Χθες άρχισαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσικής και Ουκρανικής αντιπροσωπείας, χωρίς κατάπαυση του πυρός. Αρχικά είχα χαρεί με την είδηση, στην πορεία όμως κατάλαβα ότι είναι προσχηματική. Μακάρι να κάνω λάθος, αλλά μου φαίνεται ότι και οι δύο πλευρές, για δικούς τους λόγους, θέλουν να παριστάνουν ότι εξαντλούν τα περιθώρια για την ειρήνη, για να μη χρεωθούν (για να χρεώσουν στον αντίπαλο) τη συνέχιση του πολέμου.

Ads

Δεν γνωρίζω τι πραγματικά θέλει η Ρωσία του Πούτιν. Στην αρχή πίστευα ότι θέλει μια γρήγορη προέλαση για να επιβάλλει ντε φάκτο αλλαγή καθεστώτος στην Ουκρανία, χωρίς προσάρτηση εδαφών, αλλά μάλλον διαψεύδομαι από τα πράγματα και δεν θα επιχειρήσω άλλη μαντεψιά, γιατί τα συμφέροντα της αστικής τάξης της Ρωσίας δεν τα ξέρω καλά.
Αυτό που ξέρω όμως και μπορώ να αναγνωρίσω, είναι τι κάνει η Δύση: η Δύση όχι μόνο δεν θέλει ειρήνευση στην Ουκρανία (και το δείχνει), όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε ότι θα σταματήσει η προσπάθεια ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ (που θα μπορούσε πριν την εισβολή), αλλά επιπλέον έβαλε μπροστά τις μηχανές του πολέμου και ετοιμάζεται όχι για την τωρινή, αλλά για μια μελλοντική σύγκρουση με την Ρωσία, σε τόπο και χρόνο που θα εξυπηρετεί το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ!

Κι αφού μας τέλειωσε το “σιδηρούν παραπέτασμα” ως νομιμοποιητική βάση για τον νέο Ψυχρό πόλεμο, τώρα το νέο αφήγημα είναι “ο τρελός δικτάτορας Πούτιν” εναντίον του “ελεύθερου κόσμου”. Για να δικαιολογηθεί η νέα κούρσα εξοπλισμών και τα πολεμικά τύμπανα. Όσο πιο πολύ ο Πούτιν βομβαρδίζει την Ουκρανία, όσοι περισσότεροι άμαχοι σκοτωθούν, τόσο πιο καλά για το αφήγημα του ΝΑΤΟ και το νέο αφήγημα της ΕΕ που κήρυξε χτες ο Σολτς από τη Γερμανική Βουλή. Δεν θα συμβάλλουν στην ειρήνευση, θα ρίξουν λάδι στη φωτιά αν μπορούν, και βέβαια το αν την πληρώνει ο
Ουκρανικός λαός ουδόλως τους απασχολεί: όσο πιο πολλά τα πτώματα των Ουκρανών, τόσο πιο πειστικά τα εξοπλιστικά προγράμματα στη Δύση!

Ο Πούτιν δεν είναι κανένας “τρελός δικτάτορας” (οποιαδήποτε ομοιότητα με την προσωπογραφία του Σαντάμ Χουσεΐν κάποτε, δεν είναι καθόλου τυχαία) -ούτε βέβαια είναι “αντιναζιστής” ή “αντιιμπεριαλιστής” που τα βάζει με το ΝΑΤΟ ή ο “εκπρόσωπος του ξανθού γένους που θα μας δώσει την Πολη” (όλα τα ακουμε στην Ελλάδα πια!). Ο Πούτιν είναι ένας εκπρόσωπος των συμφερόντων της αστικής ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης της Ρωσίας (που επί Πούτιν πλουτίζει ακόμη περισσότερο), και ως τέτοιος είναι και αδίστακτος και αιμοσταγής. Κανένα πρόβλημα δεν έχει με τη ρώσικη ακροδεξιά και με καμία ακροδεξιά αν είναι με τα συμφέροντά του!

