«Εάν η Νέα Δημοκρατία και η Ελιά συγκεντρώσουν στις ευρωεκλογές μικρότερο άθροισμα από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ πώς θα κρατηθεί  η κυβέρνηση;» αναρωτήθηκε χθες στον ΒΗΜΑ 99,5 o βουλευτής και εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Ads

 
Είχε προηγηθεί η προειδοποίηση του ίδιου του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου (σε τηλεοπτική συνέντευξη την Τρίτη) ότι «εάν δεν σταθεί το ΠαΣοΚ με την Ελιά, υπάρχει σοβαρό θέμα», με την παρατήρηση ότι «οι εκλογές αυτές τυπικά δε θέτουν ζήτημα κυβέρνησης, αλλά μπορεί να θέσουν ζήτημα νομιμοποίησης, σταθερότητας…».
 
Είναι, λοιπόν, σαφές ότι η ίδια η κυβέρνηση συνδέει το αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Μαίου με την επιβίωσή της, αναγνωρίζοντας ότι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά για τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ ή και για τους δύο, τότε θα γίνει μονόδρομος η πραγματοποίηση πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
 
Τόσο το Μέγαρο Μαξίμου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη αποφεύγουν να προσδιορίσουν τον πήχυ των προσεχών εκλογών, ποια επίδοση δηλαδή θα θεωρηθεί ικανοποιητική από την κυβέρνηση. Μιλούν για συνεκτίμηση του αποτελέσματος των αυτοδιοικητικών εκλογών και των ευρωεκλογών και αναμένουν τη διαμόρφωση της συνολικής εικόνας ώστε να γίνουν συγκρίσεις και να εξαχθούν πολιτικά συμπεράσματα.
 
Κρίσιμο θεωρείται το μέγεθος της πτώσης όλων των πολιτικών δυνάμεων σε σχέση με τα αποτελέσματα των εκλογών του Ιουνίου 2012. Αν δηλαδή θα υπάρχει αναλογία στη μείωση ποσοστών ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ ή αν κάποια πολιτική δύναμη δείξει μεγαλύτερη αντοχή από τις άλλες με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ισχυρές εντυπώσεις.
 
Σε κάθε περίπτωση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ συνδέουν ευθέως τις εκλογές της 25ης Μαίου με την κυβερνητική σταθερότητα καλλιεργώντας φόβο για τις επιπτώσεις πιθανών πρόωρων εκλογών στην προσπάθεια ανάκαμψης και κατασκευάζοντας την εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντιευρωπαϊκή δύναμη και δεν θα μπορέσει να βρει modus operandi με εταίρους και πιστωτές. Στο πλαίσιο αυτό, θα αξιοποιηθεί οποιαδήποτε εσωκομματική παραφωνία σε σχέση με ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση για τους όρους της δανειακής σύμβασης, ενώ θα δοθεί έμφαση στον ισχυρισμό ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα δραχμής.
 
Μέγαρο Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη φέρονται να συμφώνησαν να μπει τέλος στις ενδοκυβερνητικές εντάσεις και να προλαμβάνονται καβγάδες που χαλάνε την εικόνα πολιτικής αρμονίας μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων και αυτό παρά το προεκλογικό άγχος. Στη ΝΔ γνωρίζουν ότι αν η Ελιά κινηθεί σε ποσοστά του 5%-6% η επόμενη μέρα θα είναι δύσκολη για τον Ευ. Βενιζέλο και, πιθανότατα, πλήθος στελεχών θα ζητούν έξοδο από την κυβέρνηση εδώ και τώρα. Πολύ περισσότερο όταν τέτοιο θέμα θέτει εμμέσως ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου που  περιμένει στη γωνία.