Ads

«Καλώ τους κ.κ. Βενιζέλο και Σαμαρά, αν έχουν μετανιώσει, να στείλουν επιστολή προς την Ε.Ε. ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους», τόνισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, στα χέρια του οποίου βρίσκεται πλέον η διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας παρουσίασε επίσης πέντε άξονες συζήτησης για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. «Κανείς δεν έχει λάβει εντολή να διαλύσει τη χώρα», ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να συνέλθει» μέχρι αύριο που θα συναντηθούν.

Όσον αφορά τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως είχε προαναγγείλει, συναντά πρώτα τις δυνάμεις της Αριστεράς, ακόμη και κόμματα εκτός Βουλής, κατόπιν τους κοινωνικούς φορείς και τέλος τους επικεφαλής των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και Ανεξάρτητων Ελλήνων. Θετικός «σε κυβέρνηση Αριστεράς, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση» ο Φώτης Κουβέλης. Δεν δέχτηκε συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα η Αλέκα Παπαρήγα. «Δεν κρυβόμαστε πίσω από ένα αντιμνημόνιο πλαίσιο», σχολίασαν μετά τη συνάντηση οι Οικολόγοι Πράσινοι. Υπέρ της συνεργασίας με δυνάμεις της Αριστεράς τάχθηκε η Λούκα Κατσέλη.

Η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και κάλεσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς «αν έχουν ειλικρινά μετανιώσει για τις καταστροφικές τους επιλογές» να έχουν στείλει επιστολές μέχρι αύριο, που θα συναντηθούν, στις οποίες θα αναφέρουν ότι δεν ισχύουν οι δεσμεύσεις τους για πιστή εφαρμογή του «βάρβαρου» προγράμματος του δεύτερου μνημονίου.

Ads

Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε πως η λαϊκή ετυμηγορία δεν χωράει πολλές αναγνώσεις. «Οι πολίτες καταψήφισαν σε συντριπτικό ποσοστό τη βάρβαρη πολιτική των μνημονίων, παρ’ όλα αυτά κάποιοι επιμένουν να ερμηνεύουν όπως τους βολεύει το αποτέλεσμα και μιλούν για συναισθηματική ψήφο και ψήφο οργής, κάνουν όμως λάθος γιατί ήταν μία ώριμη συνειδητή πολιτική επιλογή», συνέχισε.

«Ο λαός αποφάσισε ότι τα κόμματα του μνημονίου δεν έχουν πια πλειοψηφία στη Βουλή για να ψηφίζουν μέτρα λαίλαπα και αυτό», εκτίμησε, είναι μία σημαντική νίκη της κοινωνίας. Ο «καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος μας στερεί τη δυνατότητα να έχουμε τη δεδηλωμένη», συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ωστόσο όπως υπογράμμισε, η λαϊκή ετυμηγορία καθιστά άκυρο το μνημόνιο και τις εγγυητικές επιστολές Σαμαρά – Βενιζέλου και καθιστά ως πρώτη επιλογή μια αριστερή κυβέρνηση.
 
Μίλησε επίσης για επικοινωνιακά κόλπα των κομμάτων του μνημονίου και μερίδας των ΜΜΕ, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τη γραμμή του ΣΕΒ περί κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και των κομμάτων του μνημονίου. «Όσα επικοινωνιακά κόλπα και αν σκαρφιστούν δεν θα επαναφέρουμε εμείς από το παράθυρο αυτό που δίωξε ο λαός από την πόρτα», παρατήρησε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Ας σταματήσουν να ζητούν κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο, αυτό δεν είναι κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, αλλά σωτηρίας του μνημονίου».
 
«Θα πράξουμε ό,τι ακριβώς υποσχεθήκαμε και προεκλογικά, θα επανακαταθέσουμε την πρότασή μας για κυβέρνηση της Αριστεράς», επανέλαβε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι στο τραπέζι υπάρχουν προτάσεις και άλλων αριστερών κομμάτων, όπως η πρόταση του ΚΚΕ για τους ανέργους, αλλά και προτάσεις άλλων δυνάμεων που, όπως είπε, είναι σε σύγκλιση με τις δικές μας θέσεις.
 
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας παρουσίασε τους πέντε άξονες διαλόγου, οι οποίοι έχουν ως εξής:
 

  • Άμεση ακύρωση εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου και ειδικότερα περικοπών μισθών – συντάξεων
  • Ακύρωση νόμων που καταργούν στοιχειώδη εργατικά δικαιώματα (μετενέργεια)
  • Προώθηση άμεσων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα (αλλαγή εκλογικού νόμου, καθιέρωση απλής αναλογικής, κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών)
  • Δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα. Ζήτησε να δοθεί τώρα στη δημοσιότητα η έκθεση της ΒlackRock
  • Δημιουργία διεθνούς επιτροπής λογιστικού έλεγχου για να διερευνηθεί το επαχθές του ελληνικού χρέους

