Η Ατλαντική Συμμαχία κάνει πάρτι, Γιορτάζει πρόωρα την Ανάσταση του Λαζάρου. «Όλοι πιστεύαμε ότι δεν θα υπήρχε πια εχθρός», δήλωσε πρόσφατα ο Ρομπ Μπάουερ, πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Ενα μήνα μετά τη ρωσική εισβολή, όλα έχουν αλλάξει.

Ads

Ο πρόεδρος Μπάιντεν έφθασε χθες στην Ευρώπη κουβαλώντας και γλυκά: οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ διπλασιάζονται στις γειτονικές χώρες με την Ουκρανία, όπου η Συμμαχία στέλνει ήδη εξοπλισμό, ακόμη και για προστασία από πιθανή ρωσική επίθεση με βιολογικά, χημικά αλλά και πυρηνικά όπλα.

Βιομηχανίες και έμποροι όπλων, επίσης ανοίγουν σαμπάνιες. Η χθεσινή Le Monde έκανε ένα πρόχειρο κατάλογο: «Ολόκληρη η Ευρωπαϊκή – αλλά και η αμερικανική-βιομηχανία θα επωφεληθούν. Συγκεκριμένα η Dassault Aviation (Rafale), η Airbus (αεροσκάφη μσχητικά και μεταφοράς), ο Thales (ραντάρ, sonars, ασφάλεια στον κυβερνοχώρο …), Nexter (θωρακισμένα και χερσαία όπλα …), MBDA( βλήματα), NABAL GROUP (φρεγάτες, υποβρύχια …), χώρια οι χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που προμηθεύουν τους στρατούς». 

Αν τα παιδιά στο σπίτι δεν ξέρουν τι θα γίνουν όταν μεγαλώσουν, μιλήστε τους για τον θαυμαστό κόσμο των εξοπλισμών και του στρατιωτικο-βιομηχανού συμπλέγματος. Μόλις προχθές μια ομάδα ερευνητικής δημοσιογραφίας αποκάλυψε ότι η Γαλλία εφοδίαζε με όπλα τη Ρωσία μέχρι το 2020, παρά το εμπάργκο που είχε επιβάλλει η ΕΕ για την εισβολή στην Κριμαία το 2014. Σπάνια, δηλαδή, μένεις χωρίς δουλειά.

Ads

Διαβάστε επίσης: Πάρτι πολέμου στις Βρυξέλλες, κηδεία δημοκρατίας στη Μόσχα

Η γερασμένη κυρία, με τέτοια αμαρτωλή ζωή και τόσες κραιπάλες στην πλάτη της, περιτριγυρίζεται και από εραστές. Σε χώρες όπως η Σουηδία, που είχαν μείνει ουδέτερες τις δεκατίες του Ψυχρού Πολέμου, δυναμώνουν οι φωνές για άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ. Για πρώτη φορά, στις σχετικές έρευνες, οι υπέρμαχοι της ένταξης πλησιάζουν τους αρνητές. Ο προϋπολογισμός για εξοπλισμούς αυξήθηκε ήδη, από το 1,3 % στο 2 %.

Στην Τσεχία, όπου ήδη έχει ξεκινήσει κυνήγι Ρωσίδων μαγισσών, κατηγορούν τη Γερμανία  για φιλοπουτινισμό,  επειδή δεν στέλνει όπλα στην Ουκρανία. «Ο Ολαφ Σόλτς επαναλαμβάνει τις ρωσικές προπαγανδιστικές ανοησίες», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής Tomáš Zdechovský, που ανήκει στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. «Ο καγκελάριος τα έχει χάσει», πρόσθεσε.

Όλα αυτά, ενώ η Γερμανία ανακοίνωσε ένα θηριώδες έκτακτο πακέτο στρατιωτικών εξοπλισμών, ύψους 100 δις και παρήγγειλε ήδη δεκάδες μαχητικά αεροπλάνα από τις ΗΠΑ. Για να επανεξοπλιστεί η Γερμανία. θα πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμά της με πλειοψηφία 2/3. Αλλά ακόμα και οι ειρηνιστές βουλευτές στους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες θα δυσκολευθούν να ψηφίσουν κατά των συνταγματικών αλλαγών.

