότι οι εξαγγελίες τις οποίες έκανε ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τις συναντήσεις με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σχετικά με το ρεύμα, θα μπορούσε να γίνει «η σωστή βάση για διάλογο», ωστόσο χαρακτήρισε ως «κοροϊδία» την προκαταβολή 40 εκατομμυρίων ευρώ της Επιστροφής του φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο. «Ζητάμε ενίσχυση της ρευστότητας, όχι ελεημοσύνη. Ζητούσαμε από την πρώτη στιγμή θεσμοθετημένο αφορολόγητο πετρέλαιο. Τώρα το αν η κυβέρνηση δεν έχει άλλο δημοσιονομικό χώρο, αυτό να το κοιτάξει η ίδια», είπε.

«Η κάθοδος μας είναι ειρηνική. Ερχόμαστε να διαδηλώσουμε τα δίκαια αιτήματά μας. Είναι πλέον θέμα βιοποριστικό, δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε την καλλιέργειά μας. Καλό είναι η κυβέρνηση για πολλοστή φορά την παρακαλούμε να σκύψει στα αιτήματά μας να τα δει», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Κυριάκος Κυριαζής, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Κάστρου.

Μετά την κατηγορηματική άρνηση του πρωθυπουργού, κατά τη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη στην τηλεόραση του STAR, όπου έκανε λόγο για εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων, αναγνωρίζοντας ωστόσο τον δίκαιο αγώνα του κλάδου, τις κυβερνητικές προθέσεις επαναβεβαίωσε το πρωί της Τρίτης και ο Μάκης Βορίδης.

«…δεν υπάρχει κάτι καλύτερο να γίνει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, σημειώνοντας ότι τα αποθεματικά πρέπει να χρησιμοποιούνται με φειδώ, «γιατί δεν ξέρουμε τι θα μας βρει». Ο κ. Βορίδης επεσήμανε επιπλέον ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τους αγρότες, κάτι που έχουν ήδη ξεκαθαρίσει και οι αγρότες.