Ads

Μόνο που και ο Σουλτς, ο Μακρόν και ο Μπάιντεν είναι ακριβώς το ίδιο για τις αστικές τάξεις των δικών τους χωρών και τους πολέμους τους πληρώνουν με το αίμα τους οι λαοί. Για να μη συζητήσουμε τι σημαίνει “ελεύθερος κόσμος” στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Σερβία, στη Συρία, στο Μάλι -να πάμε να ρωτήσουμε τους ανθρώπους εκεί πόσο αιμοσταγείς ήταν οι “δημοκράτες δυτικοί”; Να αναρωτηθούμε γιατί το καθεστώς της Σαουδικής Αραβίας είναι “εταίρος” της… “δημοκρατικής” Δύσης; Να αναρωτηθούμε τι ακριβώς έκανε ο “ελεύθερος κόσμος” από το 2014 που η ανατολική Ουκρανία (και τα χωριά των ομογενών) πνιγόταν στο αίμα από τα ακροδεξιά τάγματα, που σήμερα είναι στο στρατό του Ζελένσκι; Περισσεύει η υποκρισία, εννοείται. Για να πειστούν οι λαοί να ματώσουν, η συζήτηση δεν θα είναι για τις αγορές, βέβαια, αλλά για αιμοσταγείς δικτάτορες που απειλούν τον δυτικό τρόπο ζωής.

Ο Πούτιν προφανώς και ηγείται ενός ανελεύθερου καθεστώτος, με επίφαση δημοκρατίας, χωρίς ελευθερία λόγου, που συλλαμβάνει αντιφρονούντες, ενίοτε και σκοτώνει. Με αυτό όμως έχουμε πρόβλημα εμείς και ο ρώσικος λαός. Δεν έχουν κανένα πρόβλημα “οι ηγέτες του ελεύθερου κόσμου” με καθεστώτα που απαγορεύουν την ελευθερία λόγου ή φυλακίζουν αντιφρονούντες, αρκεί να είναι με τη μεριά των δικών τους συμφερόντων.

Αντιθέτως, αυτό που αναδεικνύεται τώρα με γοργούς ρυθμούς είναι ένας νέος στυγνός Μακαρθισμός (για δες, και ο Μακαρθισμός είχε φυλακίσεις αντιφρονούντων, και ήταν στον “ελεύθερο κόσμο”): η ΕΕ απαγόρευσε ΜΜΕ (!!), όποιος δεν ομνύει στο πόσο τρελός είναι ο Πούτιν αντιμετωπίζεται ήδη ως “προδότης”, κι όποιος μιλάει για τις σφαγές στην Ουκρανία εδώ και χρόνια ή για το ΝΑΤΟ ως μηχανή πολέμου και σφαγής των λαών, επίσης! Ετοιμαστείτε για χειρότερα…

Και μιας και είπαμε για την ακροδεξιά, αυτό που συμβαίνει με την ακροδεξιά και τους ναζιστές στην Ουκρανία ήταν και είναι τρομακτικό (όποιος-α στοιχειώνεται ακόμη και σήμερα από τις φωτογραφίες στο κτίριο των συνδικάτων στην Οδησσό, ξέρει, όποιος δεν ήξερε ως τώρα, ας ψάξει να τις βρει για να καταλάβει ότι η ανατολική Ουκρανία δεν μπήκε τώρα στον πόλεμο, ούτε τώρα έχει τους πρώτους πρόσφυγες!).

Τα ναζιστικά τάγματα τα όπλισαν και τα χρησιμοποίησαν οι ΗΠΑ και ο Ζελένσκι εδώ και πολλά πολλά χρόνια. Τη νομιμοποιητική τους βάση όμως να εμφανιστούν όχι ως παρακρατικά νεοναζιστικά τάγματα (που είναι) αλλά ως “πατριώτες” τους τη δίνει η εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν! Η Ρωσία είναι ο εισβολέας και η επόμενη μέρα στην Ουκρανία, όποτε κι αν έρθει, θα είναι σίγουρα πολύ επικίνδυνη για κάθε ρωσόφωνο πληθυσμό (ή οποιαδήποτε άλλη μειονότητα, όπως οι ελληνόφωνοι) στην Ουκρανία. Κι αυτό θα το έχει “φτιάξει” με τις βόμβες της η Ρωσία, που τάχα μου κόπτεται για τους πληθυσμούς αυτούς!

Οι καλύτεροι στο στρατόπεδο των Δυτικών, βέβαια, είναι οι ΗΠΑ! Ηττήθηκαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αλλά τώρα διεξάγουν τώρα ένα άλλο είδος πολέμου, στο οποίο τη λέζα θα τους τη βγάλει η “ενωμένη Ευρώπη” χωρίς να κινδυνεύσει ούτε ένα στρατιώτης τους (για την ώρα) και σίγουρα κανένας άμαχος στην Αμερική! Οι ΗΠΑ εξόπλιζαν τόσα χρόνια την ακροδεξιά στην Ουκρανία, έφτιαξαν τον Ζελένσκι, κατάφεραν μετά από χρόνια να αναγκάσουν την Ευρώπη να σταματήσει να παίρνει φυσικό αέριο από το έδαφος της Ευρώπης (για πολλά χρόνια οι ΗΠΑ ζητούσαν από τους Γερμανούς να σταματήσουν τον Nord Stream 2) και να αγοράζει LNG από τις ΗΠΑ. Όσες περισσότερες κυρώσεις στην Ρωσία και για όσο περισσότερο χρόνο, τόσο το καλύτερο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ!

