Σταγόνα στον ωκεανό χαρακτηρίζουν οι αγρότες τις κυβερνητικές εξαγγελίες δια στόματος πρωθυπουργού και δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη πριν από την Κυριακή 4/2, ενώ θα συμμετάσχουν στο μεγάλο συλλαλητήριο που έχει προγραμματιστεί για αύριο, Σάββατο 3/2, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica. Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν πλέον και οι μελισσοκόμοι, ενώ στη Θεσσαλονίκη δράση συμπαράστασης στους αγρότες και κτηνοτρόφους έκαναν αλιείς.

Ads

Eκατοντάδες τρακτέρ παραμένουν έξω από την έκθεση Agrotica. «Συνεχίζουμε κινητοποιήσεις κανονικά» τόνισε ο εκπρόσωπος του αγροτικού μπλόκου Δερβενίου, Κωνσταντίνος Χατζηπαραδείσης και πρόσθεσε ότι τα τρακτέρ θα παραμείνουν στα μπλόκα και ότι οι επόμενες κινήσεις θα αποφασιστούν τη Δευτέρα. Όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά, σημείωσε ο ίδιος σχετικά με την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και πρόσθεσε: «Έχετε δει τι συμβαίνει στην Ευρώπη. Θέλετε να φτάσουμε εκεί; Δεν είναι στο χέρι το δικό μας. Είναι στο χέρι της κυβέρνησης».

https://www.youtube.com/watch?v=zVy0hayhRtY

Διαβάστε: Μητσοτάκης για αγροτικές αποζημιώσεις / «Τζάμπα χρήμα δεν πρόκειται να μοιράσω»

Ads

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν τα αυτονόητα με κυριότερο αίτημα τη μείωση του κόστους παραγωγής, καθώς οι αυξήσεις σε ενέργεια, λιπάσματα, φυτοφάρμακα και ζωοτροφές δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο κέρδους.

«Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν μας καλύπτουν. Εδώ λέμε να σκύψει στα προβλήματα και της υπόλοιπης Ελλάδας. Στα προβλήματα που μας έβγαλαν εδώ, στο δρόμο. Οι δικές τους πολιτικές μας έβγαλαν εδώ πέρα, δεν βγήκαμε από μόνοι μας, επειδή είμαστε “τραμπούκοι”. Όλοι αυτοί εδώ είναι νοικοκυραίοι, όλα αυτά τα μηχανήματα τα έχουν πληρωμένα με αίμα, άλλοι ακόμη τα χρωστάνε. (…) Εμείς ζητάμε το αγροτικό πετρέλαιο βάσει τιμολογίων να το νομοθετήσουν για κάθε χρόνο. Δεν θα παρακαλάμε κάθε χρόνο να ζητάμε αφορολόγητο πετρέλαιο, αλλά με νόμο. Να μην είμαστε κάθε χρόνο στους δρόμους. Για το ρεύμα, σε δύο μήνες δεν θα ξεκινήσει κανένα αγροτικό ρεύμα» εξηγούν οι αγρότες.

 

Από το μπλόκο στο Ζάρκο Τρικάλων, οι αγρότες δηλώνουν ότι οι εξαγγελίες Μητσοτάκη φτάνουν την κοροϊδία και ζητούν νομοθέτηση αφορολόγητου αγροτικού πετρελαίου αντί να παίζουν «τη γάτα με το ποντίκι» στην κυβέρνηση.

Απέρριψαν επίσης την εξαγγελία περί εκπτώσεων 10% στο αγροτικό ρεύμα, τονίζοντας ότι μετά τις πλημμύρες οι γεωτρήσεις για την άρδευση είναι όλες διαλυμένες. Ζητούν την θέσπιση τιμής πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα στο αγροτικό ρεύμα (τιμή που παρείχαν οι εταιρείες πριν την έκρηξη της ακρίβειας και σήμερα έχει αυξηθεί κατά 130%-140% στα 0,16-0,17 ευρώ).