Με έντονο κοινωνικό και πολιτικό ενδιαφέρον φέτος στους Γόννους η έκθεση εικαστικών που διοργανώνει το ζεύγος Κριστιάνε και Ζήση Παπαδημητρίου.

Ads

Μετά την ίδρυση της Πινακοθήκης Σύγχρονης Τέχνης των Γόννων, την οποία στα δύο χρόνια λειτουργία της επισκέφτηκαν σχεδόν  επτά χιλιάδες άτομα, στην πλειοψηφία τους παιδιά δημοτικών σχολείων, γυμνασίων και λυκείων, το ζεύγος Κριστιάνε και Ζήσης Παπαδημητρίου συνεχίζουν, για εικοστή τέταρτη χρονιά, τη διοργάνωση εκθέσεων εικαστικών στο πατρικό τους σπίτι στο χωριό.

Φέτος η έκθεση παρουσιάζει, εκτός από καλλιτεχνικό και κοινωνικοπολιτικό ενδιαφέρον.

Θα εκθέσουν τη δουλειά τους η Γερμανίδα αρχιτέκτονας και γλύπτρια Χάϊντι Λιστ, ο  Κύπριος ζωγράφος Κωνσταντίνος Παλιάν καθώς και ο γνωστός δημοσιογράφος και τέως Διευθυντής Ραδιοφωνίας της ΕΡΤ 3, Παύλος Νεράντζης.

Ads

image
Το έργο της Χάϊντι Λιστ εστιάζεται στις συναισθηματικές αντιθέσεις των ανθρώπων, αλλά και στην  ειρηνική συνύπαρξη των λαών. Ο τίτλος των έργων «Εκατομμύρια Αγκαλιαστείτε» παραπέμπει στο ποίημα «Ωδή της Χαράς» του Γερμανού ποιητή Φρειδερίκου Σίλλερ, καθώς και στην Ενάτη Συμφωνία του μεγάλου, επίσης Γερμανού μουσικοσυνθέτη, Λούντβιχ φαν Μπετόβεν.

Σε αντίθεση με το ειρηνιστικό πνεύμα των έργων της Χάϊντι Λιστ, η έκθεση  φωτογραφίας του Παύλου Νεράντζη με τίτλο «Ίχνη Πολέμου» από τα πολεμικά μέτωπα (Αφγανιστάν, Ιράκ, Μέση Ανατολή, Βαλκάνια, Νότια και Κεντρική Αμερική, κλπ.) αποκαλύπτει την κτηνωδία της βίας και μας καλεί όλους  να καταδικάσουμε με τη στάση μας τις πολεμοκάπηλες οικονομικές και πολιτικές ελίτ της εποχής μας.

image

Η έκθεση «Ίχνη Πολέμου» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία στη Βίλλα Μπιάνκα στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των Δημητρίων και στη συνέχεια σε Νέους Επιβάτες, Χανιά, Ηράκλειο, καθώς και στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την «Ιστανμπούλ Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης».  

image
Ο Κωνσταντίνος Παλιάν, ώριμος ζωγράφος, σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μαθήτευσε κοντά στους ζωγράφους Τ. Κάνθο, Α. Λαδόμματο και στο γλύπτη Ν. Δημιώτη. Διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική από το 1980 σε πολλούς πολιτιστικούς φορείς, είναι συνιδρυτής και μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας «Πολυεργαστήρι», ενώ τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια φιλοτέχνησε  πολλές τοιχογραφίες συνόλων και αποκατέστησε ζωγραφικά άλλες παλαιότερες τοιχογραφίες σε κτήρια της Θεσσαλονίκης, στο Βορειοελλαδικό χώρο και στο Άγιον Όρος.

Δίδαξε επίσης  τεχνικές της Ελληνιστικής και Βυζαντινής ζωγραφικής στο πλαίσιο του Προγράμματος  Προστασίας, Συντήρησης και Αποκατάστασης Μνημείων Πολιτισμού της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει στο ενεργητικό του δεκάδες ατομικές και συμμετοχές σε περισσότερες από εκατόν πενήντα ομαδικές εκθέσεις. 

Είναι αντιπρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βόρειας Ελλάδας. Κύριο χαρακτηριστικό της τέχνης του Κωνσταντίνου Παλιάν είναι η επιμονή του στις  βασικές αρχές της αρχαίας ελληνικής ζωγραφικής,  η αφηγηματική διάθεση, η σκηνογραφική προοπτική των έργων και κυρίως η τετραχρωμία του Πολυγνώτου, δηλαδή το άσπρο, το μαύρο, το κεραμιδί, η ώχρα και οι συνδυασμοί τους» (Κ. Παλιάν). Μελέτησε συστηματικά τη χαμένη τεχνική της εγκαυστικής των αρχαίων Ελλήνων, την οποία και παρουσιάζει στην έκθεση.
 
 
Info:
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν το ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ και ώρα 9 μ.μ., στο πατρικό σπίτι του Ζήση Παπαδημητρίου στους Γόννους Λάρισας.
Η έκθεση θα διαρκέσει μια εβδομάδα μέχρι και το Σάββατο 12 Ιουλίου 2014 και θα είναι ανοιχτή κάθε βράδυ 8-11μ.μ..