Πλέον είναι δεδομένο πως αρχές του φθινοπώρου θα έχουμε εκλογές. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε αυτή την επιλογή διότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ιδιαίτερα βαρύς. Βαρύς όχι από άποψη καιρικών συνθηκών, αλλά λόγω αφόρητης ακρίβειας, ανεξέλεγκτου πληθωρισμού, ενεργειακής ανασφάλειας. Όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν λέει να τελειώσει, τόσο οι συνθήκες θα επιδεινώνονται. Και η κυβέρνηση θέλει να προλάβει τα χειρότερα, διότι όλα δείχνουν ότι όσο περνάει ο καιρός, τα προβλήματα και η δυσαρέσκεια του κόσμου θα διογκώνονται με μαθηματική ακρίβεια.

Ads

Κατά την ταπεινή μου άποψη, αυτή η κυβέρνηση είναι η χειρότερη της μεταπολίτευσης. Βέβαια, η αλήθεια ότι ο χαρακτηρισμός «χειρότερη κυβέρνηση» έχει ακουστεί για όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις, άρα δεν λέει και πολλά. Όμως, επειδή πιστεύω ότι ετούτη η κυβέρνηση τον αξίζει και με το παραπάνω, θα προσπαθήσω να το αποδείξω χρησιμοποιώντας δυο-τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα.

Πολλοί φίλοι της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση ήταν άτυχη διότι της έπεσαν στο κεφάλι διάφορα έκτακτα περιστατικά, με χαρακτηριστικότερο την πανδημία. Αυτό είναι εν μέρει αληθές. Και λέω εν μέρει, διότι όλα όσα έπεσαν στο κεφάλι της δικής μας κυβέρνησης έπεσαν και στα κεφάλια όλων των υπόλοιπων κυβερνήσεων. Κι αυτό μας βοηθάει να καταλήξουμε σε ορισμένα χρήσιμα συμπεράσματα: πώς αντιμετώπισε τα έκτακτα αυτά γεγονότα η δική μας κυβέρνηση και πώς οι κυβερνήσεις των άλλων κρατών;

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα μετράει περισσότερους από 30.100 νεκρούς λόγω κόβιντ. Βρίσκεται στην 21η θέση του δείκτη που μετράει θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού. Δηλαδή, από τις 230 χώρες ολόκληρου του πλανήτη η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στις 21 πρώτες. Ανείπωτη τραγωδία. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή στοιβαγμένοι ο ένας πάνω στον άλλον, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, χωρίς τις κατάλληλες συνθήκες θεραπείας και νοσηλείας. Κι όλα αυτά επειδή η κυβέρνηση αρνήθηκε να ενισχύσει το ΕΣΥ τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υποδομές. Να υπενθυμίσω δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα που δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το πώς η κυβέρνηση αντιμετώπισε την πανδημία. Το πρώτο αφορά την απίστευτη δήλωση Πέτσα η οποία έγινε τον Σεπτέμβριο του 2020: «Αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια». Κάπως έτσι, μας έμειναν τα εκατομμύρια αλλά χάσαμε τους ανθρώπους… Το δεύτερο αφορά τη δήλωση του πρωθυπουργού από το βήμα της βουλής ότι δεν υπάρχει έρευνα που να αποδεικνύει ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ παρουσιάζουν υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας.

Ads

Για να αποδειχθεί ελάχιστες ημέρες αργότερα, ότι υπήρχε έρευνα για το θέμα, των Τσιόδρα, Λύτρα, η οποία έκανε λόγο για αύξηση της θνητότητας έως και 87% για όλους όσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ. Η έρευνα, σύμφωνα με τους δυο καθηγητές, είχε δοθεί έγκαιρα σε όλους τους αρμόδιους… 

Δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πυρκαγιές του περυσινού καλοκαιριού οι οποίες έκαψαν περισσότερα από 1.300.000 στρέμματα. Μακράν η μεγαλύτερη καταστροφή των τελευταίων πολλών ετών. Μόνο στην Εύβοια κάηκαν σχεδόν 500.000 στρέμματα, ενώ στην Αττική η φωτιά κόντεψε να φτάσει μέχρι το Σύνταγμα. Όσα στρέμματα κάηκαν από το 2013 μέχρι το 2020 κάηκαν μέσα σε ένα μόνο καλοκαίρι, αυτό του 2021. Ενώ από το 2008 μέχρι το 2020 η κάθε πυρκαγιά έκαιγε κατά μέσο όρο 500 στρέμματα, οι πυρκαγιές που ξέσπασαν το 2021 έκαψαν περισσότερα από 1500 στρέμματα η κάθε μία. Κι όλα αυτά, ενώ το καλοκαίρι του 2021 ήταν το πιο ήπιο από πλευράς ανέμων.

Βέβαια, όλο αυτό δεν είναι ανεξήγητο. Όσο κι αν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπάθησαν να θολώσουν τα νερά χρησιμοποιώντας αστείες δικαιολογίες και επιστημοσύνη από τα λιντλ, η πραγματικότητα λέει ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία προετοιμασία. Το περίφημο «πόρισμα Γκολντάμερ», το οποίο έδινε μεγάλο βάρος στην πρόληψη και όχι στην καταστολή, πετάχτηκε στον κάλαθο των αχρήστων. Όσο για προσλήψεις πυροσβεστών, αγορά πυροσβεστικών αεροπλάνων, οχημάτων κλπ, ούτε λόγος. Δεν περίσσεψαν χρήματα από τις αθρόες προσλήψεις αστυνομικών και την αγορά των πανάκριβων ραφάλ. Σαν και τώρα θυμάμαι έναν εξαγριωμένο και απελπισμένο πολίτη της Αττικής ο οποίος δήλωνε αγανακτισμένος στις κάμερες: τους ζητάμε να μας στείλουν πυροσβέστες και αυτοί μας στέλνουν αστυνομικούς. Τι να κάνουν οι αστυνομικοί; Με τι να σβήσουν τη φωτιά, με τους φραπέδες;

Για γέλια και για κλάματα…

Τρίτο και τελευταίο παράδειγμα είναι αυτό της χιονόπτωσης η οποία σημειώθηκε τον Ιανουάριο που μας πέρασε. Μια χιονόπτωση που διήρκεσε λιγότερο από 24 ώρες και την οποία είχαν προβλέψει με ακρίβεια οι μετεωρολόγοι, κατάφερε να διαλύσει και να ακινητοποιήσει ολόκληρη την πρωτεύουσα της χώρας. Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στα αυτοκίνητά τους, ενώ οι δρόμοι όλης της Αθήνας έγιναν απροσπέλαστοι για ημέρες. Για γέλια και για κλάματα για μια ακόμη φορά. Ο περιφερειάρχης τα έριχνε στην πολιτική προστασία, η πολιτική προστασία στην περιφέρεια, η περιφέρεια στην κυβέρνηση και τους δήμους. Αποτέλεσμα; Όταν μετά από λίγες ημέρες έλιωσαν τα χιόνια η πρωτεύουσα επανήλθε στους κανονικούς της ρυθμούς.

Είναι ατελείωτα τα παραδείγματα αποτυχιών της κυβέρνησης. Απλώς, επειδή διαθέτει έναν τεράστιο προπαγανδιστικό μηχανισμό καταφέρνει όλα αυτά να τα σκεπάζει με ένα πέπλο αστείων δικαιολογιών: «το χιόνι που έπεσε ήταν πολύ βαρύ», «δεν εμβολιάζονται οι ψεκασμένοι και τι να κάνουμε εμείς;», «πρωτοφανής καύσωνας…».  Και βέβαια όλες αυτές οι καταστροφές δεν αφορούν μόνο στην ανικανότητα της κυβέρνησης. Αφορούν, κατά κύριο λόγο, στην ιδεολογική της προσέγγιση. Για τους νεοφιλελεύθερους το κράτος είναι εχθρός της οικονομίας και της κοινωνίας και το μόνο που του αξίζει είναι συρρίκνωση. Αυτό, λοιπόν, έκανε η κυβέρνηση: το συρρίκνωσε. Οτιδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση όλων των παραπάνω, ήταν περιττά έξοδα. Το πόσο επιτυχημένη ήταν αυτή η λογική, το διαπιστώνουμε όλοι μας.

