Το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα τους Έλληνες. Και δεν τους ενδιαφέρει διότι, ιδίως αυτή την περίοδο, υπάρχουν πολύ σημαντικότερα ζητήματα που τους απασχολούν. Η ενεργειακή κρίση, ο πληθωρισμός, οι ανεξέλεγκτες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος είναι ζητήματα που επηρεάζουν άμεσα τα νοικοκυριά. Παρόλα αυτά, το σκάνδαλο των υποκλοπών αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις. Παράδοξο μεν, αληθέστατο δε.

Ads

Το σκάνδαλο των υποκλοπών κατάφερε να δημιουργήσει ρήγμα στο αρραγές –μέχρι πρότινος– μέτωπο μεταξύ ακροκεντρώων και δεξιών.

Κάτι που, κάποιους μήνες πριν, φάνταζε εντελώς απίθανο. Το αντισύριζα μέτωπο, που για πολλά χρόνια εμφάνιζε κοινή στρατηγική, τώρα σπαράσσεται από εμφύλιο πόλεμο.

Οι ρωγμές βέβαια, είχαν κάνει την εμφάνισή τους εδώ και καιρό. Οι ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης και κυρίως η ακροδεξιά πρακτική τους και ρητορική τους, τα σκάνδαλα, οι απανωτές αποτυχίες σε κρίσιμα ζητήματα είναι πράγματα που ενοχλούσαν το ακραίο κέντρο αλλά όχι σε βαθμό ώστε να αποσύρουν την υποστήριξή τους στην κυβέρνηση.

Ads

Στο μυαλό των περισσοτέρων, ο Μητσοτάκης εξακολουθούσε να είναι ένας κεντρώος πολιτικός –έστω σε βαλκανική εκδοχή. Ώσπου το σκάνδαλο των υποκλοπών τους φανέρωσε αυτό που η αντισύριζα υστερία δεν τους επέτρεπε να δουν: ότι δεν υπάρχει φιλελεύθερος Μητσοτάκης. Αυτό ήταν ένα κατασκεύασμα των επικοινωνιολόγων και των ΜΜΕ της λίστας Πέτσα. Αυτό που υπάρχει είναι ένας εντελώς διαφθαρμένος γόνος, αδίστακτος, χωρίς φραγμούς και ηθικές αναστολές και, κυρίως, ένας άνθρωπος χωρίς ιδεολογία. Ιδεολογία για την Μητσοτάκης Α.Ε είναι ο πλουτισμός και η εξουσία.

Εάν η Ελλάδα ήταν μια στοιχειωδώς κανονική χώρα, η κυβέρνηση θα είχε ήδη παραιτηθεί. Και θα είχε ήδη παραιτηθεί διότι αφενός τα στοιχεία που έχει αποκαλύψει η δημοσιογραφική έρευνα είναι πολλά και ατράνταχτα, αφετέρου διότι η δικαιοσύνη, που δυστυχώς στη χώρα μας έχει καταντήσει ανέκδοτο, θα είχε αναλάβει να ολοκληρώσει τη δημοσιογραφική έρευνα.

Θα είχε, δηλαδή, ελέγξει τις εταιρείες που πουλούσαν/ενοικίαζαν τα λογισμικά παρακολούθησης, και θα είχε καλέσει για εξηγήσεις τα φυσικά πρόσωπα που φέρονται αναμεμειγμένα στην υπόθεση. Με δυο λόγια, θα είχαν αποκαλυφθεί απόλυτα οι κυβερνητικές ευθύνες και ο παρακρατικός μηχανισμός που είχαν στήσει εντός της ΕΥΠ. Αντ’ αυτού, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ντογιάκος, προσπαθεί να βρει ποιος διέρρευσε τα στοιχεία από την ΕΥΠ και το σκάνδαλο βγήκε στην επιφάνεια. Για γέλια και για κλάματα…

Η χθεσινή εμφάνιση του Μητσοτάκη στη βουλή έδειξε ότι δεν έχει καμία πρόθεση να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές. Κατά πάσα πιθανότητα για τους εξής λόγους: πρώτον, επειδή οι ολιγάρχες της ενέργειας, που αυτή την περίοδο αισχροκερδούν όσο ποτέ και κερδίζουν ασύλληπτα ποσά, δεν του το επιτρέπουν. Επειδή γνωρίζουν ότι ενδεχόμενη αλλαγή της κυβέρνησης θα τους στερήσει την κότα με τα χρυσά αυγά, θέλουν να ολοκληρώσουν το πλιάτσικο.

Δεύτερον, διότι ο αρχομανής Μητσοτάκης δεν μπορεί να δεχθεί ότι θα χάσει την εξουσία. Αδυνατεί να αντιληφθεί ότι η εικονική πραγματικότητα που είχε επιβάλλει κατέρρευσε και πλέον είναι ορατή η «πραγματική πραγματικότητα». Αδυνατεί να αντιληφθεί ότι για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου, ακόμη και γι’ αυτούς που εξακολουθούν να τον υποστηρίζουν, ο βασιλιάς δεν είναι απλώς γυμνός αλλά ξεβράκωτος.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι ο Μητσοτάκης θα το παλέψει μέχρι τέλους. Και θα το παλέψει με όλους τους τρόπους. Ο χυδαίος τρόπος που αναφέρθηκε, εχθές στη βουλή, στο νεκρό προσφυγόπουλο δεν αφήνει καμία αμφιβολία περί αυτού. Θα προσπαθήσει παντοιοτρόπως να συσπειρώσει τους δεξιούς/ακροδεξιούς ψηφοφόρους, προσδοκώντας σε ένα θαύμα.

Οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του. Αυτό που μπορεί να καταφέρει είναι να καθυστερήσει την πτώση του. Τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου αναφέρονται σχεδόν καθημερινά στο σκάνδαλο των υποκλοπών, η Ε.Ε παρακολουθεί το θέμα και έμμεσα ή άμεσα θα πιέσει για τη διαλεύκανσή του, στο κόμμα του έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την επόμενη μέρα, η λαϊκή δυσαρέσκεια για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια γιγαντώνεται καθημερινά, ακόμη και φιλικά ΜΜΕ που τον στήριξαν με αυταπάρνηση αρχίζουν να βάζουν νερό στο κρασί τους.

Η κυβέρνηση βάλλεται από παντού. Το τείχος των πετσωμένων ΜΜΕ και των αρδ δεν είναι σε θέση να ανακόψει την επίθεση.

Όλα δείχνουν ότι ζούμε τις τελευταίες ημέρες του μητσοτακισμού. Εύχομαι και ελπίζω αυτή η τραγική από κάθε άποψη διακυβέρνηση να γίνει μάθημα για όλους μας, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων και κομματικών προτιμήσεων. Να διδαχθούμε ότι το παρακράτος, ο νεποτισμός, οι καθεστωτικές νοοτροπίες και συμπεριφορές δεν είναι η λύση του προβλήματος αλλά όλα όσα μας οδήγησαν στην καταστροφή.

Ίσως, έτσι, να καταλάβουμε ότι τα προβλήματα δεν λύνονται με Μωυσήδες αλλά με πολιτικές. Προοδευτικές πολιτικές που στόχο θα έχουν να ανακουφίσουν τους πολλούς και φτωχούς και όχι τους ολιγάρχες και τους τζουτζέδες τους.