Με την πρόταση για κάθοδο με τρακτέρ στην Αθήνα να βρίσκεται στο τραπέζι, οι αγρότες στα μπλόκα της χώρας εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους, μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες δια στόματος πρωθυπουργού αλλά και τις σημερινές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος, Θεόδωρου Σκυλακάκη, ότι «δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών».

Ads

Από τις 17:00 συνεδριάζει η σύσκεψη της 15μελούς Επιτροπής που συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα υπόλοιπα μπλόκα της Ελλάδας, ωστόσο οι οριστικές αποφάσεις των αγροτών θα ληφθούν αύριο, Πέμπτη 15/2 στις 12:00, στην Πανελλαδική Σύσκεψη στη Λάρισα.

Κυρίαρχη δείχνει να είναι η τάση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, καθώς διεκδικούν «αιτήματα επιβίωσης» -όπως από την πρώτη στιγμή δηλώνουν σε κάθε τόνο- και τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν, δεν ανταποκρίνονται.

Σε ρυθμούς κλιμάκωσης οι αγρότες

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους δηλώνουν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι στην Αιτωλοακαρνανία, σημειώνοντας ότι δεν πρόκειται να κάνουν «ούτε βήμα πίσω» από την ικανοποίηση των αιτημάτων τους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν δέχονται τα «ψίχουλα» που τους πετά η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, προχώρησαν σε νέο αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Οδού Ιωαννίνων – Αντιρρίου στο σημείο, δηλώνοντας πως αν δεν υπάρχει απάντηση για το σύνολο των αιτημάτων που τέθηκαν στον πρωθυπουργό τότε από την πλευρά τους δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τη συνέχιση του αγώνα τους.

Ads

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι αγρότες του μπλόκου της Ανθήλης, στη Φθιώτιδα, στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 12:00 το μεσημέρι. Λίγο μετά τις 13:00, οι αγρότες του μπλόκου ανέβηκαν στην Εθνική Οδό και η κίνηση γίνονταν από παρακαμπτήριες οδούς με τη βοήθεια της αστυνομίας.

Στις 16:00 ξεκίνησε το δίωρο κλείσιμο της Εθνική Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης από τα μπλόκα στο Κάστρο Βοιωτίας και στη Σκάλα Αταλάντης.

«Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα»

Την ίδια ώρα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών. Ανοιχτός διάλογος μπορεί να υπάρχει πάντα, αλλά με ανοιχτούς δρόμους».

Ερωτηθείς για τα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ζητούν οι αγρότες να διαμορφωθεί η τιμή στο αγροτικό ρεύμα, ο κ. Σκυλακάκης απάντησε ότι δεν γίνεται μια κοινωνική ομάδα να παίρνει ρεύμα κάτω του κόστους.

Επισήμανε παράλληλα ότι οι αγρότες λαμβάνουν κρατικές επιδοτήσεις, «τις μεγαλύτερες από οποιονδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας», προσθέτοντας ότι αυτές οι επιδοτήσεις έχουν πολύ αυστηρά όρια που βάζει η Ευρώπη.

Για το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο που ζητούν οι αγρότες, ανέφερε ότι είναι ένα ζήτημα που η κυβέρνηση θα το συζητήσει εξαντλητικά μαζί τους, καθώς πρέπει να υπάρχει ένα σύστημα πιο δίκαιο, για να λειτουργεί με βάση την πραγματική αγροτική κατανάλωση.

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Φθηνότερο ρεύμα για τα επόμενα 2+8 χρόνια και προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, το αγροτικό ρεύμα εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει την KW στα 2 πρώτα χρόνια κάτω από τα 10 λεπτά για τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή είναι συνεπείς και κάτω από τα 11 λεπτά για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ρυθμίζοντας ταυτόχρονα και τα χρέη τους.

Για τα επόμενα 8 χρόνια για το ⅓ της κατανάλωσης η εκτιμώμενη τιμή θα είναι ενιαία στα 9 λεπτά.

Η κυβέρνηση συνδέει τη νέα ανακοίνωση με το ρεύμα ως «συνέχεια» των μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί για τη μείωση του αγροτικού ρεύματος. Ειδικότερα αναφέρει:

1/ Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων.

Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ’ αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:

Εκτιμώμενες Τιμές: Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα
  • Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.

Οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα λάβουν όρους σύνδεσης για τα συγκεκριμένα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που θα υποστηρίζουν το πρόγραμμα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα. Το πρόγραμμα αυτό αντικαθιστά το πρόγραμμα μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων για τα συνεργατικά σχήματα και την συμβολαιακή γεωργία που είχε ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

2/ Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.