Τη νομότυπη απλήρωτη υπερωρία των εργαζομένων που «κρύβει» η εξαγγελίαγια 16ωρη ημερήσια εργασίατου υπουργού Εργασίας, Άδωνι Γεωργιάδη, εξηγεί ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς.

Ads

Ο γνωστός εργατολόγος, με ανάρτησή του στο Facebook, σημειώνει πως « η οκτάωρη εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες, συνδεδεμένες επιχειρήσεις, όμιλοι που λειτουργούν μέσω πολλαπλών εταιρικών σχημάτων και εταιρείες κοινών συμφερόντων θα μπορούν να απασχολούν τους ίδιους εργαζομένους για 16 ώρες την ημέρα, χωρίς να υπάγονται στο όριο των νόμιμων υπερωριών και χωρίς να καταβάλλουν την νόμιμη προσαύξηση της υπερεργασίας και της υπερωρίας».

«Θα μπορούν δηλαδή να απασχολούν υπερωριακά τον εργαζόμενο νομότυπα και με πολύ χαμηλότερο κόστος», εξηγεί ο κ. Τσουκαλάς.

Μάλιστα, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, «όσοι γνωρίζουν την αγορά, ξέρουν ότι πλέον μια ενιαία στην πράξη επιχείρηση μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετικές νομικές μορφές και διαφορετικά ΑΦΜ».

Ads

«Η ρύθμιση έχει έναν και μόνο στόχο, την περαιτέρω υποτίμηση της εργασίας των μισθωτών, την μείωση του κόστους των εργοδοτών και την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει ο εργατολόγος.

Ολόκληρη η ανάρτηση του Κώστα Τσουκαλά:

«Με την εισαγόμενη διάταξη για οκτάωρη εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες, συνδεδεμένες επιχειρήσεις, όμιλοι που λειτουργούν μέσω πολλαπλών εταιρικών σχημάτων και εταιρείες κοινών συμφερόντων, θα μπορούν να απασχολούν τους ίδιους εργαζομένους για 16 ώρες την ημέρα, χωρίς να υπάγονται στο όριο των νόμιμων υπερωριών και χωρίς να καταβάλλουν την νόμιμη προσαύξηση της υπερεργασίας και της υπερωρίας. Θα μπορούν δηλαδή να απασχολούν υπερωριακά τον εργαζόμενο νομότυπα και με πολύ χαμηλότερο κόστος.

»Όσοι γνωρίζουν την αγορά, ξέρουν ότι πλέον μια ενιαία στην πράξη επιχείρηση μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετικές νομικές μορφές και διαφορετικά ΑΦΜ. Οι δύο διαφορετικοί εργοδότες θα είναι στην πράξη ένας εργοδότης που μέσω δύο νομικών προσώπων θα καταρτίζει δύο διαφορετικές συμβάσεις με τον ίδιο εργαζόμενο.

»Η ρύθμιση έχει έναν και μόνο στόχο, την περαιτέρω υποτίμηση της εργασίας των μισθωτών, την μείωση του κόστους των εργοδοτών και την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

»Αναμένουμε το σώμα της διάταξης για να εκφέρουμε πληρέστερη άποψη».