Σφοδρότατες είναι οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης με επίκεντρο την σημερινή εκδίκαση του μπαράζ SLAPP αγωγών του κ. Γρηγόρη Δημητριάδη εναντίον δημοσιογράφων και ΜΜΕ (ανάμεσα τους και το tvxs) πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Πρωτοδικείο Αθηνών

Ads

«Το Μαξίμου έχει καταστήσει την Ελλάδα υπόλογη στους ευρωπαϊκούς θεσμούς-μάλιστα δύο φορές το τελευταίο δεκαήμερο- για καταπάτηση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας του Tύπου» σημειώνει η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη.

Όπως τονίζει σε ανάρτησή της στο Facebook «οι αγωγές-«slapps» σε βάρος δημοσιογράφων αποτελούν συνήθη πρακτική προκειμένου να καμφθεί η ερευνητική δημοσιογραφία, ώστε να μην ελέγχει την πολιτική και οικονομική εξουσία».

Και εξηγεί η Δώρα Αυγέρη πως «αυτό επιχειρείται και με τις αγωγές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σε βάρος δημοσιογράφων που ερευνούν το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων».

Ads

«Η ανεξάρτητη δημοσιογραφία δεν κάμπτεται, η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα γίνει η ασπίδα προστασίας της» προσθέτει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η αλήθεια θα καταδικάσει όσους δεν τη σέβονται» γράφει καταληκτικά η Δώρα Αυγέρη.

«Η ερευνητική δημοσιογραφία ήταν εκείνη, που αποκάλυψε κρίσιμες πτυχές του σκανδάλου των παράνομων παρακολουθήσεων, μιας από τις νοσηρότερες υποθέσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υπονόμευσης του κράτους δικαίου και των δημοκρατικών θεσμών» αναφέρει από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης.

«Αποτελεί ευθεία προσπάθεια φίμωσης και εκφοβισμού των δημοσιογράφων η εξοντωτική αγωγή του Γρηγόρη Δημητριάδη σε βάρος της Εφημερίδας των Συντακτών, των Reporters United και του Θανάση Κουκάκη. Την ώρα μάλιστα που ενάμιση χρόνο μετά, δεν έχουν αποδοθεί ευθύνες στους υπαίτιους αυτού του σκανδάλου και πολλάκις η Κυβέρνηση ενορχήστρωσε τη συγκάλυψη τους» συνεχίζει ο κ. Ανδρουλάκης και προσθέτει ότι «η προστασία της ελευθερίας του Τύπου είναι βασικός πυλώνας της λειτουργίας της Δημοκρατίας και γι’ αυτό στεκόμαστε στο πλευρό όσων διώκονται γιατί υπηρετούν το λειτούργημά τους».