Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι, καθώς ετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν απόβαση με εκατοντάδες τρακτέρ στη Θεσσαλονίκη, ενόψει και της διεθνούς έκθεσης Agrotica, η οποία ξεκινά αύριο Πέμπτη (1/2).

Ads

Ειδικότερα οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής ετοιμάζουν κάθοδο με τριακόσια τρακτέρ από διάφορες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας στο Νότιο Τόξο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, για αύριο και ενόψει των εγκαινίων της 30ης Agrotica, όπως επισήμανε ο Κώστας Χατζηπαραδείσης, αγρότης από τον Λαγκαδά. «Μέχρι τις 10:30 το πρωί, τα 300 τρακτέρ που θα φτάσουν στην πόλη από τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις – από το λιμάνι, το Δερβένι και τα Μουδανιά– , θα έχουν τοποθετηθεί και σταθμεύσει πάνω στο πεζοδρόμιο, στο Νότιο Τόξο της ΔΕΘ, όπου και θα παραμείνουν καθόλη τη διάρκεια της έκθεσης μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου. Η τοποθέτησή τους θα γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει ελεύθερη δίοδος προκειμένου να περνούν οι επισκέπτες της έκθεσης και όχι μόνο», δήλωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να επιτείνουμε το ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα στην πόλη», επισήμανε και πρόσθεσε ακόμα ότι «η κινητοποίησή μας έχει συμβολικό χαρακτήρα και γίνεται με στόχο να δείξουμε ότι ανεξάρτητα των πολιτικών πεποιθήσεων που καθένας από εμάς έχει, όλοι μας είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιβίωση και βιωσιμότητά μας».

Παράλληλα σημείωσε ότι «στη διάρκεια της τετραήμερης παραμονής μας στην Agrotica, καλούμε όλα τα μέσα, πολιτικούς και πολίτες να μας επισκεφθούν και να ενημερωθούν για το τι πραγματικά συμβαίνει με τον πρωτογενή τομέα» και πρόσθεσε πως «είναι δικαιολογημένο και καλώς βρίσκεται ο κάμπος της Θεσσαλίας στο επίκεντρο, αλλά τα προβλήματα στην υπόλοιπη Ελλάδα οξύνονται για τους Έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφους και η επιβίωση είναι θέμα χρόνου να “γκρεμιστεί”».

Ads

Μεταξύ των καλλιεργητών που θα σταθμεύσουν τα τρακτέρ τους στο Νότιο Τόξο της έκθεσης, συμπεριλαμβάνονται άνθρωποι του πρωτογενή τομέα από τις Σέρρες, την Ημαθία, την Πιερία, τον Λαγκαδά, τη Χαλκιδική και την Επανομή. Παράλληλα πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι θα μεταβούν με τα αγροτικά οχήματά τους από διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, προκειμένου να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο, αν και ακόμη και δεν έχει οριστικοποιηθεί η ώρα υλοποίησής του. «Επειδή πραγματοποιούνται και άλλες κινητοποιήσεις στην πόλη, από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι η δική μας δράση δεν θα επιτείνει την κυκλοφορία στην πόλη», επισήμανε ο κ. Χατζηπαραδείσης και πρόσθεσε ότι εντός της ημέρας θα ξεκαθαρίσει η ακριβής ώρα πραγματοποίησής του.

Σημειώνεται ότι στις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη θα συμμετάσχουν και οι μελισσοκόμοι της Μακεδονίας, οι οποίοι έχουν δώσει ραντεβού στη γέφυρα της Θέρμης για να κατέβουν με τα οχήματά τους στο κέντρο της πόλης.

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και σήμερα Τετάρτη (31/1) σε πολλές περιοχές της χώρας με τα μπλόκα να πληθαίνουν, ενώ ένταση επικράτησε νωρίτερα στην Αταλάντη, με αγρότες να καταγγέλλουν ότι δεν ήταν αυτοί που έκλεισαν την Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας, αλλά η αστυνομία. Στη Χαλκιδική αγρότες απέκλεισαν συμβολικά την ΕΟ Θεσσαλονίκης-Μουδανίων, στο ύψος της Πορταριάς, ενώ σε ολιγόλεπτο αποκλεισμό της Εθνικής Οδού Λάρισας-Κοζάνης, στο ύψος της διασταύρωσης με Δένδρα, προχώρησαν αγρότες από τα Δένδρα και τα Πλατανούλια του Δήμου Τυρνάβου.


Παράλληλα αργά το απόγευμα της Τετάρτης αγρότες της Καρδίτσας πραγματοποίησαν μηχανοκίνητη πορεία με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το KarditsaLive.Net περίπου στις 6.45 το απόγευμα το κομβόι των τρακτέρ και των άλλων οχημάτων εισήλθε στην Καρδίτσα και κινήθηκε κορνάροντας και μαρσάροντας τις μηχανές τους στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου οι αγρότες ακινητοποίησαν για λίγα λεπτά τα οχήματά τους.

Νωρίτερα οι αγρότες του μπλόκου προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του οδοστρώματος του Ε65 πραγματοποιώντας τη Συνέλευσή τους κατά τη διάρκεια της οποίας ενημερώθηκαν από τα μέλη της ΕΟΑΣΚ για την χθεσινή πανθεσσαλική σύσκεψη εκπροσώπων των μπλόκων στον Παλαμά και την απόφαση για συντονισμό και κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων με διοργάνωση συλλαλητηρίου το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη όπου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η έκθεση Agrotica.

Υπενθυμίζεται ότι στη σύσκεψη εκπροσώπων και αγροτών από το μπλόκο της Καρδίτσας (όπου συμμετέχουν και οι αγρότες της περιοχής των Φαρσάλων), του Πλατυκάμπου, του Ζάρκου, της Θεσσαλιώτιδος, του Σταφανοβίκειου, του Αλμυρού και της Καλαμπάκας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τρίτης αποφασίστηκε, σύμφωνα με το KarditsaLive.Net, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, μεταξύ άλλων, με συμβολικούς αποκλεισμούς οδικών αξόνων, τη διοργάνωση συλλαλητηρίου το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, όπου θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διεθνής έκθεση, καθώς και με την αποστολή νωρίτερα των αιτημάτων τους στον πρωθυπουργό.