Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος αυτή την ώρα ορκίζεται πρωθυπουργός της νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησης θα ορκιστούν σε δεύτερο χρόνο. «Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση κι αυτό το μήνυμα το μήνυμα θα μεταφέρει στο Eurogroup, o Γ. Ζανιάς», δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ. Η κυβέρνηση, όπως όλα δείχνουν θα αποτελείται από στελέχη της ΝΔ και τεχνοκράτες καθώς από ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετέχουν πολιτικά πρόσωπα, ενώ από την πλευρά της, η ΔΗΜΑΡ αποφάσισε κατά πλειοψηφία την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, χωρίς όμως τη συμμετοχή στελεχών στο κυβερνητικό σχήμα. Το tvxs.gr καλύπτει τις εξελίξεις με συνεχή ενημέρωση.

Ads

16:55 – Στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του πρωθυπουργού πλέον Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Φώτη Κουβέλη.

16:44 – Ορκίζεται αυτή την ώρα ο Α. Σαμαράς. Η ορκωμοσία μεταδίδεται ζωντανά από το BBC, το CNN, το AlJazeera και άλλα μεγάλα διεθνή δίκτυα.

16:18 – Την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Α. Σαμαράς. Ο κ. Παπούλιας ευχήθηκε καλή επιτυχία στον πρόεδρο της ΝΔ, «γιατί τα προβλήματα είναι δύσκολα».

Ads

image

«Τι απέδωσε ο μαραθώνιος», ρώτησε τον κ. Σαμαρά κατά τη συνομιλία τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Κάρολος Παπούλιας. «O μαραθώνιος απέδωσε τη δεδηλωμένη», απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ παραλαμβάνοντας την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και μίλησε για μακρόπνοη κυβέρνηση που θα δώσει στον τόπο σταθερότητα και ελπίδα.

16:13 – Έφτασε στο Προεδρικό ο Αντώνης Σαμαράς

image

16:09 – Σύμφωνα με πηγές της ΝΕΤ, δεν αναμένεται εντός της ημέρας η ορκωμοσία της κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα είναι η πρόταση της ΝΔ για τον πρόεδρο της Βουλής, Προσπάθειες  γίνονται επίσης να υπάρξει οριστική απόφαση για τη θέση του υπουργού Οικονομικών σήμερα, ώστε να πάει ο νέος υπουργός στο Eurogroup, συνοδεία του κ. Ζανιά.

15:57 – Στο Προεδρικό Μέγαρο έφτασε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Mετά την ορκωμοσία, ο κ. Σαμαράς θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για την τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον Παναγιώτη Πικραμμένο.

15:32 – Τα πιθανά ονόματα των υπουργών της νέας κυβέρνησης: Πληροφορίες θέλουν τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη να αναλαμβάνει καθήκοντα προέδρου της Βουλής, τον Βασίλη Ράπανο υπουργού Οικονομικών με αναπληρωτή τον Γ. Ζανιά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο καθήκοντα υπουργού Άμυνας.
 
Το υπουργείο Ανάπτυξης φέρεται να αναλαμβάνει ο Κ. Χατζηδάκης με αναπληρωτή τον Γ. Στουρνάρα. Για το υπουργείο Υγείας ακούγεται το όνομα του Μάριου Σαλμά, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να αναλαμβάνει το ΥΠΕΚΑ. Για το υπουργείο Δημόσιας Τάξης (μετονομασία από Προστασίας του Πολίτη) ακούγονται τα ονόματα του Νίκου Δένδια και του Κώστα Τζαβάρα.
 
Για το υπουργείο Παιδείας ακούγεται το όνομα του Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και για το υπουργείο Δικαιοσύνης του Αντώνη Μανιτάκη. Το υπουργείο Επικρατείας φέρεται να αναλαμβάνει ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δ. Σταμάτης, και το υπουργείο Πολιτισμού η Λίνα Μενδώνη.

15:18 – Ο Αντώνης Σαμαράς θα ορκιστεί τελικά πρωθυπουργός στις 16:00, μεταδίδει το Mega. 

15:12 – Μετά την ορκωμοσία, θα ακολουθήσει η συνάντηση του πρωθυπουργού πλέον Αντώνη Σαμαρά και των Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη με τον Γ.Ζανιά, ο οποίος θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Eurogroup της Πέμπτης.

14:56 – Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα έχει στις 16:00 το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς, για να λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Η ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού θα γίνει στις 18:00 το απόγευμα.

