Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
O σεισμός έπεσε στην πιο κρίσιμη στιγμή για το μέλλον του Ερντογάν. Ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του Μαΐου, ο Τούρκος πρόεδρος και το κόμμα βρίσκονταν πίσω σε πολλές δημοσκοπήσεις.
Μπροστά σε μια χωρίς προηγούμενο καταστροφή ιστορικών διαστάσεων, ο Ερντογάν έχει δύο επιλογές: να αναβάλλει την εκλογική αναμέτρηση ή να προσπαθήσει να αξιοποιήσει την τραγωδία.
Το τελευταίο δείχνει προς το παρόν αρκετά δύσκολο. Στις πληγείσες περιοχές υπάρχει οργή για τις καθυστερήσεις του κρατικού μηχανισμού και τις ελλείψεις που σημειώθηκαν, τις οποίες αναγνώρισε ο Ερντογάν όταν τις επισκέφτηκε, για να τις δικαιολογήσει αμέσως μετά: «Είναι αδύνατο να είναι κανείς προετοιμασμένος για μια τέτοια καταστροφή», δήλωσε, για να περάσει αμέσως στην αντεπίθεση:
«Κάποιοι ανέντιμοι άνθρωποι (…) έχουν κάνει ψευδείς δηλώσεις, όπως “δεν έχουμε δει στρατιώτες ή αστυνομικούς” στην επαρχία Χατάι», είπε ο Tούρκος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι 21.000 άτομα του προσωπικού αρωγής έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή. «Θα ανταποκριθούμε στην καταστροφή με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς να μην μείνει κάτω από τα ερείπια και κανείς να μην υποφέρει». Αλλά μόνο τρεις μήνες πριν από τις εκλογές πόσο εύκολο είναι να υλοποιηθεί μια υπόσχεση που αφορά τα 13 εκατομμύρια πολιτών που έχουν πληγεί και ενώ ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων;
Διαβάστε: Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Τελευταίες ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων – Φόβοι για 50.000 θύματα
Η αντιπολίτευση δεν φαίνεται πάντως διατεθειμένη να τηρήσει συναινετική στάση.
Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης, επέρριψε την ευθύνη στην 21ετή διακυβέρνηση του Ερντογάν. «Υπάρχει ένα πρόσωπο που είναι πλήρως υπεύθυνο για όλα αυτά που συμβαίνουν, ο Ερντογάν», δήλωσε ο Κιλιτσντάρογλου σε βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter. «Κάθε φορά που ο Ερντογάν βυθίζει αυτή τη χώρα, κάνει εκκλήσεις για ενότητα. Λυπήσου με. Δεν έχω καμία σχέση μαζί σου».
Ο Αλί Μπαμπακάν, πρόεδρος του κόμματος DEVA( Kόμμα Δημοκρατίας και Προόδου) και πρώην υπουργός Εξωτερικών, συμπλήρωσε αναφερόμενος στον Ερντογάν: «Η οργισμένη γλώσσα, η ρητορική μίσους που χρησιμοποίησε χθες και σήμερα δεν αρμόζει σε αυτές τις ημέρες..Δεν μπορείς να διαχειριστείς μια τέτοια καταστροφή με θυμό, με μίσος, με απαξιωτική γλώσσα και βασικά με απειλές».
Μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999, οι σεισμολόγοι προειδοποιούσαν ότι η Τουρκία βρίσκεται σε μια εξαιρετικά επικίνδυνη σεισμογενή περιοχή. Αλλά μόλις το 2018 ψηφίστηκε ο νόμος για την αντισεισμική προστασία και ο Τούρκος πρόεδρος θα δυσκολευθεί να απαντήσει στο ερώτημα πόσες ζωές θα είχαν σωθεί, αν είχαν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για τα 6.000 κτίρια που κατέρρευσαν.
Διαβάστε επίσης: Σεισμός σε Τουρκία – Συρία: Ζημιές 4 δισ. δολαρίων εκτιμά ο Fitch
Η τάση του καθεστώτος Ερντογάν προς τον αυταρχισμό έγινε ορατή το πρώτο 48ωρο μετά τον σεισμό και με την ξαφνική ..αδιαθεσία του twitter, στο οποίο αναρτήθηκαν αμέσως και οι εικόνες από την καταστροφή αλλά και οι διαδικτυακές κριτικές προς την κυβέρνηση.
Χρειάστηκαν τηλεφωνήματα από το αφεντικό του κοινωνικού δικτύου, τον Ελον Μασκ, για να επανεργοποιηθεί η πρόσβαση στο twitter, για την οποία η κυβέρνηση δεν ξεκαθάρισε ακριβώς τους λόγους που διακόπηκε.
To 2002 το κόμμα του Ερντογάν ήρθε στην εξουσία λόγω και της καταστροφικής διαχείρισης του σεισμού του 1999, από τις κυβερνήσεις της εποχής. Η διαφορά είναι ότι σήμερα, τα εθνικά μέσα ενημέρωσης δεν μεταδίδουν τις κριτικές της αντιπολίτευσης και των σεισμόπληκτων. Αυτό ίσως εξηγεί το πρόβλημα που παρουσιάστηκε με το twitter, ενώ όλα τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λειτουργούσαν κανονικά.
Πέρα από τις εκκλήσεις για βοήθεια χωρίς προϋποθέσεις, στις Βρυξέλλες υπάρχει αμηχανία για τον χειρισμό της κατάστασης που δημιούργησαν οι σεισμοί. Από τη μία πλευρά θα ήθελαν να δουν την κρίση να αποδυναμώνει τον Ερντογάν, αλλά οι ισορροπίες είναι λεπτές και κάθε απρόσεκτη κίνηση θα μπορούσε να τού δώσει τη δυνατότητα για πατριωτικές κορώνες. Κυριαρχεί η στάση αναμονής, μέχρι ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος να εκδηλώσει τις προθέσεις του.
Ο Ερντογάν κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τις 10 επαρχίες που έχουν πληγεί περισσότερο. Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε ότι η καταστροφή δημιουργεί «πολύ σοβαρές δυσκολίες» για τις εκλογές της 14ης Μαΐου. Αν δει ότι τα πράγματα για τον ίδιο και το κόμμα να χειροτερεύουν, ο Τούρκος πρόεδρος ίσως δεν διστάσει να κερδίσει χρόνο, αναβάλλοντας τις εκλογές λόγω ανωτέρας βίας.
Υ.Γ. Με ευκαιρία την Τουρκία. Έχει περάσει πάνω από μια εβδομάδα μετά την επιστολή μου προς την Γενική Εισαγγελέα της ΕΕ, την υπηρεσία κατά της Διαφθοράς( OLAF) και την Europol με την οποία ζητούσα να ζητήσει από τον Ελληνα υπουργό Ασύλου και Μετανάστευσης τα στοιχεία που ισχυρίζεται ότι διαθέτει για τη υποτιθέμενη διαφθορά ευρωβουλευτών της Αριστεράς.
Θα προσκομίσει τα στοιχεία ο κ. Μηταράκης; Γιατί μας τα κρατάει μυστικά; ‘H προτιμά να του τα ζητήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, παράλληλα με εξηγήσεις για τις υποθέσεις για τις οποίες έχει κατηγορηθεί;
Διαβάστε επίσης: Επιστολή Κούλογλου σε Γενική Εισαγγελέα ΕΕ, OLAF, EUROPOL για Μηταράκη: Να διερευνηθούν άμεσα οι καταγγελίες για διαφθορά
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >