Η Διοίκηση του «Αρχηγείου Λαϊκής Άμυνας»(HSM), στρατιωτικού οργάνου του PKK (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν, στον ένοπλο αγώνα ενάντια στο καθεστώς της Άγκυρας από το 1984) δημοσίευσε ένα δελτίο τύπου την περασμένη Τρίτη το οποίο κατηγορεί ευθέως «τον τουρκικό στρατό για χρήση τοξικών και χημικών βομβών και όπλων που απαγορεύονται από διεθνείς συμβάσεις».

Ads

Το δελτίο τύπου διευκρινίζει ότι «ο τουρκικός στρατός, στη διάρκεια των επιχειρήσεων που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2021 στο βόρειο Ιράκ, στις περιοχές Γκάρε, Ζαπ, Αβασίν και Μετίνα χρησιμοποίησε χημικά όπλα. 46 μέλη του PKK σκοτώθηκαν κατά τις 367 επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2021».

Το HDP (Δημοκρατικό Κόμμα Λαών, Κούρδων και Αριστερών, τρίτο κόμμα του Κοινοβουλίου, 56 έδρες στις 600), ο κ. Σελαχαντίν Ντεμιρτάς, πρώην πρόεδρος του HDP φυλακισμένος για 6 χρόνια, η κ. Σεμπνεμ Kορουρ Φιναντσι, Πρόεδρος της Ένωσης των Γιατρών (TTB) και ο κ. Σεζγκιν Τανρικουλου, βουλευτής του κόμματος της αντιπολίτευσης, ζήτησαν όλοι να ξεκινήσει επειγόντως μια ανεξάρτητη έρευνα από μια διεθνή ομάδα ειδικών.

Το HDP έθεσε επίσημα στη Βουλή μια ερώτηση για τις εν λόγω εικόνες. Το HDP έχει κάνει επίσης 5 ερωτήσεις και περιμένει τις απαντήσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

Ads

Η κ. Μεραλ Μπεστας, αντιπρόεδρος της ομάδας HDP διευκρινίζει στην Εθνοσυνέλευση ότι «αν αποκαλυφθεί ότι τα γεγονότα ότι είναι αληθινά, πρέπει να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να ζητηθούν λογαριασμοί».

Η κ. Κορουρ Φιναντσι, ειδική στην ιατροδικαστική, αφού μελέτησε τις εικόνες, διαπίστωσε ότι «είχε επηρεαστεί το νευρικό σύστημα αυτών των ανθρώπων». Απαιτεί μια ανεξάρτητη έρευνα γιατρών από το εξωτερικό.

Ο εισαγγελέας άνοιξε αμέσως έρευνα εναντίον του Προέδρου του TTB, ο οποίος κατηγορείται για «διάδοση προπαγάνδας εκ μέρους τρομοκρατικής οργάνωσης» και «εξευτελισμό του κράτους της Δημοκρατίας της Τουρκίας και των οργάνων του». Η κ. Φιναντσι απάντησε: «Αυτή η έρευνα έχει σκοπό να φιμώσει την αντιπολίτευση».

Ο κ. Tαρνικούλου, Κούρδος βουλευτής του CHP (Κεμαλιστής, 134 έδρες) έχει από την δική του πλευρά ετοιμάσει γραπτή ερώτηση την οποία υπέβαλε στο Κοινοβούλιο. Αναμένει απάντηση και από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Γκιουρσελ Ερολ, ένας άλλος βουλευτής του ίδιου κόμματος, διαμαρτυρήθηκε στον λογαριασμό του στο Twitter για «τους ισχυρισμούς ότι ο τουρκικός στρατός χρησιμοποίησε χημικά όπλα». «Πρόκειται για παραπληροφόρηση με σκοπό να διαβρώσει το κύρος του αγαπητού μας στρατού», έγραψε.

Οι αρχηγοί των κομμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς και τα κυβερνητικά ΜΜΕ παραμένουν σιωπηλοί για το θέμα.

Από την πλευρά τους ο Αντιπρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Φουάτ Οκτάι, ο εκπρόσωπος του Προέδρου Ερντογάν κ. Ιμπραήμ Καλίν, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο εκπρόσωπος του Κόμματος του κ. Ερντογάν απορρίπτουν κατηγορηματικά τις δηλώσεις των αντιπάλων.

Ο κ. Ομέρ Τσελίκ, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος του AKP (στην εξουσία από το 2002, σήμερα 286 έδρες), θεώρησε ότι αυτοί που κατηγορούν τον τουρκικό στρατό «είναι μέρος ενός δικτύου άθλιας συκοφαντίας». Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αρνήθηκε επίσης τη χρήση χημικών όπλων και πρόσθεσε ότι «αυτό το είδος όπλου δεν υπάρχει στην κατοχή του στρατού μας».

Αλλά κανένας από αυτούς τους τέσσερις αξιωματούχους δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα για έρευνα. Οκτώ μήνες πριν από τις προεδρικές και γενικές εκλογές, το κουρδικό πρόβλημα θα εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων της προεκλογικής εκστρατείας, παρατηρεί η πλειοψηφία των ανεξάρτητων ειδικών.

* Ο Τούρκος δημοσιογράφος Ραγκίπ Ντουράν, με ρεπορτάζ και αναλύσεις, καταγράφει κάθε Σαββατοκύριακο στο Tvxs.gr, τις εξελίξεις στην Τουρκία.