14:35- «Η Ελλάδα έχει κυβέρνηση κι αυτό το μήνυμα το μήνυμα θα μεταφέρει στο Eurogroup, o Γ. Ζανιάς» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά.
 
Σύμφωνα με τον Ευ. Βενιζέλο έχουν διαμορφωθεί οι κοινοβουλευτικές προϋποθέσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Σημείωσε ότι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, αναλαμβάνουν αναλογικά το βάρος της συνευθύνης και τόνισε ότι τα ζητήματα προσώπων θα ρυθμιστούν ως το βράδυ. Τόνισε τέλος ότι είναι κρίμα να αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ να συμμετάσχει στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης.

14:03 – Τα αγκάθια της κυβέρνησης συνεργασίας. Επί μέρους ζητήματα τα οποία θα διαμορφώνουν την προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ παραμένουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης η οποία συνεχίζεται αμείωτη ανάμεσα στα τρία μέρη. «Γελιέται όποιος δηλώνει με βεβαιότητα ότι θα τελειώσουμε σήμερα», αναφέρει στο tvxs.gr παράγοντας των διαβουλεύσεων, ο οποίος τονίζει ότι οφείλει να διεξαχθεί όσο το δυνατόν πιο διεξοδική συζήτηση για την επίτευξη ενός εποικοδομητικού συμβιβασμού. Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν τα τρία κόμματα.

13:41 – Ο ΑΝΤ1 μεταδίδει ότι η σύγκλιση στις προγραμματικές θέσεις για τη νέα κυβέρνηση βρίσκεται στο 90%, σύφμωνα με πηγές από τη ΔΗΜΑΡ.

13:41 – Ξεκίνησε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Σε εξέλιξη και η νέα συνάντηση των εκπροσώπων των τριών κομμάτων για το προγραμματικό πλαίσιο της νέας κυβέρνησης

13:24 –  Με τεχνοκράτες και όχι πολιτικά πρόσωπα θα μετάσχει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση συνεργασίας, όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την Τετάρτη. Η απόφαση που ελήφθη αποτελεί και την εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ελήφθη κατά πλειοψηφία, αφού πολλά στελέχη του κόμματος, όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, αντέδρασαν ανοιχτά.
 
Πληροφορίες που μετέδωσε η ΝΕΤ αναφέρουν ότι με την εισήγηση του Ευάγγελου Βενιζέλου διαφώνησαν επίσης οι Μιχ.Χρυσοχοΐδης, Γ.Παπανδρέου, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Απ.Κακλαμάνης αλλά και άλλα στελέχη. Χαρακτηριστικά στην εισήγησή του ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για «δήθεν τεχνοκρατικές λύσεις για κυβέρνηση» τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «απαράδεκτες». 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου πρότεινε το ΠΑΣΟΚ να παρέχει μόνο κοινοβουλευτική στήριξη στην κυβέρνηση, χωρίς τη συμμετοχή στελεχών του.

13:20 – Στις 13.30 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, η οποία άλλαξε ώρα, λόγω της καθυστέρησης ολοκλήρωσης της συνεδρίασης της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κουβέλης θα συναντηθεί στις 14.30 με κ. Βενιζέλο.
 
13:15 –  Την εκτίμηση ότι εντός των επόμενων ωρών θα υπάρξει η τελική απόφαση για την κυβέρνηση εξέφρασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μετά από τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά. Γνωστοποίησε ότι η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ, αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης με πολύ μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση που θα συγκροτηθεί.

image
 
Επέμεινε πάντως στην ανάγκη να υπάρξουν «εκείνες οι δεσμεύσεις που θα υπηρετούν την αποδέσμευση από τους όρους και τις ρυθμίσεις του μνημονίου «που έχουν ματώσει την ελληνική κοινωνία».
 
«Θέλω να πιστεύω ότι ως το βράδυ θα έχει ολοκληρωθεί η προγραμματική συμφωνία» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Εμείς συναρτούμε τη στήριξη της κυβέρνησης με περιεχόμενο της πολιτικής που πρόκειται να ασκηθεί». «Οι εξελίξεις επιταχύνονται και εντός των επόμενων ωρών, της επόμενης ημέρας θα υπάρξει η τελική απόφαση για την κυβέρνηση» κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

12:08 – Στη Βουλή έφθασε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, εν όψει της συνάντησής του με τον Φώτη Κουβέλη στις 12:30.

