Χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, στην «Επιτροπή για τις ξένες επιρροές και την Παραπληροφόρηση στην Ευρώπη», είχαμε ακρόαση για το «πλυντήριο του Αζερμπαϊτζάν». Στο διαβόητο πλέον σκάνδαλο, η αζερική κυβέρνηση δωροδοκούσε πολιτικούς του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, (ΕΛΚ) για να μεροληπτούν υπέρ του καθεστώτος, αγνοώντας τις χονδροειδείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Ads

Δεν πρόκειται για το μοναδικό σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκονται πολιτικοί του ΕΛΚ, όπου ανήκει και η ΝΔ. Τον Οκτώβριο παραιτήθηκε ο καγκελάριος Κουρτς της Αυστρίας για υπόθεση διαφθοράς. Λίγες μέρες πριν, στον τέως Γάλλο πρόεδρο Νικόλα Σαρκοζί φόρεσαν βραχιολάκι, με το οποίο θα εκτίσει στο σπίτι του την πρόσφατη ποινή φυλάκισης για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012.

Βαριές ποινές και για τον πρώην Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Φιγόν, που προαλειφόταν για πρόεδτος της Γαλλίας: πέντε χρόνια φυλάκιση, εκ των οποίων τα δύο χωρίς αναστολή, και πρόστιμο 375.000 ευρώ για τις πλασματικές θέσεις εργασίας στις οποίες είχε διορίσει τη γυναίκα και τα παιδιά του αλλά πλήρωνε το γαλλικό δημόσιο.

Ο πρώην Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι, έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την ισπανική Δικαιοσύνη. Το 2018 έχασε την εξουσία, μετά την  πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του για σκάνδαλο διαφθοράς στο δεξιό Λαϊκό Κόμμα, του οποίου ηγείτο.

Ads

Ο Andrej Babiš, ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Τσεχίας, ερευνάται από την αστυνομία., επειδή είχε αγοράσει έναν πύργο στη Γαλλία με ενδιάμεση μια offshore εταιρεία.

Στη Σλοβακία, πιάστηκε με τη γίδα στην πλάτη υπουργός του Χρστιανοδημοκρατικού κόμματος. O Μπόικο Μπορίσοφ, ο συντηρητικός πρώην Βούλγαρος πρωθυπουργός, ήταν ένα πλυντήριο από μόνος του. H Anastasiades & Partners, η νομική εταιρεία του προέδρου της Κύπρου, κατηγορείται ότι απέκρυψε τα περιουσιακά στοιχεία ενός Ρώσου μεγιστάνα πίσω από πλασματικούς ιδιοκτήτες.

Θα ήταν πιο γρήγορη η αναφορά στα κόμματα της ευρωπαϊκής δεξιάς που δεν κατηγορούνται για κάποιο  σκάνδαλο. Στο πλυντήριο του Αζερμπαϊτζάν, κεντρικά πρόσωπα στη δωροδοκία είναι ένας Χριστιανοδημοκράτης από την Ιταλία και ένας βουλευτής των Χριστιανοκοινωνιστών από την Βαυαρία.

Η ροπή προς τη διαφθορά δεν είναι τυχαία. Αν θεωρείς το χρήμα ως το ανώτατο αγαθό, δύσκολα αντιστέκεσαι στον πειρασμό. Η έλλειψη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, από τη δεξιά, για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα παίζει επίσης τον ρόλο της. Οι μαρτυρίες στη  χθεσινή ακρόαση για την καταπίεση στο Αζερμπαϊτζάν ήταν συγκλονιστικές: βασανιστήρια, φυλακίσεις αντιφρονούντων, ξυλοδαρμοί δημοσιογράφων και bloggers. Αλλά μπρος στο χρήμα, τι είναι το ξύλο;

Στην Ελλάδα, η ΝΔ έχει εφεύρει πρωτοποριακές μεθόδους για το θάψιμο των σκανδάλων. Eδώ έχουμε πλήρη αντιστροφή των ρόλων: o μπλεγμένος στο σκάνδαλο είναι τιμητής. Ακόμη και αν του έχει ασκηθεί  δίωξη για το κακούργημα της δωροδοκίας, όπως στον κ. Λοβέρδο. Οι ρεπόρτερ και η εισαγγελέας που ερευνούσαν την υπόθεση, παραπέμπονται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση. Μάλλον εκεί στη ΝΔ, έχουν μελετήσει Οργουελ.

Για να θεωρηθεί στην Ελλάδα ότι υπάρχει σκάνδαλο διαφθοράς, θα πρέπει να πιάσουν κάποιο να κλέβει τράπεζα επ αυτοφόρω και να το ομολογήσει κιόλας. Αλλά και αυτό παίζεται, αν τελικώς αποδειχθεί ότι είναι «σκευωρία » της κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην αστυνομία.

Το να δωροδοκείς τον καμένο πληθυσμό για να κερδίσεις τις εκλογές, είναι επίσης σκάνδαλο διαφθοράς, δεν είναι ότι θίγεται το αξιακό σύστημα του πρωθυπουργού. Όπως σκάνδαλο είναι να δηλώνεις ότι όσους ευνοήσαμε οικονομικά θα πρέπει να κινητοποιηθούν για να μας ψηφίσουν. Μόνο στην Ελλάδα γίνεσαι υπουργός, όπως έγινε ο κ. Γωργαντάς, ο αντικαταστάτης του κ. Λιβανού, λόγω του σκανδάλου με τη δωροδοκία του πληθυσμού της Ηλείας.

Η συγκομιδή ψήφων με αντάλλαγμα πράξεις πολιτικής πατρωνίας, είναι κατεξοχήν πράξη διαφθοράς. Οπως το σκόιλ ελικίκου, η πανδημία των απευθείας αναθέσεων, η λίστα Πέτσα και τόσα άλλα.

Αλλά στη δεξιά τέτοια πράγματα θεωρούνται λεπτομέρειες. Το ρουσφέτι είναι στο DNA της διεθνούς δεξιάς, απλώς στην Ελλάδα βρίσκεται σε μεγαλύτερες δόσεις.

Χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, την ώρα που, μετά τον Φουρθιώτη, η Ελλάδα ασχολείτο με την «εποποιία» των Μαυρογιαλούρων στην κατακαμένη Ηλεία, συζητούσαμε το σκάνδαλο με τους πολιτικούς του ΕΛΚ. Τυχαίο; Δεν νομίζω.