Τη σκυτάλη για το σχηματισμό κυβέρνησης πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος έλαβε την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή, μετά την αποτυχημένη κατάληξη των επαφών του Άλεξη Τσιπρα.  Εν τω μεταξύ, σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ, για επικίνδυνες τυχοδιωκτικές αντιλήψεις. Παράλληλα δριμεία επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε με ανακοίνωσή της, η ΔΗΜΑΡ, κατηγορώντας τον ότι με την εμμονή του στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης, που συνιστά πτωχευτικό γεγονός και αποτελεί ρήξη με την ευρωζώνη, δυσχεραίνει την πολιτική συννενόηση. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατηγόρησε, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ότι ψάχνουν να βρουν έναν αριστερό Καρατζαφέρη. 

Ads

Το tvxs.gr παρακολουθεί τις κρίσιμες εξελίξεις λεπτό προς λεπτό:

18:23 – Προς το σενάριο επαναληπτικών εκλογών κλίνει η Goldman Sachs στη σημερινή της έκθεση για την Ελλάδα, εκτιμώντας ότι οι νέες κάλπες θα αναδείξουν είτε κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτη δύναμη.
 
Στην πρώτη περίπτωση, οι πιέσεις προς τις μνημονιακές παρατάξεις θα είναι τόσο ισχυρές και η πτώση της δημοτικότητάς τους τόσο δραστική, που αργά ή γρήγορα η χώρα θα μπει πάλι σε τροχιά εκλογών, οι οποίες θα επαναφέρουν την αντιμνημονιακή ατζέντα.
 
Δεν αποκλείεται, όμως, να επαληθευτεί το δεύτερο σενάριο, καθώς έχει αποδειχθεί ότι η απειλή παγώματος των δανείων από το εξωτερικό δεν φοβίζει τους Έλληνες ψηφοφόρους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η επενδυτική τράπεζα.

18:00 – Στο γραφείο του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή βρίσκεται ο Φώτης Κουβέλης.

Ads

17:39 – «Νικητές και ηττημένοι δεν έχουν συναίσθηση των καταστάσεων και των θεσμών» δήλωσε η Ι. Κοντούλη από τους Οικολόγους-Πράσινους. Μετατρέπουν τις διερευνητικές εντολές σε προεκλογικό σκηνικό των επόμενων εκλογών και εμφανίζονται κατώτεροι των περιστάσεων και των αναγκών που αντιμετωπίζει η χώρα» πρόσθεσε η κ. Κοντούλη και πρόσθεσε: «Πρέπει αμέσως όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ή θα σχηματίσουν αμέσως κυβέρνηση ή να πάμε αμέσως σε εκλογές».

17:22 – Στη δημοσιότητα δόθηκε η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τις ηγεσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, όπου αναφέρεται μεταξύ άλλων πως η ψήφος του ελληνικού λαού την Κυριακή 6 Μαΐου απονομιμοποιεί πολιτικά το Μνημόνιο που συνυπέγραψαν η κυβέρνηση Παπαδήμου και οι αρχηγοί των κομμάτων που τη στήριζαν. 

17:05 – Αιχμηρή ήταν η απάντηση του Δημήτρη Παπαδημούλη στην κ. Παπαρηγα (βλ. 13:32), μέσω twitter: Αντί να καλείτε τον λαό «να διορθώσει την ψήφο του», μήπως θα ήταν καλύτερο να «διορθώνατε» κάτι και εσείς; Όλα τέλεια;».

16:57 – Σχολιάζοντας την δήλωση του κ.Τσίπρα περί «αριστερού Καρατζαφέρη» ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ απάντησε: «Ξεπέζεψε Αλέξη».

16:53 – «Η μόνη διέξοδος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, στηριζόμενη από τα κόμματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ κ.ά.)», δήλωσε ο Χάρης Καστανίδης, θέτοντας παράλληλα τους όρους ενός τέτοιου κυβερνητικού σχήματος.
 
Συγκεκριμένα, ο Χ. Καστανίδης ανέφερε ότι η θητεία της κυβέρνησης αυτής θα είναι χρονικά περιορισμένη και η αποστολή της θα επικεντρώνεται σε δύο στόχους:
 

  • Να διαπραγματευθεί με τους δανειστές ένα νέο πλαίσιο συμφωνίας, που θα δίνει έμφαση στην ανάπτυξη, στην κοινωνική δικαιοσύνη και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, στην αναδιοργάνωση του κράτους, στην παροχή ρευστότητας στην αγορά και
  • Να αλλάξει τον εκλογικό νόμο, «ώστε να αποφεύγονται απαράδεκτες στρεβλώσεις της βούλησης του ελληνικού λαού».

 
Εν τω μεταξύ, η πρόεδρος της Κοινωνικής Συμφωνίας Λούκα Κατσέλη συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, στο πλαίσιο των επαφών που είχε προαναγγείλει με τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, μετά και τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ενώ στο ίδιο πλαίσιο θα έχει συνάντηση και με τους Οικολόγους Πράσινους.
 