 
Με αυτούς τους άξονες προσερχόμαστε σε συζήτηση ουσιαστική και ειλικρινή, ανέφερε ο κ. Τσίπρας και κλείνοντας, τόνισε: «Εμάς δεν μας αφήνει αδιάφορους το αν θα κυβερνηθεί η χώρα, πρωτίστως όμως μας απασχολεί προς ποια κατεύθυνση θα κυβερνηθεί η χώρα, αν θα σεβαστούμε την λαϊκή ετυμηγορία».

image
 
Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, προκειμένου να λάβει τη διερευνητική εντολή. Στο σύντομο διάλογο που είχε με τον Κάρολο Παπούλια, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η ευθύνη που αναλαμβάνει είναι μεγάλη, ενώ πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την Αριστερά. Σημείωσε ακόμη ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων δύσκολα θα επιτρέψουν τον σχηματισμό κυβέρνησης Αριστεράς, ενώ αναφέρθηκε και στο μπόνους των 50 εδρών προς το πρώτο κόμμα.
 
«Σας κάλεσα, για να σας αναθέσω διερευνητική εντολή. Η χώρα έχει ανάγκη από κυβέρνηση», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος στο γραφείο του τον κ. Τσίπρα.
 
«Είναι μια ιστορική στιγμή για την Aριστερά και για το λαϊκό κίνημα και προσωπική ευθύνη για μένα, αν σκεφτεί κανείς ότι την προηγούμενη εντολή την είχε λάβει ο αείμνηστος Χαρίλαος Φλωράκης», απάντησε από την πλευρά του, ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα είχα περισσότερες πιθανότητες να καταλήξει θετικά η διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αν είχαμε έναν διαφορετικό εκλογικό νόμο ή αν πέρναμε περισσότερους ψήφους. Ο λαός όμως αποφάσισε. Πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή του και να προσπαθήσω για το καλύτερο».
 
«Έτοιμοι να κυβερνήσουμε με μορατόριουμ για το χρέος»
 
Σε συνέντευξή του, που δημοσιεύει σήμερα, η ιταλική εφημερίδα La Stampa, ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι έτοιμος να κυβερνήσει, με προϋπόθεση ένα μορατόριουμ για το χρέος. Επισημαίνει επίσης ότι το κόμμα του «δεν πρόκειται ποτέ να στηρίξει τα Μνημόνια» και υπογραμμίζει ότι «ο ελληνικός λαός είπε όχι στο Μνημόνιο» με την επιλογή του, στις κάλπες.
 
Σε σχέση με τα «επόμενα βήματα και τα μηνύματα προς την Ευρώπη», υπογραμμίζει ότι «το πρώτο, είναι ένα μορατόριουμ επί του χρέους. Το δεύτερο, μια σοβαρή καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μια πιο δίκαιη κατανομή του πλούτου. Το τρίτον, αξιόπιστα προγράμματα για να ξαναρχίσει να αναπτύσσεται η οικονομία».

«Όχι» από ΚΚΕ, «ναι» από ΔΗΜΑΡ και Κοινωνική Συμφωνία

Η πρώτη κίνηση του κ. Τσίπρα, μετά τη συνάντηση με τον κ. Παπούλια, ήταν η επικοινωνία με τη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Όπως έγινε γνωστό μετά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών. Η κ. Παπαρήγα ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης και πως οι θέσεις του ΚΚΕ είναι γνωστές.

Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουβέλης είπε πως απάντησε καταφατικά στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε κυβέρνηση Αριστεράς με τη στήριξη της Δημοκρατικής Αριστεράς, που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση. Αναλυτικά, ο κ. Κουβέλης σημείωσε: «Ο κ. Τσίπρας έχει στα χέρια του την εντολή. Τον κάλεσα να τη διαχειριστεί στο όνομα της κοινωνίας που ζητάει λύση. Του επανέλαβα την πάγια θέση της ΔΗΜΑΡ για συγκρότηση κυβέρνησης που θα έχει ευρεία λαϊκή και κοινοβουλευτική νομιμοποίηση και θα ενσωματώνει το σαφές μήνυμα των εκλογών ότι η κοινωνία και η χώρα δεν μπορούν να πορευτούν με την πολιτική που καταδικάστηκε από τους πολίτες. Του είπα ότι έχει τη δυνατότητα, αρκεί να το θέλει, να προχωρήσει σε κυβέρνηση Αριστεράς, με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και με ευρύτερη κοινοβουλευτική νομιμοποίηση.
 
Επανέλαβα τη σαφή και συγκεκριμένη προγραμματική μας θέση: απαγκίστρωση από το μνημόνιο και παραμονή της χώρας στο ευρώ, αξιοποιώντας και το ευνοϊκότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο που διαμορφώνεται. Η ΔΗΜΑΡ συμβάλει έτσι για να υπάρξει κυβέρνηση και να μην οδηγηθεί η χώρα σε νέες εκλογές. Αυτή είναι η υπεύθυνη θέση μας έναντι της κοινωνίας και της χώρας».

