Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους αγρότες και κτηνοτρόφοι, με εκατοντάδες τρακτέρ να έχουν κάνει «απόβαση» στη Θεσσαλονίκη στην πρεμιέρα της 30ης Διεθνούς Έκθεσης Agrotica που λαμβάνει χώρα στην πόλη.
Λίγο μετά τις 5 το απόγευμα εκατοντάδες παραγωγοί, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι, μετά το μεγάλο παναγροτικό συλλαλητήριο στο πλαίσιο της Agrotica, μπήκαν μέσα στους χώρους της ΔΕΘ κρατώντας μαύρες σημαίες και πλακάτ. Στη συνέχεια εκπρόσωποι συνδικαλιστές παρέδωσαν σχετικό ψήφισμα στον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΘ, Κυριάκο Ποζρικίδη, ενώ ολιγομελής επιτροπή μετέβη στο Υφυπουργείο Μακεδονίας Θράκης για να παραδώσει το ίδιο ψήφισμα σε εκπρόσωπο του Γραφείου του πρωθυπουργού.
Παράλληλα έδωσαν το επόμενο μεγάλο τους ραντεβού το ερχόμενο Σάββατο και πάλι στη Θεσσαλονίκη έξω από την Agrotica.
Νέα μέτρα προανήγγειλε ο Μητσοτάκης
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προανήγγειλε σήμερα απ’ τις Βρυξέλλες νέα μέτρα για τη στήριξή τους, πέραν όσων ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής έκανε γνωστό πως αύριο, Παρασκευή, θα πει περισσότερα κατά την ώρα του πρωθυπουργού όπου θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση.
Με αφορμή τις σημερινές αποφάσεις, πρωθυπουργός είπε ότι «από το ταμείο αλληλεγγύης όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα, καταφέραμε και αποσπάσαμε πρόσθετους πόρους για αποζημιώσεις οι οποίες αφορούν ζημιές οι οποίες έγιναν στην Θεσσαλία».
«Όμως», διευκρίνισε, «η μεγάλη πλειοψηφία των ποσών για τις αγροτικές αποζημιώσεις θα προέρχονται πάντα από τον κρατικό προϋπολογισμό και θέλω να θυμίσω εδώ πέρα ότι έχουν εκταμιευθεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια παραπάνω από 1 δισ. ευρώ από τον ΕΛΓΑ σε ενισχύσεις σε αγρότες για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ζημιών από έκτακτα καιρικά φαινόμενα».
Και συνέχισε: «Το έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω ότι το ποσό αυτό είναι το διπλάσιο από το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές που πλήρωσαν οι αγρότες για να ασφαλιστούν έναντι φυσικών καταστροφών έναντι του ΕΛΓΑ. Αυτό σημαίνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός, ο Έλληνας φορολογούμενος, είχε τη δυνατότητα και καλά έκανε προφανώς, καλά κάναμε ως κυβέρνηση, να υποστηρίξουμε τους αγρότες μας με σημαντικούς πρόσθετους πόρους. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι δεν πρέπει να πάμε σε μία αναθεώρηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ που να ανταποκρίνεται πια με μεγαλύτερη θα έλεγα ακρίβεια στα νέα κλιματολογικά δεδομένα. Όμως αυτά επιτρέψτε μου να τα συζητήσουμε αύριο πιο αναλυτικά στη Βουλή. Πάντως εν κατακλείδι η Ελλάδα βγαίνει πολύ ωφελημένη και όλα τα ελληνικά αιτήματα τα οποία κατατέθηκαν στα πλαίσια της αναθεώρησης τελικά έγινα δεκτά».
