Επί μέρους ζητήματα τα οποία θα διαμορφώνουν την προγραμματική συμφωνία της κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ τέθηκαν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα τρία μέρη. «Γελιέται όποιος δηλώνει με βεβαιότητα ότι τελειώσαμε σήμερα», αναφέρει στο tvxs.gr παράγοντας των διαβουλεύσεων, ο οποίος τονίζει ότι θα πρέπει να συνεχίζεται μία όσο το δυνατόν πιο διεξοδική συζήτηση για τη διαρκή επίτευξη εποικοδομητικών συμβιβασμών. Πού συμφωνούν και πού διαφωνούν τα τρία κόμματα.

Ads

Στην επιτροπή η οποία καταρτίζει την προγραμματική βάση της νέας κυβέρνησης -συνεδριάζει για δεύτερη φορά την Τετάρτη το μεσημέρι- συμμετέχουν οι κ.κ. Λαζαρίδης και Μεϊμαράκης από τη ΝΔ, Σκανδαλίδης και Αγγελούδης από το ΠΑΣΟΚ, Χατζησωκράτης και Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ. Τα τρία κόμματα έχουν συμφωνήσει σε κατευθύνσεις όπως η διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη με την τήρηση των βασικών δεσμεύσεων του Μνημονίου, η επαναδιαπραγμάτευση όρων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τα οποία επιβαρύνουν τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, η ανάληψη αμιγώς αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, η προώθηση ιδιωτικοποιήσεων, ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης, η τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, η στήριξη των άνεργων και η αποτελεσματικότερη απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Η κρίσιμη παράμετρος για την εξέλιξη των διαβουλεύσεων είναι το αίτημα της ΔΗΜΑΡ για ισχυρή διαπραγμάτευση όσον αφορά στις προβλέψεις του Μνημονίου οι οποίες αφορούν στα εργασιακά και ειδικότερα στο ύψος των κατώτατων μισθών και στην ισχύ των συλλογικών συμβάσεων. Η ΔΗΜΑΡ αναδεικνύει το θέμα ως «κόκκινη γραμμή» του κόμματος και εκτιμά ότι τελικώς η ΝΔ θα συγκλίνει. Αντίθετα, περισσότερο αμφίβολη είναι η ανταπόκριση της ΝΔ στην αξίωση για την καθιέρωση απλής αναλογικής στο εκλογικό σύστημα, με πιθανότερη εξέλιξη την τοποθέτηση του συγκεκριμένου ζητήματος εκτός της ατζέντας των διαπραγματεύσεων.

Διαφωνίες υπάρχουν και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, με τη ΝΔ να εκφράζει μία πιο «επιθετική» προσέγγιση επίσης από τη ΔΗΜΑΡ, η οποία εμφανίζεται περισσότερο συγκρατημένη σε τομείς όπως η ενέργεια, το νερό και οι συγκοινωνίες. Αποκλίσεις παρατηρούνται και στην πολιτική φορολόγησης των επιχειρήσεων, την οποία η ΝΔ επιθυμεί να αποκλιμακώσει. Παράλληλα, εκτιμήσεις θέλουν τη ΝΔ, χάριν συμβιβασμού, να υπαναχωρεί από την ένταση των αρχικών της θέσεων αναφορικά με το ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης.

Ads

Οι ουσιαστικότερες διαφωνίες φέρονται να αφορούν κυρίως τη ΝΔ και τη ΔΗΜΑΡ, η οποία πάντως στην πράξη παρουσιάζεται διατεθειμένη να υποχωρήσει από το σύνολο των 7 προγραμματικών σημείων της προκειμένου να επιτευχθούν συγκλίσεις οι οποίες θα επιτρέψουν λειτουργία της κυβέρνησης συνεργασίας.

Σημειωτέον, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ έχουν αποφασίσει να συμμετάσχουν στο κυβερνητικό σχήμα με αναγνωρισμένα μη κοινοβουλευτικά στελέχη.