Η επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων Ιωάννα Κοντούλη, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντησή της με τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκαθάρισε ότι η οριακή απουσία των Οικολόγων από τη Βουλή δεν επιτρέπει να επηρεάσουν τη διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης. «Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε μόνο πίσω από ένα αντιμνημόνιο πλαίσιο», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι οι Οικολόγοι Πράσινοι περιμένουν συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς βλέπει ο ΣΥΡΙΖΑ την έξοδο από την κρίση.
 
Σημείωσε τέλος ότι οι προτάσεις των Οικολόγων δε λένε μόνο «όχι» στο Μνημόνιο αλλά προσφέρουν «τον οδικό χάρτη» για να βγούμε από την κρίση και παράλληλα προστατεύουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Η τελευταία συνάντηση της ημέρας ήταν με την πρόεδρο της Κοινωνικής Συμφωνία. Η Λούκα Κατσέλη δήλωσε θετική στο ενδεχόμενο συνεργασίας με δυνάμεις της ευρύτερης Αριστεράς, προσθέτοντας πως η πολιτική του Μνημονίου μπορεί και πρέπει να ανατραπεί και ότι η πολιτική της λιτότητας δεν αποτελεί λύση.

image

Ήδη από το πρωί της Τρίτης, η κ. Κατσέλη, με δηλώσεις της στο ράδιο 9, είχε ανοίξει  «παράθυρο» συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατική Αριστερά και όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. «Ως Κοινωνική Συμφωνία θέλουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου. Ο κ. Τσίπρας έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, είμαστε στη διάθεσή του», ανέφερε η κ. Κατσέλη. Η κ. Κατσέλη υποστήριξε πως οι βασικοί όροι του Μνημονίου μπορούν να αλλάξουν για την ανακούφιση του ελληνικού λαού, μέσα από την επιμήκυνση χρόνου προσαρμογής και τη στοχευμένη αποκατάσταση μισθών και συντάξεων. Προς αυτή την κατεύθυνση πρότεινε τη συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού, την οποία προτίθεται να στηρίξει.

Α. Σαμαράς: Μου ζητά να βάλω υπογραφή στη διάλυση της Ελλάδας
 
«Ο κ. Τσίπρας κάνει το παν για να μη σχηματιστεί κυβέρνηση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ για αλαζονεία και λαϊκισμό.
 
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ο Αλέξης Τσίπρας σέρνει τη χώρα στο χάος και την οδηγεί σε έξοδο από το ευρώ. «Για να γίνουν όλα αυτά που λέει, πρέπει να βγει η χώρα από το ευρώ. Γιατί δεν το λέει ξεκάθαρα;», σημείωσε. «Μου ζητά να βάλω υπογραφή στην διάλυση της Ελλάδας», τόνισε και τον κάλεσε μέχρι αύριο, Τετάρτη, που θα συναντηθούν «να έχει συνέλθει».

Η στάση που τηρούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Στην πρότασή για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό και Πρωθυπουργό πρόσωπο ευρείας αποδοχής εμμένει το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες των Νέων, στην Ιπποκράτους έπεσαν στο τραπέζι και συγκεκριμένα ονόματα για την πρωθυπουργία, αυτά του Αλέξη Τσίπρα, του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου και του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, Μανόλη Γλέζου, αλλά ακόμη κι αυτό του Δημήτρη Παπαδημούλη. Σημειώνεται δε, ότι σε σύσκεψη που έγινε στην Ιπποκράτους, Ανδρέας Λοβέρδος και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ζήτησαν να διερευνηθεί η δυνατότητα συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, με τον δεύτερο να βάζει στο πλάνο και τους Ανεξάρτητους Έλληνες, οι οποίοι, ωστόσο, μέχρι τώρα αρνούνται κάθε συζήτηση με τη ΝΔ.

Στη γραμμή αυτή, θετικός σε κυβέρνηση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ -με το κόμμα του κ. Τσίπρα να έχει τον πρώτο λόγο- παρουσιάστηκε σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, υπό την προϋπόθεση να υπάρξει προγραμματική συμφωνία.

Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό της ΝΔ,  υπήρξε συζήτηση για το ενδεχόμενο να δώσει «ψήφο ανοχής» σε προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ για τον σχηματισμό κυβέρνησης υπό την προϋπόθεση της παραμονής στο ευρώ. Την προοπτική αυτή υπέδειξε σε έναν βαθμό και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος δήλωσε στο Mega ότι είναι αναγκαίο να υπάρξει από τη νέα Βουλή μια λύση στο θέμα της διακυβέρνησης και να αποφευχθεί μια νέα προσφυγή σε εκλογές.

Οι αυριανές επαφές του Αλ. Τσίπρα

Την Τετάρτη θα συνεχιστεί ο δεύτερος γύρος των επαφών του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, στις 11:00 το πρωί θα συναντηθεί με τους κοινωνικούς φορείς, στις 17:00 το απόγευμα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Πολιτών, Πάνο Καμένο, στις 18:00 με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο και στις 19:00 με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά. Σε ώρα που δεν έχει ακόμη καθοριστεί θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
 
Στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.