Για το ζήτημα των αιτημάτων των αγροτών στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε τα εξής: «Ναι, με πρωτοβουλία κάποιων χωρών συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδος, το θέμα συζητήθηκε έστω και ακροθιγώς στο ευρωπαϊκό συμβούλιο και αυτό αποτυπώνεται και στα συμπεράσματά του συμβουλίου. Προφανώς είναι ένα σύνθετο ζήτημα, το οποίο, όπως βλέπετε, αφορά πολλές ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα. Και θέλω να τονίσω ότι οι ανησυχίες τις οποίες ακούμε πολύ συχνά και στην πατρίδα μας για την αύξηση του κόστους παραγωγής, για το γεγονός ότι οι τιμές μπορεί να συμπιέζονται από τον ευρωπαϊκό ή τον παγκόσμιο ανταγωνισμό είναι προβληματισμοί που θα έλεγα βρίσκουν ανταπόκριση σε αγρότες σ’ ολόκληρη την ευρωπαΐκή ένωση, άρα το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Θέλω καταρχάς να χαιρετίσω τις πρωτοβουλίες της ευρωπαΐκής επιτροπής, για τις οποίες θέλω να τονίσω ότι η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά για να υπάρξουν τροποποιήσεις το 2024 σχετικά με όσα ξέρουμε για το καθεστώς αγρανάπαυσης το οποίο είχε επιβληθεί από την κοινή αγροτική πολιτική ήδη από το 2020. Αυτό τι σημαίνει στην πράξη; Ότι πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες για συγκεκριμένες καλλιέργειες, αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα, αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά τα οποία θα καλλιεργηθούν. Επίσης θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι ξεκινάει σε επίπεδο ευρωπαϊκής επιτροπής ένας βαθύς και στρατηγικός διάλογος για δομικά ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η κοινή αγροτική πολιτική και για τους σημαντικούς περιορισμούς που αυτή επιβάλλει στην προσπάθεια την οποία κάνουμε για την πράσινη μετάβαση.
Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία ενδεχομένως να εντοπίσουμε ατέλειες και να διορθώσουμε κάποιες απορίες που έχουμε χαράξει, λαμβάνοντας υπόψη και την πραγματικότητα όπως αυτή αποτυπώνεται πια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Από κει και πέρα θα έχω την ευκαιρία αύριο να μιλήσω στη Βουλή απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου της Νέας Αριστεράς για το τι συμβαίνει στην Θεσσαλία και να αναπτύξω πιο αναλυτικά κάποιες σκέψεις μας για το πως σκοπεύουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον πρωτογενή τομέα αλλά κάντε λίγο υπομονή, θα τα πούμε αυτά με περισσότερη άνεση αύριο στην Βουλή».
Σε επόμενη σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός πρόσθεσε: «Να αποσαφηνίσουμε ότι το 1/3 του προϋπολογισμού της ευρωπαϊκής ένωσης πηγαίνει για την κοινή αγροτική πολιτική. Αν δεν υπήρχε η κοινή αγροτική πολιτική δε νομίζω ότι θα υπήρχε σήμερα αγροτικός τομέας στην ευρωπαΐκή ένωση έτσι όπως τον ξέρουμε. Άρα δίνουμε, δαπανούμε, πολλά χρήματα για την κοινή αγροτική πολιτική. Όμως υπάρχουνε προβλήματα, προβλήματα τα οποία έχουν να κάνουν και με το πως οι ευρωπαίοι αγρότες και κατ’ επέκταση και οι Έλληνες αγρότες είναι εκτεθειμένοι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό, τα οποία πρέπει να συζητηθούν. Παραδείγματος χάριν η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Ζητάμε από τους ευρωπαίους παραγωγούς να προσαρμοστούν σε αυστηρές προδιαγραφές, κάτι το οποίο φυσικά αυξάνει το κόστος παραγωγής. Δεν πρέπει όμως να ζητάμε και από τις χώρες οι οποίες εισάγουν στην ευρωπαΐκή ένωση στα πλαίσια μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου να έχουν τους ίδιους και αυτοί περιορισμούς ώστε να μην έχουν ένα φυσικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα προς τα κοστολόγια τους».
Αυξάνονται τα μπλόκα
Νέο μπλόκο αγροτών συγκροτήθηκε σήμερα στο Κάστρο Βοιωτίας. Οι αγρότες, παρά τα αστυνομικά μέτρα, μετακινήθηκαν με τα τρακτέρ από το μπλόκο του Αι Γιάννη στην Εθνική οδό Αθηνών Λαμίας στο 110 χιλ στο ύψος του Κάστρου.