16:42 – Σε κοινή πρωτοβουλία για αλλαγή του εκλογικού νόμου καλούν οι Οικολόγοι Πράσινοι με επιστολή τους προς εναλλακτικά, φιλελεύθερα, κεντροαριστερά ή αριστερά κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής.

16:27 – Τη στάση που τήρησε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις διαβουλεύσεις στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής για σχηματισμός κυβέρνησης επέκρινε η Δημοκρατική Συμμαχία. «Ο κ. Τσίπρας επιδίδεται σε τηλεοπτικά σόου, αντί να καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις. Τα προβλήματα της χώρας, όμως, δεν λύνονται στις τηλεοπτικές κάμερες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Θ. Ζορμπάς.
 
Επισήμανε ακόμη ότι η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης είναι μια σοβαρή θεσμική διαδικασία και αποσκοπεί στον διάλογο των κοινοβουλευτικών κομμάτων για να κυβερνηθεί η χώρα.

15:31 – Υπέρ της δημιουργίας κυβέρνησης εθνικού σκοπού που θα καταγγείλει το μνημόνιο και η οποία μπορεί να προκύψει στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τάχθηκε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.
 
Μιλώντας στο Real FM, τόνισε ακόμη πως καταγγελία του μνημονίου δεν σημαίνει έξοδο από το ευρώ. «Στο Διεθνές Δίκαιο υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής για την ακυρότητα μιας συμβάσεως, η οποία είναι επαχθής. Θα κάνουμε καταρχήν την επιτροπή λογιστικού ελέγχου η οποία θα προσδιορίζει το χρέος και εν συνεχεία θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη προκειμένου να καταγγελθεί το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο».
 
Σημείωσε ότι είναι ζήτημα πολιτικής και όχι προσώπων ο σχηματισμός κυβέρνησης, αφού είπε ότι «θα βάλουμε πρώτα τις πολιτικές. Αν οι πολιτικές είναι αυτές με τις οποίες οι Ανεξάρτητοι Έλληνες συμφωνούμε, δεν θα κολλήσουμε σε κανένα όνομα». Σημείωσε επίσης ότι θα αποδεχόταν οποιαδήποτε πρόταση πλην του να ηγηθούν αυτής οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

15:12 – Η πρώτη συνάντηση του κ. Βενιζέλου ορίστηκε για τις 18:00 το απόγευμα με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, ενώ όπως έγινε γνωστό από το ΠΑΣΟΚ, αύριο στις 10:00 το πρωί, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά.

14:48 -Τη σκυτάλη στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών πήρε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος, μετά την παράδοση της εντολής νωρίτερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Αλέξη Τσίπρα. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας των φιλοευρωπαικών κομμάτων, συμπληρώνοντας ότι το μήνυμα των εκλογών είναι πως «ο Ελληνας δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα μόνο του» για να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

image

Τόνισε ακόμη ότι «είναι καθαρό πως ο ελληνικός λαός θέλει σταθερότητα, θέλει να αποφύγουμε τις εκλογές» και πως είναι υποχρέωση όλων των κομμάτων να βοηθήσουν. Στο πλαίσιο αυτό γνωστοποιήσε ότι θα επιδιώξει συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων, ξεκινώντας από τους προέδρους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς.

«Δεν δηλώνω αισιόδοξος, αλλά υπεύθυνος με σεβασμό στην πρόταση του ελληνικού λαού».

14:45 – Νέες βολές κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, δηλώνοντας ότι θα αγωνιστεί «μέχρι τέλους» για να σχηματιστεί κυβέρνηση που θα βρίσκεται σε αρμονία με την λαϊκή επιταγή. Υποστήριξε ότι ο ίδιος εξάντλησε κάθε περιθώριο για το σχηματισμό κυβέρνησης, κατηγορώντας  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι αυτό που πραγματικά επιδιώκουν είναι να βρουν έναν «αριστερό Καρατζαφέρη» ώστε να «συνεχιστεί η λαίλαπα του μνημονίου».
 
«Εμείς δεν πρόκειται να προδώσουμε την εμπιστοσύνη που μας έδειξε σημαντική μερίδα του λαού, δεν θα ματαιώσουμε την ελπίδα του για να πάρουμε τρία υπουργεία» πρόσθεσε.

14:14 – Δριμεία κριτική στη στάση που τήρησε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε για το σχηματισμό κυβέρνησης άσκησε η Δημοκρατική Αριστερά, κατηγορώντας την ότι «με το σύνολο των χειρισμών της κινδυνεύει να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές με πιθανό αποτέλεσμα την αναθέρμανση του δικομματισμού και τη συντηρητική μετατόπιση».

image

Η Δημοκρατική Αριστερά καταλογίζει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν αξιοποίησε την ευκαιρία για κυβερνητική λύση, καθώς και ότι «οι αντιφατικές δηλώσεις στελεχών της για την ελληνική οικονομία, η εμμονή στην καταγγελία της δανειακής σύμβασης, που συνιστά πτωχευτικό γεγονός και αποτελεί ρήξη με την Ευρωζώνη, δυσχεραίνουν την πολιτική συνεννόηση». «Η διατύπωση μαξιμαλιστικών θέσεων ακυρώνει οποιαδήποτε λύση», υποστηρίζει η ΔΗΜΑΡ και κατηγορεί την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ότι «πολιτεύεται με ορίζοντα τη νέα προεκλογική περίοδο».

