Στις 6 Ιουλίου, ο καρδιολόγος Εκρέμ Καρακάγιατου Νοσοκομείου του Ικονίου (Κεντρική Ανατολία) και ο δικηγόρος Σερβέτ Μπακιρτάς του Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης πυροβολήθηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Ads

«Η υγεία έχει πεθάνει, κάτω οι γιατροί! Η δικαιοσύνη έχει πεθάνει, κάτω οι δικηγόροι!», είχε ως τίτλο ο Αλί Τοπούζ, διευθυντής της  γενικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «ArtiGercek» («Περισσότερη Αλήθεια»).

Όλες αυτές οι επιθέσεις σε γιατρούς, νοσηλευτές ή άλλους εργαζόμενους στον υγειονομικό τομέαδεν μπορούν να θεωρηθούν ως ειδικές περιπτώσεις, διευκρινίζουν οι εκπρόσωποι Τύπου της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι αρθρογράφοι.

Η υποδομή και ολόκληρος ο υγειονομικός μηχανισμός βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας από την αρχή της πανδημίας. Η έλλειψη εξοπλισμού, οι πολλές ώρες εφημερίας, η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, οι μικρής διάρκειας ιατρικές επισκέψεις τωνασθενών είχαν παραλύσει το σύστημα. Η ιδιωτικοποίηση, δηλαδή η εμπορευματοποίηση των υγειονομικών υπηρεσιών, είχε καταστήσει το σύστημα σχεδόν παρωχημένο.

Ads

Όταν γνωρίζουμε ότι ο σημερινός Υπουργός Υγείας είναι το αφεντικό μιας μεγάλης νοσοκομειακής αλυσίδας, το σύστημα δίνει μεγαλύτερη σημασία στο κέρδος παρά στη θεραπεία των ασθενών.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν στοχοποιήθηκε και κατά τις διαδηλώσεις μετά τη δολοφονία του Δρ.Καρακάγια. Οι γιατροί προχώρησαν αυθόρμητα σε στάση εργασίας δύο περίπου ωρών σε όλη τη χώρα. Το Σωματείο όλων των Εργαζομένων στον τομέα της υγείας «Saglik-Sen» εξετάζει τώρατην προοπτική μιας εθνικής απεργίας. «Είχαμε προειδοποιήσει τις αρχές. Είχαμε δείξει συγκεκριμένα τις τεχνικές ελλείψεις του πρόσφατου νόμου για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού. Αλλά η εξουσία εξακολουθεί να είναι κωφή», υπενθυμίζει το τελευταίο ανακοινωθέν του Σωματείου.

Η Τουρκική Ένωση Γιατρών (TTB), η μόνη επαγγελματική ένωση που το Υπουργείο απέκλεισε από οποιαδήποτε τεχνική ή πολιτική λήψη αποφάσεων, είχε ήδη δηλώσει ότι αρκετές χιλιάδες γιατροί παραιτήθηκαν από το 2019 και εκατοντάδες είχαν φύγει στο εξωτερικό, για να εργαστούν.

Ο Πρόεδρος Ερντογάν, που και ο ίδιος χρειάζεται συνεχή φροντίδα, συνέχισε να είναιαδιάφορος απέναντι σε αυτήν την κατάσταση κρίσης και είχε δηλώσει δημοσίως «Μπορούν να πάνε όπου θέλουν!».

Η αστυνομία εμπόδισε την Πέμπτη και την Παρασκευή τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που οργανώθηκαν αυθόρμητα μπροστά στα νοσοκομεία και ήταν και πάλι οι δημοσιογράφοι, κυρίως οι φωτογράφοι και οι εικονολήπτες, που δεν μπόρεσαν να ασκήσουν ελεύθερα τα καθήκοντά τους.

Η έλλειψη του Νόμου γενικά, αλλά και τα θεάματα που βασίζονται στη βία, οι δηλώσεις με στόχο τη νομιμοποίηση της βίας που προέρχεται από τους κατόχους της εξουσίας, έχουν δημιουργήσει το σημερινό κλίμα.

Επιπλέον, 202 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από την αρχή του έτους και 12 δικηγόροι έχουν γίνει στόχος πυροβολισμών.

Το δικαίωμα στη ζωή, η κυβέρνηση δεν το εγγυάται πλέον και μέρος του πληθυσμού δεν το σέβεται πλέον.