11:50 – Σε εξέλιξη βρίσκεται η σύσκεψη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Λόγω της διάρκειας της σύσκεψης άλλαξαν οι ώρες των συναντήσεων μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Ετσι, στις 12:30 ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Φώτη Κουβέλη και θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
11:15 – Επανάληψη της εκλογικής διαδικασίας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή στο εκλογικό κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια, στο εκλογικό τμήμα όπου δέκα άτομα με κουκούλες έκαψαν την κάλπη.

11:10 – Σύμφωνα με Το Βήμα, τον Βασίλη Ράπανο πρότειναν οι Αντώνης Σαμαράς και Φώτης Κουβέλης για τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Μια πρόταση για την οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν έχει αντίρρηση ο Ευ. Βενιζέλος.
 
11:00 – Ανοδικές τάσεις επικρατούν στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές προχωρούν σε τοποθετήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς, εν αναμονή των ανακοινώσεων, αργότερα σήμερα, για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. Στις 10:45 ο γενικός δείκτης ενισχυόταν κατά 2,18% στις 613,15 μονάδες.

10:12 – Πρωτοσέλιδα

«Υπουργοί με σφραγίδα συναίνεσης» είναι ο τίτλος του Έθνους. Η εφημερίδα σημειώνει ότι κρίσιμα χαρτοφυλάκια αναμένεται να αναλάβουν τεχνοκράτες. Την ίδια ώρα, σε άρθρο της εφημερίδας σημειώνεται ότι ο Φώτης Κουβέλης φέρεται να προέβαλε βέτο για συμμετοχή πρώην στελεχών του ΛΑΟΣ στην κυβέρνηση κάτι που αφήνει εκτός τους Μ. Βορίδη και Αδ. Γεωργιάδη που αρχικά αποτελούσαν επιλογές του Α. Σαμαρά. «Λύνουν το σταυρόλεξο της νέας κυβέρνησης» είναι ο τίτλος των Νέων.

imageimage
 
Οικονομικό το πρωτοσέλιδο του Ελεύθερου Τύπου με τίτλο «Ανοίγουν παράθυρο για συνολική επαναδιαπραγμάτευση». Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι αξιωματούχοι της Κομισιόν θέτουν ως μοναδικές κόκκινες γραμμές τις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
 
«Κλειδώνει η συμφωνία για κυβέρνηση» γράφει η Καθημερινή που σημειώνει ότι στην κυβέρνηση θα μετάσχουν γνωστά εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα.
 
image

«ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ χέρι-χέρι σε κυβέρνηση Σαμαρά» γράφει η Αυγή. «Μνημονιακή κυβέρνηση υπό τον Αντ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή της… αντιμνημονιακής ΔΗΜΑΡ στα σκαριά» σχολιάζει η εφημερίδα.

image
 
«Να μην παραπλανηθεί ο λαός με την όποια επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» τονίζει ο Ριζοσπάστης επισημαίνοντας ότι η λεγόμενη επαναδιαπραγμάτευση αποτελεί αναπροσαρμογή του μνημονίου σε όφελος του κεφαλαίου.

image

09:59 – Στο φουλ η ονοματολογία για τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στην κυβέρνηση. Δημοσιεύματα του Τύπου συγκλίνουν όσον αφορά στις πληροφορίες για την τοποθέτηση ορισμένων προσώπων σε θέσεις-κλειδιά της νέας κυβέρνησης.
 
Κατά τις πληροφορίες αυτές, λοιπόν, θέση στο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να έχουν ο νυν υπηρεσιακός υπουργός Γιάννης Ζανιάς, ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Στουρνάρας, ο Χρήστος Σταϊκούρας και ο σύμβουλος του Αντώνη Σαμαρά, Γιάννης Μουρμούρας. Εκτιμάται πως θα μετάσχουν ο Κωστής Χατζηδάκης, ενδεχομένως στο υπουργείο Ανάπτυξης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΥΠΕΚΑ), Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (Παιδείας) και Όλγα Κεφαλογιάννη (Τουρισμού). Τέλος δεν αποκλείεται να παραμείνουν στην κυβέρνηση στελέχη της υπηρεσιακής κυβέρνησης, όπως οι Αντώνης Μανιτάκης, Αντώνης Ρουπακιώτης και Ναπολέων Μαραβέγιας. 

09:39 –  Στην Ιπποκράτους χωρίς να κάνει δηλώσεις ο Ευάγγελος Βενιζέλος. 