13:49 – Επέστρεψε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το μεσημέρι της Πέμπτης τη διερευνητική εντολή, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του για το σχηματισμό κυβέρνησης, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Υποδεχόμενος τον κ. Τσίπρα, ο Κάρολος Παπούλιας του είπε: «Γόρδιος δεσμός».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Λυπάμαι κύριε πρόεδρε σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές να μην βρίσκεται λύση, όπως λέτε, συμβατή με τις επιλογές, τους πόθους και το μέλλον του ελληνικού λαού. Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα και περιθώριο για τον σχηματισμό προγραμματικής κυβέρνησης συμβατής με τη λαϊκή ετυμηγορία. Βρήκαμε ευρεία στήριξη στους κοινωνικούς φορείς, αλλά ελάχιστη στις κοινοβουλευτικές δυνάμεις. Σας επιστρέφω λοιπόν την εντολή και ελπίζω ότι θα βρεθεί συμβατή λύση με τις επιθυμίες του λαού».

13:48 – Στο αρχείο της WordPress, η οποία τον φιλοξενούσε, μπήκε ο δικτυακός τόπος της Χρυσής Αυγής.

image

13:40 – «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας στη ΝΔ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης, προαναγγέλοντας παράλληλα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την επανένωση της κεντροδεξιάς. Μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real, επισήμανε ότι «θα γίνουν όλες οι κινήσεις που πρέπει», σημειώνοντας πως «ο Αντώνης Σαμαράς και προεκλογικά είχε μιλήσει για πανστρατιά χωρίς όμως να είναι θετικό το αποτέλεσμα».

13:32 – «Να διορθώσει την ψήφο του» κάλεσε η Αλέκα Παπαρήγα το λαό, ενόψει της νέας προσφυγής στις κάλπες. «Η διαδικασία των διερευνητικών εντολών είναι μία διαδικασία εμπαιγμού και υποκρισίας και έτσι θα τελειώσει» εκτίμησε σε συνέντευξη Τύπου η Αλέκα Παπαρήγα και υποστήριξε ότι στόχος όλων είναι να πάμε σε νέες εκλογές με αφοπλισμένο το λαό, έρμαιο νέων, σύγχρονων διλημμάτων, σε συνδυασμό με τα παλιά.

13:15 – Tην πρόθεσή του να μην προσέλθει στη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που θα λάβει ο Ευ. Βενιζέλος, γνωστοποίησε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Π. Καμμένος.
 
«Οι διερευνητικές εντολές έπρεπε να έχουν τελειώσει εδώ και δύο μέρες. Το μόνο που έχει νόημα πλέον είναι η σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» υποστήριξε σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Καμμένος και επανέλαβε ότι για να σχηματιστεί κυβέρνηση θα πρέπει να αποσύρουν τις ενυπόγραφες δεσμεύσεις τους οι κ.κ. Βενιζέλος και Σαμαράς. Αναφερόμενος στα περί ψήφου ανοχής σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητων Ελλήνων και Δημοκρατικής Αριστεράς, έκανε λόγο για παιχνίδι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού όπως σημείωσε, συνολικά οι έδρες των τριών κομμάτων είναι λιγότερες από τις 120 που απαιτούνται για μια τέτοια κυβέρνηση.

13:09 – Για επικίνδυνες τυχοδιωκτικές αντιλήψεις κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στα περί καταγγελίας της δανειακής σύμβασης, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Υποστήριξε ακόμη ότι με απογοήτευση άκουσε τον Αλέξη Τσίπρα να παραπληροφορεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε τον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκόπου και όχι τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

image«Καταγγελία ποιας σύμβασης; Αυτής που στηρίζει τις τράπεζες για να στηρίξει και να εγγυηθεί τις καταθέσεις των πολιτών; Aυτής που επιτρέπει να πέσουν 50 δισ. ρευστότητας στην αγορά; Είναι κανείς που θέλει να μην πάρουμε τα λεφτά για την πραγματική οικονομία και την ανάπτυξη; Αυτής που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε τα επόμενα τρία χρόνια έργα υποδομής;» επεσήμανε μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, λίγο πριν την ανάληψη της διερευνητικής εντολής.  
 
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε και στο χαμηλό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι ο λαός τιμώρησε το κόμμα, γιατί το θεώρησε υπεύθυνο για τις επιπτώσεις της κρίσης, χωρίς να διαχωρίσει αυτούς που είχαν την κύρια ευθύνη έως το 2009 και αυτούς που ταυτίστηκαν με τη δύσκολη φάση της διαχείρισης της κρίσης.