Τα γεωργικά μηχανήματα έχουν τοποθετηθεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας όπως και πάνω στην γέφυρα και ανοιγοκλείνουν την Εθνική οδό. Οι ίδιοι μοιράζουν ενημερωτικά φυλλάδια με τα αιτήματά τους στους διερχόμενους οδηγούς.
Στο «χορό» των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι αγρότες της Εύβοιας. Κατόπιν απόφασής τους, από αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιήσουν δυναμικές κινητοποιήσεις ανά περιοχή ενώ την επόμενη Πέμπτη θα κλιμακωθούν σε πανευβοϊκό επίπεδο έξω από το κτήριο της Περιφέρειας στη Χαλκίδα.
Σε αποκλεισμό της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας για περίπου δύο ώρες προχώρησαν νωρίτερα σήμερα οι αγρότες στο μπλόκο της Αταλάντης.
Επίσης, σήμερα το πρωί έγινε μεγάλη κινητοποίηση στη Λάρισα από μελισσοκόμους. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν οι Θεσσαλικοί Σύλλογοι Μελισσοκομίας από Ελασσόνα, Καρδίτσα, Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκκα, Φίλοι της Μέλισσας Τρικκαίων και Φαρσάλων.
Αγροτικό 112 εξήγγειλε ο Αυγενάκης
Την ίδια στγμή, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξη, Λευτέρης Αυγενάκης, έσπευσε να δώσει νέες υποσχέσεις στο πλαίσιο της έναρξης της 30ης Agrotica.
Ειδικότερα. ανακοίνωσε τη δημιουργία «αγροτικού 112» δηλώνοντας ότι «η προειδοποίηση θα δίδεται με την αποστολή SMS 72 ώρες πριν την έλευση του καιρικού φαινομένου και θα συνοδεύεται με αντίστοιχες οδηγίες αντιμετώπισής του, ανάλογα με το είδος του καιρικού φαινομένου».
Παράλληλα υποστήριξε «στόχος μας είναι να κάνουμε το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό. Οι νέοι να ασχολούνται με αυτό όχι από ανάγκη ή λόγω κληρονομικότητας, αλλά από επιλογή. Να ξεφύγουμε από τις παραδοσιακές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και να περάσουμε στις αγροτικές επιχειρήσεις. Και όλα αυτά σε μια εποχή προκλήσεων. Προκλήσεις γεωπολιτικές, οικονομικές, κλιματικές, κοινωνικές. Προκλήσεις μεγάλες και προβλήματα πρωτόγνωρα, που έφεραν τον κόσμο της υπαίθρου στα όριά του καθώς πολλοί είδαν το βιός τους να χάνεται σε λίγες ώρες.».
Σημείωσε, άλλωστε, ότι σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι αποφάσεις για αλλαγή του κανονισμού του ΕΓΛΑ με στόχο έναν αγροτικό ασφαλιστικό φορέα που θα διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα, αλλά θα προσφέρει και περισσότερη ασφάλεια.
Ανάμεσα σε άλλα, μίλησε για:
- τη λειτουργία του αγροτικού 112, για την προειδοποίηση των αγροτών 72 ώρες πριν την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων.
- Το πρόγραμμα για τις παρακάρλιες περιοχές ύψους 40.394.378,80€. Το πρόγραμμα αφορά τους παραγωγούς 180.000 στρεμμάτων που είναι καλυμμένα με νερό.
- Το άνοιγμα της πλατφόρμας για το μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά σε δωρεάν αντικατάσταση απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Το μέτρο ισχύει και για τους μελισσοκόμους.
- Τη λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου στον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενημέρωση των δικαιούχων
- Πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.
- Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Η διορθωτική πληρωμή, ύψους 88 εκατ. ευρώ, θα γίνει πριν από το Πάσχα
- Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.
- Άνοιγμα της αίτησης ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.
- Πληρωμή των οικολογικών σχημάτων έως το Πάσχα- 425 εκατ. ευρώ.
- Εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
- Πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη.
- Απαλλαγή από την υποχρέωση της αγρανάπαυσης 1.480.972 καλλιεργήσιμων στρεμμάτων. Αφορούν 127.232 Αγρότες
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >