Από το βήμα της Βουλής θα απευθυνθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους αγρότες που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας μία σειρά αιτημάτων που αφορούν το εισόδημά τους, τις αποζημιώσεις και την μείωση του κόστους παραγωγής.

Ads

«Αύριο θα συζητήσουμε για τη Θεσσαλία, για το ό,τι έχουμε κάνει και τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο. Κι αυτό έχει μία ευρωπαϊκή διάσταση γιατί αν δεν είχαμε καταφέρει να διαπραγματευτούμε τη χρήση πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, δεν θα μπορούσαμε να είχαμε την ίδια δύναμη πυρός για να στηρίξουμε την ανακατασκευή στην Θεσσαλία» δήλωσε ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του μετά το πέρας των εργασιών της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

«Η κυβέρνηση βρίσκεται έμπρακτα κοντά στους αγρότες με μία σειρά από πολιτικές και το ίδιο κάνουμε και τώρα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιορισμών που υπάρχουν και πιστεύω ότι όταν ξεδιπλώσουμε πλήρως τις πρωτοβουλίες μας θα αντιληφθούν και οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό» πρόσθεσε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ακόμη, ότι με πρωτοβουλία και της Ελλάδας το αγροτικό συζητήθηκε στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, κάνοντας λόγο για μία κοινή πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι «27».

Ads

«Θέλω να χαιρετήσω τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τις οποίες η Ελλάδα αγωνίστηκε παρασκηνιακά να υπάρξουν τροποποιήσεις για το 2024 σχετικά με το καθεστώς αγρανάπαυσης που είχε επιβληθεί από την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Παραπάνω από ένα εκατομμύριο στρέμματα απελευθερώνονται για Έλληνες αγρότες και για συγκεκριμένες καλλιέργειες και αυτό σημαίνει πρόσθετο εισόδημα. Αλλά φυσικά και συνδεδεμένες ενισχύσεις για τα στρέμματα αυτά» συνέχισε.

«Ξεκινάει σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας διάλογος για δομικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον τρόπο που είναι οργανωμένη η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Να αποσαφηνίσουμε ότι το ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνει για την αγροτική πολιτική κι αν δεν υπήρχε δεν θα υπήρχε σήμερα αγροτικός τομέας στην Eυρωπαϊκή Eνωση έτσι όπως τον ξέρουμε».

Υπενθυμίζεται ότι αύριο Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου, στις 11:00, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «Νέα Αριστερά» Αλέξη Χαρίτση με θέμα την αποκατάσταση των πληγέντων της Θεσσαλίας από τις καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel.

«Αγροτικό 112» εξήγγειλε ο Αυγενάκης

Νωρίτερα σήμερα, Πέμπτη 1η Φεβρουαρίου, ο Λευτέρης Αυγενάκης ανακοίνωσε τη δημιουργία «αγροτικού 112» δηλώνοντας ότι «η προειδοποίηση θα δίδεται με την αποστολή SMS 72 ώρες πριν την έλευση του καιρικού φαινομένου και θα συνοδεύεται με αντίστοιχες οδηγίες αντιμετώπισής του, ανάλογα με το είδος του καιρικού φαινομένου».

Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστήριξε ότι «στόχος μας είναι να κάνουμε το αγροτικό επάγγελμα πιο ελκυστικό». «Οι νέοι να ασχολούνται με αυτό όχι από ανάγκη ή λόγω κληρονομικότητας, αλλά από επιλογή. Να ξεφύγουμε από τις παραδοσιακές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις και να περάσουμε στις αγροτικές επιχειρήσεις. Και όλα αυτά σε μια εποχή προκλήσεων. Προκλήσεις γεωπολιτικές, οικονομικές, κλιματικές, κοινωνικές. Προκλήσεις μεγάλες και προβλήματα πρωτόγνωρα, που έφεραν τον κόσμο της υπαίθρου στα όριά του καθώς πολλοί είδαν το βιός τους να χάνεται σε λίγες ώρες» είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, άλλωστε, ότι σε αυτό το πλαίσιο κινούνται οι αποφάσεις για αλλαγή του κανονισμού του ΕΓΛΑ με στόχο έναν αγροτικό ασφαλιστικό φορέα που θα διατηρεί τον δημόσιο χαρακτήρα, αλλά θα προσφέρει και περισσότερη ασφάλεια. Μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης προανήγγειλε:

  • Έναρξη πληρωμής αποζημιώσεων στους παραγωγούς για ζημίες του 2023 από τις 20 Φεβρουαρίου.
  • Αποχαρακτηρισμός 16.000 δεσμευμένων ΑΦΠ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Διόρθωση διοικητικών λαθών και παραλείψεων για την ενιαία αίτηση ενισχύσεων του 2023.