Χιλιάδες είναι τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα έχουν περάσει τα σύνορα και ζουν στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, με  τις αρχές να έχουν χάσει τα ίχνη 1.178 εξ αυτών.

Ads

Ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων έχει εκτιναχθεί τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της προσφυγικής κρίσης το 2015.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελλάδα ζουν αυτή τη στιγμή 4.779 ασυνόδευτα παιδιά που δεν συνοδεύονται από γονέα ή κηδεμόνα. Το 93,8% αυτών είναι αγόρια και το 6,2% κορίτσια. Τα περισσότερα παιδιά διανύουν την εφηβεία, καθώς μόνο το 7,15% υπολογίζεται ότι είναι κάτω των 14 ετών.

Ads

Τα 1.232 από αυτά τα παιδιά βρίσκονται σε δομές φιλοξενίας. Τα 840 βρίσκονται σε προσωρινές δομές φιλοξενίας, ξενοδοχεία και  ειδικά διαμορφωμένους χώρους εντός των καταυλισμών. Πάνω από 3.000 παιδιά διαμένουν σε δύσκολες συνθήκες μαζί με άγνωστους σε αυτά ενήλικες.

Το εξαιρετικά τρομακτικό όμως είναι ότι 1.178 παιδιά δεν μπορούν να εντοπιστούν, με τις αρχές να εικάζουν ότι είτε μετακινούνται διαρκώς, είτε βρίσκονται στον δρόμο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν.