Την διοργάνωση συλλαλητηρίου στην Αθήνα, την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη των αγροτικών μπλόκων στη Νίκαια, την Πέμπτη.

Ads

Την ίδια μέρα τα μπλόκα που είναι μακριά από την Αθήνα θα αποκλείσουν τελωνεία και λιμάνια.

Ταυτόχρονα έως την Τρίτη εντείνονται οι δράσεις σε κάθε μπλόκο.

Έτσι, οι αγρότες κλιμακώνουν τον αγώνας τους, μετά την συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.

Ads

Στο «τραπέζι» της σύσκεψης τέθηκε αρχικά η πρόταση για διαδήλωση χωρίς τρακτέρ, αλλά τελικά αποφασίστηκε η κάθοδος των αγροτών και των κτηνοτρόφων με τα αγροτικά μηχανήματά τους,

Επίσης θα ναυλωθούν και λεωφορεία, κατά το πρότυπο του συλλαλητηρίου στην Agrotica, στη Θεσσαλονίκη.

Παρά ταύτα, από την κυβέρνηση εκπέμπονται μηνύματα συγκρατημένης αισιοδοξίας για σταδιακή εκτόνωση. Στην πραγματικότητα εκείνο που προσδοκάται είναι ο σταδιακός εκφυλισμός του αγροτικού μετώπου μέσα από την διάσπασή του. Για να συμβεί αυτό ήδη ασκούνται ισχυρότατες πιέσεις στους «γαλάζιους» αγροτοσυνδικαλιστές να εγκαταλείψουν τα μπλόκα ενώ σ’ εκείνους στόχευαν και οι ανακοινώσεις της Τρίτης.

Η προκαταβολική επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης και οι αυξημένες εκπτώσεις στο ρεύμα χαρακτηρίζονται σταγόνα στον ωκεανό από την πλειοψηφία των αγροτών, για το Μαξίμου όμως είναι ένα καλό άλλοθι για να αρχίσουν αποσύρονται από τους δρόμους τουλάχιστον τα «γαλάζια» τρακτέρ. Τελική επιδίωξη είναι να μείνουν ενεργά μόνο τα μπλόκα που ελέγχονται από το ΚΚΕ έτσι ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να μιλήσει για «κομματικές μειοψηφίες» και να παίξει, εάν χρειαστεί, το χαρτί του κοινωνικού αυτοματισμού.

Στον ίδιο σχεδιασμό, της πίεσης προς τις πιο διαλλακτικές ομάδες αγροτών, εντάσσεται και η επιμονή στην γραμμή ότι δεν υπάρχουν δημοσιονομικά περιθώρια για άλλες άμεσες ενισχύσεις. «Δεν υπάρχει ίχνος δημοσιονομικού χώρου από εδώ και πέρα για την περίπτωση των αγροτών» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ενέργειας Θεόδωρου Σκυλακάκη, ενώ και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης ήταν κατηγορηματικός: «Από την πλευρά της κυβέρνησης», είπε, «έχει γίνει ξεκάθαρο ότι έχουν εξαντληθεί τα περιθώρια των οποιωνδήποτε παροχών προς την πλευρά των αγροτών».