Είναι αφελείς όσοι πιστεύουν πώς οι αμερικανο-νατοϊκές κινήσεις σχετίζονται μόνο με την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής. «Ο  κ. Μπάιντεν θέλει να χαλυβουργήσει(sic) τους συμμάχους για την πιθανότητα που η σύγκρουση θα διαρκέσει μήνες ή χρόνια, απαιτώντας μακροπρόθεσμη δέσμευση για οικονομική και στρατιωτική αντιπαράθεση, λένε κυβερνητικοί αξιωματούχοι», σχολιάζουν οι New York Times.

Διαβάστε επίσης: Financial Times: Συμφωνία «μαμούθ» ανακοινώνουν ΗΠΑ – ΕΕ για αντικατάσταση ρωσικού αερίου από αμερικανικό

Με αναβαθμισμένη τη δύναμη του στρατιωτικού τους βραχίονα, οι ΗΠΑ ήρθαν για να μείνουν και ο στόχος τους πλέον δεν είναι μόνο η υπεράσπιση της Ουκρανίας: θέλουν να δώσουν στη Ρωσία ένα καλό μάθημα.  Ο πρόεδρος Μπάιντεν παρότρυνε χθες τους Συμμάχους να αποβληθεί η Ρωσία και από τους G20, την ομάδα των πιο αναπτυγμένων οικονομικά κρατών. Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είχε δίκιο όταν δήλωνε χθες ότι στόχος των κυρώσεων είναι να πέσει ο Πούτιν. Απλώς τα εν οίκω, μη εν Δήμω.

Ο Ρώσος πρόεδρος έχει διαπράξει πολλαπλά εγκλήματα πολέμου , είναι κατά συρροή πολεμικός δολοφόνος. Όταν όμως τον αποκαλεί  επισήμως έτσι ο Λευκός Οίκος, οι πιθανότητες συμβιβαστικής συμφωνίας μειώνονται. Αυτός είναι ένας από τους λόγος που κυκλοφορούν τόσες λίγες προτάσεις ειρήνευσης.

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949 για να αντιμετωπίσει τη Σοβιετική Ένωση., Μετά τη διάλυση της τελευταίας το 1991, αντιμετώπιζε ένα υπαρξιακό πρόβλημα. Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωνε τo 2019 στον Economist ότι είναι «εγκεφαλικά νεκρό». Όχι πια, βρήκε αιμοδότη,.

Διαβάστε επίσης: O Πούτιν πάει τη Ρωσία…back in the USSR

Τα πρώτα χρόνια της θητείας του, όταν η ρωσική κοινωνία άνοιγε στη Δύση και πειραματιζόταν με το δημοκρατικό κοινοβουλευτικό σύστημα, ο Πούτιν φλέρταρε με την ιδέα να γίνει και η Ρωσία μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Τζωρτζ Ρόμπερτσον, Βρετανός υπουργός Αμύνης επί Εργατικών  και αργότερα γραμματέας της Συμμαχίας, υποστηρίζει ότι ο Πούτιν ήθελε να είναι μέρος της δυτικής Ευρώπης και διηγείται μια συνάντηση μαζί του:

«Ο Πούτιν είπε: “πότε θα μας προσκαλέσετε να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ;”Και (ο Ρόμπερτσον) είπε:” Λοιπόν, δεν προσκαλούμε για ένταξη στο ΝΑΤΟ, υποβάλλουν αίτηση για ένταξη”.  ’”Δεν θα κάνουμε ουρά μαζί με χώρες μικρής σημασίας’”», απάντησε ο Πούτιν που θα επαναλάβει σε μια συνέντευξή του στο BBC ότι δεν αποκλείει την ένταξη στο ΝΑΤΟ «εάν ληφθούν υπόψη οι απόψεις της Ρωσίας ως ισότιμου εταίρου».

Με επικεφαλής την Ουάσιγκτον, η Συμμαχία δεν είχε φυσικά καμία διάθεση να υλοποιήσει το όραμα του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ όταν τερμάτιζε τον Ψυχρό Πόλεμο:  να ενταχθεί η Ρωσία σε ένα ευρωπαϊκό σύστημα  ασφάλειας. Ο Πούτιν δεν μπήκε στο ΝΑΤΟ. Και 20 χρόνια μετά, αποφάσισε να γίνει, απέξω, ο μεγάλος χορηγός του.