Το ανέκδοτο που ακούει στο όνομα “Ενωμένη Ευρώπη” δεν έχει δική της πολιτική, με βάση τα συμφέροντα των λαών της (αυτό σίγουρα), αλλά ούτε καν με τα συμφέροντα των χωρών της! Χτες, ο Σολτς με την ανατριχιαστική (για όποιον ξέρει ιστορία) καταχειροκροτούμενη ομιλία του στο Γερμανικό Κοινοβούλιο ουσιαστικά τι μας είπε; Ότι πλέον η Γερμανία και η ΕΕ ξεκινούν να ετοιμάζονται για μια σύγκρουση με τη Ρωσία σε τόπο και χρόνο που θα επιλέξει το ΝΑΤΟ ως πρόσφορο. Δηλαδή για τον Γ Παγκόσμιο Πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος! Και η ακόμη πιο ανατριχιαστική ανακοίνωση του Πούτιν αμέσως μετά, ότι θέτει το πυρηνικό οπλοστάσιο σε επιφυλακή, ήρθε για να μας θυμίσει ότι ο Γ Παγκόσμιος Πόλεμος μπορεί να αφανίσει, και από τις δυο πλευρές, τον μισό πλανήτη!

Οι κυρώσεις στη Ρωσία δεν θα πλήξουν την αστική τάξη της Ρωσίας (αφήστε που από το SWIFT αποκλείστηκαν 70% των ρωσικών τραπεζών, όχι όλες…), ούτε βέβαια τις αστικές τάξεις της Γαλλίας και της Γερμανίας -καλά οι ΗΠΑ δεν το συζητάμε, κάνουν πάρτυ. Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα πλήξουν κυρίως τους λαούς της Ευρώπης με ακραία φτωχοποίηση, ακρίβεια στα βασικά είδη κατανάλωσης (ξεκινώντας από το σιτάρι), ενεργειακή κρίση και κόψιμο κοινωνικών παροχών για να γίνουν όλα όπλα και εξοπλισμοί! Δεν θα μπορούμε να φάμε, ούτε να ζεσταθούμε, ούτε να βάλουμε βενζίνη, δεν θα χουμε νοσοκομείο να πάμε, αλλά δεν θα φταίει η πολιτική που εφαρμόζεται στην ΕΕ, θα φταίει ο Πούτιν! Και βέβαια οι λαοί θα ταϊστούν με εθνικισμό και πόλεμο ξανά. Και ξέρουμε όλοι πού οδηγεί αυτό…

Δεν συζητάω για τη χώρα μας: η κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη ήδη κρύβει την ακρίβεια που ξεκίνησε από τον Σεπτέμβρη, την εκτίναξη της τιμής του ρεύματος λόγω του χρηματιστηρίου ενέργειας, πίσω από την διεθνή κρίση! Όλο το επιτελείο της ΝΔ ταΐζει τώρα εθνικισμό και πατριδοκαπηλία τους ψηφοφόρους του, με την ευχή η εικόνα του Κυριάκου ως “στρατηλάτη” να τους σώσει από την καταβαράθρωση. Κι ενώ όλοι είδαμε πώς η Δύση άφησε τον ουκρανικό λαό να σκοτωθεί για τα δικά της συμφέροντα, η ΝΔ (και το ΚΙΝΑΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ) προσπαθεί να μας πείσει ότι το ΝΑΤΟ θα μας προστατεύει από τον Ερντογάν!

Και τα λέει αυτά η κυβέρνηση που, εν μέσω αυτής της κρίσης, όχι μόνο δεν έχει βγάλει κιχ για την κατοχή στη βόρεια Κύπρο, αλλά επιπλέον λέει ατάκες όπως “ο πρώτος πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος” λες και η εισβολή στην Κύπρο δεν υπήρξε ποτέ! Λογικό όμως είναι αυτό για μια κυβέρνηση που παπαγαλίζει τα ανακοινωθέντα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για μια κυβέρνηση που ήταν έτοιμη να στείλει Έλληνες φαντάρους στο Σαχέλ (!!!) για τα συμφέροντα της Γαλλίας (από όπου η Γαλλία αναγκάστηκε να αποχωρήσει κι ευτυχώς δεν προλάβαμε να δούμε και ελληνικά φέρετρα να ρχονται από την άλλη άκρη της γης).

