Η ανθρωπογεωγραφία της -κατά γενική ομολογία- πετυχημένης σε επίπεδο παρουσίας πολιτών,  πολιτικής συγκέντρωσης που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, έμοιαζε μ’ εκείνη που είχε διοργανώσει το ΠΑΣΟΚ Άρτας, το 2004… Τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου, ως κατέχων το «δαχτυλίδι» του Κώστα Σημίτη, έχασε τις εκλογές απ’ τον Κώστα Καραμανλή… Κατά μεγάλο ποσοστό, τα ίδια πρόσωπα, στις ίδιες θέσεις, με τον ίδιο ανέξοδο λόγο και πολλές νουθεσίες. «Αυτό πρέπει να κάνουμε σύντροφοι», είπαν οι περισσότεροι εξ αυτών, για ν’ αφήσουν να διαφανεί η… σατανική σκέψη τους, ότι αν το κόμμα που ανασυγκροτείται, χρειαστεί βουλευτές, δημάρχους και ότι άλλο… παράγουν τα κόμματα εξουσίας, οι ίδιοι μπορεί και να αποδεχτούν την όποια πρόταση.

Ads

Παρατηρώντας μια μεγάλη συγκέντρωση, την οποία διοργανώνει το κόμμα που έξι μήνες πριν έχασε την εξουσία, λες πως ο στόχος της προοδευτικής συμμαχίας και της δημοκρατικής παράταξης, παίρνει σάρκα και οστό, οπότε μπορεί να βλέπει το μέλλον, με περίσσεια αισιοδοξίας, που σημαίνει ότι σε λίγο καιρό, θα βρεθεί και πάλι προ των πυλών της εξουσίας…

Κι εκεί ακριβώς, πρέπει να τοποθετηθεί το στοιχείο του μείζονος προβληματισμού, σε σχέση με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ, προς την κοινωνία…
-Μπορεί οι παλαιοπασόκοι, που προσέρχονται στις ανοιχτές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ ως «εισβολείς» και ξερόλες, ν’ αποτελούν την κοινωνία ή να σηματοδοτούν κάτι για την κοινωνία;

Η απάντηση δεν μπορεί να δοθεί με ένα ναι ή ένα όχι. Κι αυτό είναι το σημείο, που πρέπει να συγκεντρώσει την μεγαλύτερη προσοχή, όσων έχουν την ευθύνη του εγχειρήματος στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί μπορεί το παλιό ΠΑΣΟΚ, να αποτελεί την μεγαλύτερη δεξαμενή για την Προοδευτική Συμμαχία που επαγγέλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά θα είναι το ιστορικό το λάθος, αν αυτά μεταφέρουν και τη λογική με την οποία μέχρι τώρα κινούνταν και ήταν αυτή που οδήγησε ένα ιστορικό κόμμα, όπως το ΠΑΣΟΚ, στην κατάντια που βρίσκεται σήμερα.

Ads

«Όχι όπως ήξερες νύφη, αλλά όπως βρήκες», έλεγαν οι παλιότεροι και έχει την αξία του, στους συλλογισμούς και όσων έχουν την ευθύνη για την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ τοπικά. Γιατί το ανέλπιστο, να μετατραπεί το 3% του ΣΥΡΙΖΑ σε ρεύμα εξουσίας, δεν το έπραξαν όσοι προσέρχονται σήμερα, σ’ αυτό το κόμμα και λένε ανερυθρίαστα «ήρθαμε για να σας σώσουμε». Όσοι προσέρχονται με αυτή τη νοοτροπία, καλό είναι να δουν την πόρτα της εξόδου, γιατί τα όσα προσέθεσαν στο ΠΑΣΟΚ, έχουν να μεταφέρουν και στο νέο χώρο.

Ειδικά στην περιοχή, δοκιμάστηκαν στελέχη που δήλωναν πως μεταφέρουν προίκα και αποδείχτηκε στην πρώτη δοκιμασία των δημοτικών εκλογών, ότι μετέφεραν το απόλυτο τίποτα και αφού δεν μεταφέρουν τίποτα, είναι σίγουρο πως θέλουν να πάρουν.

Είναι και η κοινωνία…

Έχει περισσότερη σημασία σε εκδηλώσεις σαν κι αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, η συμμετοχή παρά τα όσα πολύ σωστά ή αρνητικά είπαν οι ομιλητές. Και σ’ αυτό το πεδίο, σε σχέση με το κάλεσμα στην κοινωνία, η διοργάνωση εμφανίζεται αδύναμη. Πιό απλά, δεν βρήκαν θέση σ’ αυτή την ανοιχτή συγκέντρωση, απλοί πολίτες που μπορούν να μεταφέρουν έναν χρήσιμο προβληματισμό. Ή δεν βρήκαν  χώρο ή ο τρόπος που διοργανώθηκε η εκδήλωση, δεν άφησε χώρο γι’ αυτούς.

Αν και επαρκώς τονίστηκε απ’ όλους τους ομιλητές, ότι η Προοδευτική Συμμαχία είναι υπόθεση της κοινωνίας, φάνηκε στην Άρτα, ότι προς αυτή την κατεύθυνση, δεν έγινε καν η προσέγγιση. Γιατί και στην τοπική κοινωνία, πολύ νωρίς έχει καταδειχτεί η διάθεση των απλών πολιτών, να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθειά τους, όχι όμως τις παλιές και νέες παθογένειες…

Συμπεράσματα

Εκτός του πολιτικού κουτσομπολιού που μπορεί να προκύψει ή καλύτερα έχει προκύψει ήδη, η συγκέντρωση της περασμένης Πέμπτης, οδήγησε και σε πολλά χρήσιμα συμπεράσματα, σε σχέση με το τι έγινε και τις δεν έγινε.

Δεν κατέστη σαφές προς τους «εισβολείς», ότι εισέρχονται σ’ ένα χώρο που έχει αρχές και κόκκινες γραμμές. Οι αρχές είναι γνωστές, οι κόκκινες γραμμές, που πρέπει τώρα να τεθούν, αφορούν στην λογική και το ζητούμενο, με βάση τα οποία προσέρχονται τα στελέχη του είδους, σ’ αυτές τις διαδικασίες. Γιατί αν σκοπεύουν «ν’ αγοράσουν μαγαζί γωνία, με εξασφαλισμένη φήμη και πελατεία», θα πρέπει ν’ αναζητήσουν αλλού την τύχη τους. Υπό την προϋπόθεση, ότι όσα λέγονται  απ’ την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αποτελούν απαράβατους όρους, για τη νέα πορεία του κόμματος.

Δια γυμνού οφθαλμού, έγινε αντιληπτή η αδυναμία της οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, να μιλήσει με τους απλούς πολίτες και σ’ αυτούς ν’ ανοίξει το χώρο να περάσουν. Συνέβη το αντίθετο… Άνοιξαν τον χώρο στους «εισβολείς».

Τα πιό χρήσιμα συμπεράσματα, θα βγουν αν οι δυο παράμετροι που προαναφέρονται, αναλυθούν επαρκώς και η εκτίμηση περί την μία, συνδυαστεί και με την εκτίμηση περί την άλλη. Απλά πράγματα, σε επίπεδο εκτίμησης και ανάλυσης, που όμως, αν λείψουν, τότε η προσπάθεια της ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, θα παρουσιάζει πολλά προβλήματα…

* Εκδότης της εφημερίδας «Η ΓΝΩΜΗ» Άρτας – Πρέβεζας