Οι αγρότες συνεχίζουν από το μεσημέρι της Τετάρτης (7/2) τα ολιγόλεπτα μπλόκα που άρχισαν την Τρίτη, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις της συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια της Λάρισας.

Ads

Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Τετάρτης (07/02) οι αγρότες έστησαν νέα μπλόκα σε Μάλγαρα, Δερβένι και Ερμίτσα Αιτωλοακαρνανίας, για μικρό χρονικό διάστημα. Στα Μάλγαρα (στην Εθνική Αθηνών – Θεσσαλονίκης) ήταν για 20 λεπτά, στο Δερβένι μισή ώρα και στην παλαιά Εθνική Οδό στην Ερμίτσα μία ώρα.

Επίσης σε συμβολικό αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου Αθήνας-Θεσσαλονίκης, προχωρούν οι αγρότες της περιφέρειας Αλμυρού, στις 15:00 και για λίγη ώρα, ενώ παρέταξαν τα τρακτέρ και τα γεωργικά μηχανήματα σε τμήμα του δρόμου που είναι κλειστό για την κυκλοφορία, επειδή γίνονται εργασίες επί της ΠΑΘΕ.

https://youtu.be/LwuuSZOmVJc?si=ZqwneeA1vFHc9NfO

Παράλληλα, στις 17:00 αγρότες από τα χωριά του Δήμου Ρήγα Φεραίου αναμένεται να προχωρήσουν σε συμβολικό αποκλεισμό της Παλαιάς Εθνικής Οδού Βόλου-Λάρισας, στο ύψος του Στεφανοβικείου, απειλώντας ότι τις επόμενες ημέρες θα προβούν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους

Ads

Επίσης αγρότες στο μπλόκο της Λαμίας προχώρησαν και αυτοί σε αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης, ενώ οι αγροτικοί σύλλογοι της Εύβοιας καλούν σε πανευβοϊκό συλλαλητήριο την Πέμπτη (8/2), στις 12 μ., στο διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, στη Χαλκίδα.

Αντίστοιχες πρωτοβουλίες κλιμάκωσης αναμένεται να πάρουν μέσα από τις συνελεύσεις τους και οι αγρότες των μπλόκων του Κάστρου Βοιωτίας, της Αταλάντης και του Νέου Μοναστηρίου Δομοκού.

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες αποφάσισαν την επόμενη εβδομάδα να προχωρήσουν σε συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, τονίζοντας πως δεν αποκλείεται να δούμε στην χώρα μας εικόνες, όπως αυτές που είδαμε στις υπόλοιπες πρωτεύουσες της Ευρώπης.

https://youtu.be/ZQezBPg0RSE?si=j3DXMlh-rRvGXOQ4

Τα αιτήματα των αγροτών

Στη σύσκεψη της Νίκαιας στη Λάρισα συμμετείχαν αγρότες από 55 μπλόκα και 70 συνεταιρισμούς, οι οποίοι κατέληξαν στα παρακάτω αιτήματα:

  • Αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο.
  • 7 λεπτά η κιλοβατώρα στο ρεύμα.
  • Επιδότηση σε εφόδια και ζωοτροφές.
  • Επαναδιαπραγμάτευση της νέας ΚΑΠ.
  • Αποζημιώσεις στο 100% και αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος.
  • Όχι στις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων.

Μητσοτάκης σε αγρότες: «Ανοιχτός διάλογος μόνο με ανοιχτούς δρόμους»

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους αγρότες δήλωσε: «Ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους».

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Χαϊδάρι, όπου συνομίλησε με πολίτες, και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις.

«Είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο αλλά να το ξαναπώ, ανοιχτός διάλογος με ανοιχτούς δρόμους. Κανείς δεν μπορεί να εκβιάζει το κοινωνικό σύνολο – όσο δίκαιο και αν είναι το αίτημά του – και να διαταράσσει την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου», πρόσθεσε.