Τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν το Σαββατοκύριακο στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό ασφαλώς θα θεωρηθούν σταθμός στην ελληνική Ιστορία, όποιες και αν είναι τελικά οι εξελίξεις που αυτά θα δρομολογήσουν για το μέλλον της χώρας.

Ads

Ωστόσο το πολιτικό πόκερ που παίχτηκε και από τις δύο πλευρές με θεατές όχι μόνο από το εσωτερικό της χώρας αλλά και από ολόκληρο τον κόσμο, έδειξε ότι ακόμη και όταν βρισκόμαστε -όχι απλώς στο χείλος του γκρεμού αλλά- σε ελεύθερη πτώση, οι πολιτικές τακτικές, οι προσωπικές σκοπιμότητες και οι ατομικές στρατηγικές παρέμειναν στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος.

Οπως και αν αποτιμήσει κανείς τη δίχρονη πορεία του κ. Παπανδρέου ως επικεφαλής μιας κυβέρνησης που είχε να αντιμετωπίσει το πλέον δύσκολο περιβάλλον στη μεταπολεμική περίοδο, δεν μπορεί παρά να αισθανθεί ότι το βάρος της κρίσης του θα επηρεαστεί καθοριστικά από τον τελευταίο μεγάλο ελιγμό του, την αδικαιολόγητη προκήρυξη δημοψηφίσματος που άνοιξε ουσιαστικά την πόρτα στο χάος, την πόρτα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Μια πόρτα που ακόμη και αν όλα εξελιχθούν ομαλώς από εδώ και στο εξής, θα παραμείνει ανοιχτή για πολλά χρόνια θυμίζοντας ότι η χώρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ωθηθεί στο να τη διαβεί.

Ads

Κατά τον ίδιο τρόπο αν προσπαθήσει κανείς να κάνει μια αποτίμηση των πεπραγμένων του κ. Σαμαρά στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ίδιο δύσκολο περιβάλλον των τελευταίων δύο χρόνων, δεν μπορεί παρά να βασίσει τα συμπεράσματά του στην εμμονή του επί των λεπτομερειών της διαδικασίας έως την τελευταία ώρα, την ίδια στιγμή που η ύπαρξη πολιτικής συναίνεσης τέθηκε πλέον ως επίσημη προϋπόθεση από τους εταίρους μας για τη συνέχιση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Τις τελευταίες ημέρες επιβεβαιώθηκε με τον πλέον επίπονο τρόπο ότι το πρόβλημα της χώρας ήταν και εξακολουθεί να παραμένει περισσότερο πολιτικό και πολύ λιγότερο τεχνικά οικονομικό.
Είναι καθαρά πολιτικό το πρόβλημα όταν η ίδια πολιτική ηγεσία που επί σειρά ετών επέτρεψε τη χρεοκοπία της χώρας, αδυνατεί να συμφωνήσει σε λύσεις για τη σωτηρία της.

Πηγή: Ναυτεμπορική