09:25 – Σύμφωνα με Τα Νέα, οι κ. Λοβέρδος και Χρυσοχοΐδης φέρονται να απείλησαν ότι θα απόσχουν από τις κομματικές διαδικασίες εάν τελικώς επικρατήσει η πρόταση του κ. Βενιζέλου. Η εφημερίδα αναφέρεται και σε επεισόδιο μεταξύ των Χρυσοχοΐδη και Μ.Ανδρουλάκη. Ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε «να μπουν οι πετυχημένοι στην κυβέρνηση» για να εισπράξει το ειρωνικό σχόλιο του Μίμη Ανδρουλάκη: «Εσύ είσαι πετυχημένος;».
 
Πάντως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει ουσιαστικά εξασφαλίσει τη συναίνεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε το πρωί της Τρίτης μαζί τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, στις προθέσεις του κ. Βενιζέλου είναι να αξιοποιήσει περιφερειακά στελέχη που δεν συνδέονται άμεσα με το ΠΑΣΟΚ, όπως για παράδειγμα ο Γιώργος Ζανιάς, ο Γιάννης Στουρνάρας, η Λίνα Μενδώνη και ο Ναπολέων Μαραβέγιας.
 
09:20 – Τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έχει συγκαλέσει για σήμερα, Τετάρτη, στις 10:00 το πρωί ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η συνεδρίαση δεν θα γίνει στη Βουλή, αλλά στα γραφεία του κόμματος στην Ιπποκράτους, και θα διεξαχθεί λίγες ώρες μετά τη θυελλώδη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με την ομάδα των «επτά» (Κ.Σκανδαλίδης, Μ.Ανδρουλάκης, Α.Διαμαντοπούλου, Μ.Χρυσοχοϊδης, Αν.Λοβέρδος, Π.Ευθυμίου και Ν. Ανδρουλάκης) για το θέμα της συμμετοχής του κόμματος στην κυβέρνηση.
 
Η εισήγηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που θα τεθεί προς επικύρωση στη σημερινή συνεδρίαση της ΚΟ, είναι να μην μετάσχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας κεντρικά στελέχη ή πρώην υπουργοί. Η πρόταση αυτή συναντά τις έντονες αντιδράσεις των Χρυσοχοΐδη και Λοβέρδου, οι οποίοι επιμένουν ότι το κόμμα θα πρέπει να εκπροσωπηθεί στην κυβέρνηση με πολιτικά στελέχη. Ανάλογη θέση εξέφρασε και ο Πέτρος Ευθυμίου, αλλά σε χαμηλότερους τόνους.

imageimage
 
09:15 – Την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση συνεργασίας – χωρίς τη συμμετοχή στελεχών – που θα συγκροτηθεί στη βάση προγραμματικών δεσμεύσεων ενέκρινε με πλειοψηφία 70% η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ.
 
09:00 – Την Τετάρτη το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν οι καθοριστικής σημασίας συναντήσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Στις 12:00 το μεσημέρι ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και μία ώρα αργότερα με τον Φώτη Κουβέλη. Αργότερα το μεσημέρι θα επαναληφθεί η σύσκεψη των εκπροσώπων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ για τον καθορισμό του προγραμματικού πλαισίου της νέας κυβέρνησης.
 
00:00 – Στις 23:00 το βράδυ ολοκληρώθηκε, ύστερα από 3,5 ώρες, η συνάντηση των εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων που θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση και που συζητούν το προγραμματικό πλαίσιο της κυβέρνησης συνεργασίας. Το σχετικό κείμενο αναμένεται να ολοκληρωθεί την Τετάρτη στις 13:00 σε νέα σύσκεψη.
 
Σύμφωνα με στελέχη των τριών κομμάτων τα περισσότερα έχουν συμφωνηθεί, ενώ υπάρχει πολιτική βούληση από τους τρεις αρχηγούς για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ορκωμοσία, κάτι που μπορεί να γίνει ακόμα αύριο. Οι πληροφορίες λένε ότι υπήρξε σύγκλιση απόψεων και καλό κλίμα ως προς τις περισσότερες θέσεις, ωστόσο, ανοιχτά παραμένουν επιμέρους ζητήματα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη φορολογία και τους πολιτικούς θεσμούς.
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι εκπρόσωποι της ΔΗΜΑΡ έθεσαν με επιτάσεως ως θέμα αιχμής το ζήτημα της επαναφοράς του κατώτατου μισθού στο επίπεδο που ήταν πριν αλλά και στο θέμα της διασφάλισης των συλλογικών συμβάσεων και της μετενέργειας.