Χιλιάδες είναι οι αγρότες από κάθε γωνιά της χώρας που από νωρίς το απόγευμα διαδηλώνουν στο Σύνταγμα με πάνω από 160 τρακτέρ,  ζητώντας την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Ads

Οι διαδηλωτές θα παραμείνουν ολη τη νύχτα στο κέντρο της Αθήνας και το πρωί της Τετάρτης (γύρω στις 11) αναμένεται να ξεκινήσουν για το ταξίδι της επιστροφής.

Οι αγρότες υπολογίζονται σε περίπου 10.000 ενώ μαζί τους, συλλαλητήριο συμπαράστασης πραγματοποίησαν και φοιτητές.

Στις ομιλίες τους οι αγρότες ζήτησαν από τους αρμόδιους τη θεσμοθέτηση του αγροτικού πετρελαίου στην αντλία, τονίζοντας ότι η επιστροφή του Ε.Φ.Κ. που έχει ανακοινωθεί δεν αρκεί μιας και η τιμή του λίτρου έχει αυξηθεί σημαντικά, συμπαρασύροντας το κόστος παραγωγής.

Για το αγροτικό ρεύμα ζητούν η τιμή κιλοβατώρας να πέσει τα 7 λεπτά, υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση με τα μέλη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, δεν αρκούν.

Επίσης, σημείωσαν ότι είναι ζωτικής σημασίας να δοθεί επιδότηση για την αγορά αγροεφοδίων, λιπασμάτων και ζωοτροφών για «να μπορέσουμε να παραμείνουμε στα χωράφια μας», όπως είπαν χαρακτηριστικά.

Τόνισαν επίσης ότι θα πρέπει να μπει ένας «τέλος» στα αμφιβόλου ποιότητας εισαγόμενα προϊόντα από τρίτες χώρες.

Ads

Αναφορικά με την ΚΑΠ  οι αγρότες που βρέθηκαν στο Σύνταγμα ζήτησαν να γίνουν οι αλλαγές που απαιτούνται σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα δεν «έχουμε καμία απάντηση και ουσιαστική λύση» και επιθυμούν την επαναφορά του «πρασινίσματος».

Φωτο Eurokinissi

Οι επόμενες κινήσεις τους

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθούν γενικές συνελεύσεις στα μπλόκα, όπου θα ενημερωθούν οι αγρότες για τα αποτελέσματα του συλλαλητηρίου και στη συνέχεια θα ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων.

Σύμφωνα με της αγρότες της Θεσσαλίας, για την ερχόμενη εβδομάδα προγραμματίζεται ραντεβού με τον πρωθυπουργό όπου και θα συζητηθούν, όπως είπαν, ζητήματα που αφορούν τον κάμπο της Θεσσαλίας, ο οποίος επλήγη από τη θεομηνία «Daniel».