Τι συνθέτουν όλα τα παραπάνω; Μια εφιαλτική εικόνας ενός κόσμου που οδεύει στην καταστροφή του; Για να είμαστε ακριβείς όμως, δεν υπάρχουν άφρονες ηγέτες που θέλουν την καταστροφή τους από σαδισμό (ούτε ο Χίτλερ δεν ήταν απλώς σαδιστής). Έχουμε ένα σύστημα, τον καπιταλισμό, που επιβιώνει μόνο τρώγοντας τις σάρκες του: και οι σάρκες του είμαστε εμείς, οι λαοί. Έχουμε καπιταλιστικές υπερεθνικές ολοκληρώσεις, όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, που δεν έχουν ως στόχο την ευημερία των λαών -όπως μας λέγανε τόσες δεκαετίες- αλλά των αγορών. Και οι αγορές, περιέργως, χρειάζονται και καταστροφή κεφαλαίων και αίμα ανθρώπων για να ευημερήσουν μακροπρόθεσμα.

Ο πόλεμος είναι καταστροφικός για τους λαούς, όχι για τους καπιταλιστές. Εμείς θα υποφέρουμε, εμείς θα γίνουμε κρέας για τα κανόνια, εμείς θα γίνουμε πρόσφυγες, εμείς θα κινδυνεύσουμε. Για τα συμφέροντα αλλωνών. Το πρώτιστο καθήκον μας είναι το ΟΧΙ στον ΠΟΛΕΜΟ, όχι στους ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥΣ, ΟΧΙ στις ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ. Κι όπως χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στη χώρα τους κατά του πολέμου της δικής τους χώρας, έτσι κι εμείς έχουμε πρώτιστο καθήκον να διαδηλώσουμε κατά της εμπλοκής της δικής μας χώρας στη μηχανή πολέμου που λέγεται ΝΑΤΟ, κατά της προοπτικής η ΕΕ και το ΝΑΤΟ να ετοιμάσουν τον Γ ΠΠ! Ειρήνη στην Ουκρανία, ειρήνη στην Ευρώπη: αυτό μόνο οι λαοί μπορούν να το επιβάλλουν, κλείνοντας τα αυτιά στις πολεμοκάπηλες κραυγές.

Μακάρι ο λαός της Ουκρανίας με δική του απόφαση να απαλλαγεί από τον τυχοδιώκτη Ζελένσκι, και μακάρι ο λαός της Ρωσίας να διώξει κακήν κακώς τον Πούτιν. Εμείς έχουμε χρέος να σταματήσουμε την πολεμική μηχανή στη δική μας χώρα, κι όχι να επικροτούμε οποιαδήποτε εισβολή, ακόμη κι αν παριστάνει ότι γίνεται για “να επιβάλλει τη δημοκρατία”. Η δημοκρατία δεν επιβάλλεται με τα όπλα, ποτέ και πουθενά -αυτό το μάθημα το πήρε πολλά χρόνια πριν και η ΕΣΣΔ.

Και κάτι τελευταίο για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις: σε έναν κόσμο που ετοιμάζεται για πόλεμο, το να υπάρχουν σύνορα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ είναι ο σίγουρος τρόπος να γίνει η ανάφλεξη! Πέρα από το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ, αυτή η αυταρχική μηχανή πολέμου, πρέπει να διαλυθεί, και όχι να επεκταθεί, πρέπει να σταματήσει και οποιαδήποτε συζήτηση για την ένταξη της  Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. Ο ουκρανικός λαός δεν έχει τίποτα να κερδίσει από το να γίνει η χώρα του το σκηνικό της έναρξης του Γ Παγκοσμίου Πολέμου, όλοι οι λαοί έχουμε μόνο να χάσουμε από αυτό.

Την Τρίτη 1/3 έχει πάλι αντιπολεμική πορεία
Ειρήνη για τους λαούς!
Όχι στον πόλεμο, όχι στον θάνατο
Καταδίκη της Ρωσικής εισβολής. Καταδίκη της ΝΑΤΟϊκής επέκτασης
Καμία εμπλοκή της Ελλάδας-όχι τους εξοπλισμούς
Έξοδος τώρα από ΝΑΤΟ-ΕΕ

Ζητούμενο κι εκείνη η αριστερά που θα ξαναθυμίσει ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς καπιταλισμό, πείνα, πολέμους και εξαχρείωση