“Ο Μητσοτάκης για την Κοινωνική πολιτική της ΝΔ”. έμοιαζε με σύντομο ανέκδοτο ή με μπλακ χιούμορ. Ήταν σαν η Θάτσερ να μιλούσε για τη φιλεργατική της πολιτική, με την οποία αγκάλιασε τους ανθρακωρύχους ή ο Πινοσέτ να έδινε διάλεξη υπέρ του δικαιώματος στην απεργία και ο Νέρωνας να βράβευε τους πυροσβέστες της Ρώμης. Παρ’ όλα αυτά, τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ οιωνοσκοπούσαν και προσπαθούσαν να προβλέψουν τους λαγούς που θα έβγαζε απ’ το καπέλο του.

Ads

Τελικά, ο πρωθυπουργός δεν τους απογοήτευσε, καθώς εμφανίσθηκε στη Βουλή με μία μαϊμού. Μαϊμού στοιχεία για μία μαϊμού περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία. Έφθασε στο σημείο να πει ότι αυτός πραγματώνει το σύνθημα “Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη”. Το είπε και γέλαγε κι ο ίδιος με την κοτσάνα που αμόλησε. Η μαϊμού χοροπηδούσε απ’ τη χαρά της.

Πάντα τρισευτυχισμένος και με τρία στρέμματα χαμόγελο, περιέγραφε την ειδυλλιακή κατάσταση στην αγορά και τις νέες θέσεις εργασίας. Εννοούσε τις γυναίκες που, στην Αιτωλοακαρνανία, εργάζονται τετράωρο με 3 ευρώ την ώρα ή εξάωρο και τους λένε να έρχεστε τέσσερεις ώρες το πρωί και δύο το απόγευμα, αλλοιώς εκεί είναι η πόρτα. Αμ, το άλλο που μου κατήγγειλε συμπατριώτης μου; Εργολάβος καταχώρησε 60 ένσημα σε εργαζόμενο που έκανε 220 μεροκάματα. Τί κάνει η Επιθεώρηση Εργασίας; Καλά, ευχαριστώ! Σε αλλεπάλληλες οχλήσεις, τον έγραψαν εκεί που δεν πιάνει μελάνι… Το τραγικότερο; Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι φοβούνται να καταγγείλουν επωνύμως την αγριότητα, λες και άλλοι εργολάβοι, που εφαρμόζουν τον νόμο, είναι ηλίθιοι μπροστά στον αδιάντροπο παραβάτη.

Α, ναι! Ο Κυρ. Μητσοτάκης θυμήθηκε και τους εποχιακούς εργαζόμενους σε κάτεργα των νησιών, αναγνωρίζοντας ότι κάποιοι δεν πληρώνονται, ενώ προφανώς παραθερίζουν στους αχερώνες στοιβαγμένοι σαν ζώα. Εκεί είναι που η μαϊμού πήδηξε από χαρά μέχρι το ταβάνι, με αποτέλεσμα να φανεί ο πισινός της. Έτσι λέει ο λαός: όσο πιο ψηλά ανεβαίνει η μαϊμού, τόσο φαίνεται ο κ@@@ς της.

Ads

* Ο Γ. Βαρεμένος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.