Την περασμένη Πέμπτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ρ. Τ. Ερντογάν «αποδέχθηκε το αίτημα για συγχώρεση» του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Λουτφί Ελβάν, και διόρισε τον αναπληρωτή Υπουργό, Νουρεντίν Νεμπάτι, ως νέο Υπουργό. Ο Ερντογάν έχει διορίσει συνολικά τρεις Υπουργούς και τέσσερις διοικητές της Κεντρικής Τράπεζας από το 2019.

Ads

Ο τελευταίος διορισμός πυροδότησε την κριτική της αντιπολίτευσης ως προς την προσωπικότητά του. Και η αξία της τουρκικής λίρας συνέχισε την πτωτική της πορεία στα διαγράμματα που δημοσιεύθηκαν μετά το διορισμό του νέου Υπουργού.

Υπό το καθεστώς του Ενός Ανδρός, ο μηχανισμός παραίτησης δεν υφίσταται πλέον. Διότι, η παραίτηση εκλαμβάνεται ως έλλειψη συνεννόησης ή ακόμη και ως αντίθεση στον Πρόεδρο. Στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται, στις περισσότερες περιπτώσεις, για παραίτηση, αλλά για απαλλαγή των καθηκόντων, ήτοι για απλή απόλυση. Συνεπώς, ο Πρόεδρος ανακοινώνει ότι ο πρώην Υπουργός ζητά συγνώμη, διότι δεν μπορεί πλέον να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του.

«Το να ζητά ένας Υπουργός συγχώρεση», για να αποχωρήσει από τα καθήκοντά του, δεν προβλέπεται στο ισχύον Σύνταγμα, το οποίο καθορίζει σαφώς τον μηχανισμό παραίτησης. Αλλά το ισχύον Σύνταγμα ουδόλως τηρείται από τη διοίκηση του Ενός Ανδρός.

Ads

«Η αλλαγή Υπουργού για τη συνέχιση της εφαρμογής των ίδιων παλιών πολιτικών δεν θα αλλάξει τίποτα», δηλώνουν όλοι σχεδόν οι ανεξάρτητοι παρατηρητές.

Ο νέος Υπουργός Οικονομίας, ο 57χρονος Νεμπάτι, που κατάγεται από την πόλη Σανλιούρφα (Νοτιοανατολική Ανατολία), σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και το θέμα της διδακτορικής διατριβής του ήταν «Οι δημοκρατικές αξίες του AKP» (του Κόμματος του Ερντογάν). Είναι επικεφαλής ή μέλος πολλών φιλοκυβερνητικών θρησκευτικών ιδρυμάτων, μερικά από τα οποία κατηγορούνται για «σεξουαλική παρενόχληση παιδιών». Διατηρούσε μία κλωστοϋφαντουργική ΜΜΕ και ένα βενζινάδικο. Πατέρας 4 παιδιών, ο Νεμπάτι μιλάει «μέτρια αγγλικά» και «λίγα Αραβικά», σύμφωνα με το βιογραφικό του.

Με το διορισμό του, τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ δημοσίευσαν λεπτομέρειες για την καριέρα του νέου Υπουργού: δόθηκε στη δημοσιότητα η φωτογραφία του με τον Ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, πρώην σύμμαχο και νέο εχθρό του Ερντογάν. Μία άλλη φωτογραφία του Νεμπάτι δημοσιεύθηκε, επίσης, αυτή τη φορά με το γαμπρό του Προέδρου Ερντογάν, πρώην Υπουργό Οικονομίας, που έχει σχεδόν εξαφανισθεί από τα φώτα της δημοσιότητας μετά την παραίτησή του το Νοέμβριο του 2020.

Επιπλέον, αποκαλύφθηκε ότι λάμβανε δύο μισθούς (τον πρώτο ως αναπληρωτής Υπουργός, το δεύτερο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της κρατικής εταιρίας «Turk Telekom»), συνολικά 65.849 τουρκικές λίρες, 23 (είκοσι τρεις) φορές τον κατώτατο μισθό!

Οι κακές γλώσσες χαίρονται: Ευτυχώς δεν είναι οικονομολόγος ή ειδικός σε θέματα οικονομίας, όπως ο Πρόεδρός του!

Ο Ερντογάν θεωρεί τον εαυτό του Σπουδαίο Οικονομολόγο -και αυτοσυγχαίρεται για αυτό πολύ συχνά-, ενώ δεν έχει ακόμη καταφέρει να παρουσιάσει έως σήμερα το πτυχίο του.

Ενώ η οικονομική κρίση πλήττει σκληρά την καθημερινή ζωή των πολιτών, ο Πρόεδρος Ερντογάν μιλά για «τον Οικονομικό Απελευθερωτικό Πόλεμο», εξακολουθεί να επιμένει σε χαμηλά επιτόκια και αρκείται να αντικαθιστά τα ανώτατα διοικητικά και οικονομικά στελέχη. Θέλει, έτσι, να δείξει ότι δεν είναι αυτός ο υπεύθυνος για την οικονομική και δημοσιονομική διαχείριση, αλλά πλέον ούτε οι ειδικοί, ούτε η πλειονότητα των πολιτών είναι πεπεισμένοι.

Ο Ερντογάν, ένθερμος υποστηρικτής μιας εσφαλμένης και επανειλημμένως απορριφθείσης οικονομικής θεωρίας, πιστεύει ότι «τα επιτόκια είναι οι λόγοι και ο πληθωρισμός, το αποτέλεσμα». Πιστεύει ότι ο πληθωρισμός μπορεί να μειωθεί, εάν μειωθεί το επιτόκιο.

Εξάλλου, έχει, επίσης, εμμονή με την ισλαμική πεποίθηση που (θεωρητικά) απαγορεύει το συμφέρον!

Ο οικονομολόγος Μουσταφά Σονμέζ προβλέπει: «Ο Ερντογάν έχει κερδίσει πολλά από το 2002 χάρη στις αδυναμίες της αντιπολίτευσης. Αλλά εφεξής όλες οι παράμετροι της εθνικής οικονομίας και των χρηματοοικονομικών βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση. Επομένως, δεν χρειαζόμαστε πλέον μια ισχυρή αντιπολίτευση για την ανατροπή του Προέδρου στον πρώτο γύρο των πρώτων εκλογών», που θεωρητικά είναι προγραμματισμένες για τον Ιούνιο του 2023, το αργότερο.