Ερχόμενοι στο σήμερα διαπιστώνουμε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα αποτελεί τη χώρα με τα περισσότερα αρνητικά ρεκόρ. Ενώ ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη είναι λίγο πάνω από το 8%, στην Ελλάδα αγγίζει το 11%. Είμαστε μια από τις χώρες με την ακριβότερη βενζίνη σε όλη την Ευρώπη. Για την ακρίβεια, στις 20/6 ακριβότερη βενζίνη από την Ελλάδα είχαν μόνο η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Φινλανδία. Περιττό να πω ότι, αν προσθέσουμε το εισόδημα της κάθε χώρας στην εξίσωση, η Ελλάδα έχει μακράν την πιο ακριβή βενζίνη από όλους. Για να καταλάβετε το μέγεθος του παραλογισμού, η Γερμανία έχει τιμή στην βενζίνη 1.991 και η Ελλάδα 2.548.

Το ίδιο πάνω κάτω συμβαίνει και στην χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, όπου και πάλι η Ελλάδα είναι εδώ και πολύ καιρό πρωταθλήτρια στην ακρίβεια. Κάτι που, βεβαίως, το έχει διαπιστώσει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων με τους ληστρικούς λογαριασμούς που καλείται να πληρώσει. Θα ήθελα εδώ να υπενθυμίσω τη δήλωση του υπουργού ενέργειας Χατζηδάκη, ο οποίος έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο εδώ και πολύ καιρό για ευνόητους λόγους: «όποια συμφέροντα και αν θιγούν και όποιες ιδεοληψίες και αν ταρακουνηθούν το υπουργείο ενέργειας θα σπάσει αυγά. Ως κυβέρνηση αναγνωρίζουμε το δικαίωμα της βιομηχανίας και κυρίως του μέσου Έλληνα για χαμηλότερο κόστος ενέργειας…». Δυστυχώς, εδώ δεν μπορώ να πω το κλασικό «για γέλια και για κλάματα». Η κλοπή και η κοροϊδία είναι τόσο μεγάλες που δεν υπάρχουν λόγια για να σχολιάσεις. Ιδιωτικοποίησαν τη ΔΕΗ, με στόχο βέβαια να μην μπορεί να επηρεάσει τις τιμές, και άρχισαν να ληστεύουν μέχρι και τον τελευταίο ηλικιωμένο στο τελευταίο χωριό της Ελλάδας. Και, βέβαια, οι γνωστοί και πρόθυμοι παπαγάλοι πασχίζουν να τα φορτώσουν όλα στον πόλεμο… 

Η Ελλάδα δεν είναι μια κανονική χώρα. Ποτέ δεν ήταν. Είχε κάποιες λίγες φορές κάποιες αναλαμπές, αλλά στην πραγματικότητα αυτά που συμβαίνουν τώρα τα αντιμετωπίζει εδώ και πολλά χρόνια. Γι’ αυτό, άλλωστε, χρεοκόπησε εν χορδαίς και οργάνοις… Τα καρτέλ διοικούν τη χώρα.

