Στη φυλακή οδηγήθηκαν τη Δευτέρα τρεις ακόμη βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Οι Στάθης Μπούκουρας, Γιώργος Γερμενής και Παναγιώτης Ηλιόπουλος κρίθηκαν προφυλακιστέοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, με τον πρώτο να μεταφέρεται στις φυλακές Ναυπλίου και τους άλλους δύο στον Κορυδαλλό, όπου ήδη κρατούνται οι Μιχαλολιάκος, Παππάς και Λαγός. Σύσσωμη η ηγεσία αρνείται τη σχέση με το ναζισμό, όμως για τους μυημένους το ιδεολογικό στίγμα της οργάνωσης στέλνεται με έμμεσους τρόπους σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν η διάσπαση και τα αλληλοκαρφώματα. Πρόκειται για «κρυφά μηνύματα», που απευθύνονται αποκλειστικά στον σκληρό ναζιστικό πυρήνα με στόχο την ιδεολογική συσπείρωση, σημειώνει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «Η Μαύρη Βίβλος της Χρυσής Αυγής» Δημήτρης Ψαρράς μιλώντας στο tvxs.gr. 

Ads

 
Ο Στάθης Μπούκουρας κατηγορείται ως υπεύθυνος των ταγμάτων εφόδου της Κορίνθου και της ευρύτερης περιοχής. Αντίστοιχα ο Παναγιώτης Ηλιόπουλος για τη Μαγνησία, ενώ ο Γιώργος Γερμενής, όπως προκύπτει από τα στοιχεία και τις μαρτυρίες, μαζί με τον Ηλία Κασιδιάρη εμφανίζεται ως ο γενικός εκπαιδευτής των ταγμάτων εφόδου.
 
Η περίπτωση Μπούκουρα

Ο Στάθης Μπούκουρας ήταν ο μόνος που ισχυρίστηκε πως δεν έχει καμία σχέση με τη νεοναζιστική οργάνωση και διαφοροποιήθηκε από τους υπόλοιπους λέγοντας πως ήταν συνεργαζόμενος με την Χρυσή Αυγή, όπως ο Τατσόπουλος με τον ΣΥΡΙΖΑ και η Κανέλλη με το ΚΚΕ. «Ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που δεν μεταφέρθηκε στον Κορυδαλλό αλλά στο Ναύπλιο», σχολιάζει ο Δημήτρης Ψαρράς στο tvxs.gr. «Στο απολογητικό του υπόμνημα έχει αναφορές που εκθέτουν τους υπόλοιπους της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζοντας ο ίδιος δεν συμφωνούσε με τις πρακτικές και τη δράση και πως ποτέ δεν άκουσε για ναζισμό από την ημέρα που εντάχθηκε στην οργάνωση. Μάλιστα υποστηρίζει, αναφερόμενος και στα υπόλοιπα στελέχη της Κορίνθου, πως πριν ο ίδιος ενταχθεί στην Χρυσή Αυγή υπήρχε μια κλειστή ομάδα που είχε παραβατική συμπεριφορά», σημειώνει.
 
Σημειώνεται πως πριν από μερικούς μήνες ο Παναγιώτης Μανάβης, πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, ο οποίος είχε κατονομαστεί από τον Μπούκουρα ως «προστατευόμενος μάρτυρας» αλλά ο ίδιος είχε διαψεύσει οποιαδήποτε συμμετοχή στην υπόθεση, αποκάλυψε σε συνέντευξή του στοιχεία για τη δράση του βουλευτή, αλλά και της νεοναζιστικής οργάνωσης. Μεταξύ άλλων αναφερόταν σε απειλές κατά του δημάρχου και σε «διακίνηση χρήματος, που έπεσε από επιχειρηματίες» αλλά σε οικονομική εκμετάλλευση των νεότερων μελών. «Ενώ στην αρχή τα αξεσουάρ ήταν δωρεάν, στη συνέχεια ζητούσαν από τα παιδάκια να πληρώνουν από την τσέπη τους». Ακόμη καταγγέλλει πως άτομα που είχαν προβλήματα με τις αρχές «βρήκαν θαλπωρή στη Χρυσή Αυγή», ενώ επισημαίνει πως είδε «επιθέσεις σε βάρος μεταναστών που γίνονταν κατ’ εντολή». «Είδα μια οργάνωση που δεν ήταν εθνικιστική αλλά φλέρταρε με το ναζισμό», καταλήγει.
 