Η κυβέρνηση αυτή εκλέχτηκε με σύνθημα την αριστεία: «εμείς είμαστε οι άριστοι, τα βαριά βιογραφικά, ψηφίστε μας και δεν θα χάσετε». Στην πράξη αποδείχτηκε ότι όλο αυτό ήταν μια τεράστια γυαλιστερή φούσκα την οποία εμπνεύστηκαν και κατασκεύασαν οι ακριβοπληρωμένοι επικοινωνιολόγοι του Μητσοτάκη. Η αριστεία τους αποδείχθηκε πιο πλαστή κι από τα ρόλεξ που πουλάνε στην Ομόνοια. Τι να πρωτοθυμηθώ; Τα πλαστά βιογραφικά των Διαματάρη, Στεφανή, Λούλη, το «αστείο» διδακτορικό του Πατούλη, τις σπουδές στη Γαλλία της κυρίας Νικολάου οι οποίες, όπως αποδείχτηκε, δεν ήταν ακριβώς σπουδές; Το ότι για διοικητή της ΕΥΠ έβαλαν έναν τύπο χωρίς πτυχίο και αναγκάστηκαν να αλλάξουν τον νόμο για να τον διορίσουν; Όσο για τον άριστο των αρίστων με το βαρύ βιογραφικό, τον πρωθυπουργό, αν κάποιος ενδιαφέρεται να καταλάβει το πόσο άριστος είναι ας διαβάσει το βιβλίο του Δημήτρη Ψαρρά «ΜΙΑ ΚΑΡΙΕΡΑ, η πολιτική διαδρομή του Κυριάκου Μητσοτάκη», που κυκλοφόρησε λίγο καιρό πριν από τις εκδόσεις «Νήσος». Φούσκα από τις λίγες…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι κλασική δεξιά κυβέρνηση. Τολμώ να πω δε, ότι είναι η πιο δεξιά κυβέρνηση όλων των εποχών. Βόλεψε όλες τις δεξιές φατρίες, Καραμανλήδες, Βαρβιτσιώτηδες κλπ, διπλασίασε τους μετακλητούς, αύξησε κατακόρυφα τις αμοιβές τους, μοίρασε κάμποσα δισεκατομμύρια με απευθείας αναθέσεις σε γνωστούς και φίλους, εργαλειοποίησε τη δικαιοσύνη απαλλάσσοντας τα στελέχη της και μετατρέποντας καραμπινάτα σκάνδαλα σε σκευωρίες, προσπάθησε να ελέγξει τον τύπο με όλους τους τρόπους, με αποτέλεσμα η χώρα να κατρακυλήσει όσο ποτέ στον δείκτη ελευθερίας του τύπου, ενώ μέσα σε τρία μόνο χρόνια φόρτωσε το δημόσιο χρέος με δεκάδες δισεκατομμύρια. Πλέον, είναι ξεκάθαρο και στον πλέον αφελή ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τόση σχέση με την αριστεία, όση σχέση έχουν ο Όρμπαν και ο Τραμπ με τις αρχές του διαφωτισμού.

Στις εκλογές που έρχονται ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ταπεινή μου άποψη, υποχρεούται να ακολουθήσει έναν και μοναδικό δρόμο, αυτόν της αποδόμησης της κυβέρνησης. Οφείλει να σπάσει «τη φούσκα της αριστείας» για να φανεί ξεκάθαρα ότι εντός της δεν υπάρχουν άριστοι τεχνοκράτες και βαριά βιογραφικά αλλά διεφθαρμένοι, ανίκανοι και ακροδεξιοί. Εάν η Ελλάδα ήταν μια κανονική χώρα είμαι πεπεισμένος πως το έργο του θα ήταν πολύ εύκολο και το αποτέλεσμα δεδομένο. Επειδή, όμως, η Ελλάδα δεν είναι κανονική χώρα, το έργο του μόνο εύκολο δεν θα είναι. Παρά ταύτα, οφείλει να το προσπαθήσει και ας ελπίσουμε όλοι μας ότι, παρά τη λυσσαλέα προσπάθεια των πετσωμένων ΜΜΕ, η αλήθεια θα λάμψει. Αν όχι, πολύ φοβάμαι ότι η επόμενη χρεοκοπία είναι προ των πυλών…