Διαβάστε επίσης:

Τα κρυφά μηνύματα για τον σκληρό πυρήνα

Όπως υπογραμμίζει ο Δημήτρης Ψαρράς στο tvxs.gr, σχολιάζοντας και τη στάση που κράτησε ο Μπούκουρας στην απολογία του, αυτό που επιχειρεί σε αυτήν την φάση η ηγεσία της νεοναζιστικής οργάνωσης είναι να αποφευχθεί η διάσπαση και τα αλληλοκαρφώματα. «Είναι κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν, στη μεταπολίτευση  και μάλιστα με τη συμμετοχή του Νίκου Μιχαλολιάκου, ο οποίος αναφερόταν και σε ονόματα» ομοϊδεατών του, σημειώνει ο Δ. Ψαρράς και συνεχίζει: «Κάτω από την ηγεσία της Χρυσής Αυγής υπάρχει μια φυγόκεντρη τάση που οδηγεί σε αλληλοκαρφώματα. Αυτό κρατάει αυτή τη στιγμή σε μια omerta την ηγεσία, αν και υπάρχουν δύο πόλοι, του Κασιδιάρη και της οικογένειας Μιχαλολιάκου (Ζαρούλια και Ματθαιόπουλος)».
 
Τα μη προφυλακισμένα στελέχη της οργάνωσης επιχειρούν να στείλουν μηνύματα προς τον σκληρό πυρήνα της οργάνωσης διατηρώντας το ιδεολογικό στίγμα και άρα τη συνοχή, παρότι η ηγεσία έχει αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με το ναζισμό. Για παράδειγμα, όπως και οι υπόλοιποι έτσι και ο Ηλιόπουλος, με το ναζιστικό τατουάζ «Sieg Heil» στο χέρι, αποκήρυξε το ναζισμό, όμως εξακολουθούν να στέλνουν μηνύματα προς τους μυημένους πως δεν έχουν κάνει πίσω στις ιδέες τους. «Αυτό είναι πολύ κρίσιμο. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φούτερ της Lonsdale», αναφέρει ο Δημήτρης Ψαρράς και εξηγεί:
 
«Στην Ευρώπη οι νεοναζί, όπου απαγορεύεται η χρήση της σβάστικας και άλλων συμβόλων του ναζισμού χρησιμοποιούν κάποια κωδικοποιημένα σύμβολα για να αλληλοαναγνωρίζονται. Για παράδειγμα φορούν μπλούζες της μάρκας «LONSDALE» μαζί με κάποια τζάκετ από πάνω ώστε να κρύβονται τα γράμματα στις δύο άκρες και να μένει στο κέντρο το NSDA, που δεν είναι παρά τα αρχικά του ναζιστικού κόμματος της Γερμανίας «NSDAP». Τέτοιο φούτερ φοράει και ο Ματθαιόπουλος, αλλά και η Ζαρούλια στις ομιλίες της, ενώ με φούτερ  «LONSDALE» και κρυμμένα τα γράμματα στις δύο άκρες εμφανίστηκε και ο πατέρας του Γερμενή», που επίσης δήλωσε πως είναι μέσα στη Χρυσή Αυγή. (Δείτε το βίντεο 0.35)
 

 

«Αυτό είναι ένα παράδειγμα. Οι υπόλοιποι δεν το καταλαβαίνουν αλλά μεταξύ τους στέλνουν μηνύματα. Ουσιαστικά λένε στον σκληρό πυρήνα τους πως οι διαψεύσεις μας είναι απλά για την τακτική και δεν έχουμε αλλάξει ιδεολογικά. Μια άλλη πρακτική είναι η χρήση ναζιστικών και φασιστικών φράσεων σε τίτλους άρθρων που δημοσιεύονται στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής και που στον περισσότερο κόσμο επίσης δεν λένε τίποτα. Για παράδειγμα πρόσφατα χρησιμοποιήσαν την ιταλική φράση «me ne frega», που σημαίνει «δεν με νοιάζει». Αυτή η φράση όμως αποτελούσε σύνθημα του Μουσολίνι. Προφανώς αυτά τα μηνύματα ούτε μπορούν να αξιοποιηθούν από τις δικαστικές αρχές αλλά ούτε και γίνονται αντιληπτά από τον υπόλοιπο κόσμο». 
 
Σε αυτό το πλαίσιο υπενθυμίζεται πως ήταν και το κείμενο της Ουρανίας Μιχαλολιάκου, κόρης του «φύρερ» της νεοναζιστικής οργάνωσης, το οποίο δημοσιεύτηκε μετά τις συλλήψεις της ηγεσίας. Στην πραγματικότητα ήταν ένα κείμενο που απευθυνόταν στο «σκληρό πυρήνα» της Χρυσής Αυγής, διαχωρίζοντάς τους από τους υπόλοιπους ψηφοφόρους του νεοναζιστικής οργάνωσης και ζητώντας τους «να θυσιαστούν». «Εσείς οι λίγοι ξέρετε ακριβώς τι εννοώ. Αναρωτήσου αν μπορείς να τα χάσεις όλα για όλα για μια ιδέα. Απλά αναρωτήσου και διάλεξε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ads