Μία αποκλειστικότητα σε ζαχαροπλαστείο: Ο «άδειος μπακλαβάς» στις 20 τουρκικές λίρες (LT), δηλαδή 1,30 ευρώ το κιλό. Δηλαδή, ένας μπακλαβάς χωρίς φιστίκι, χωρίς καρύδια ή φουντούκια. Μόνο βρασμένη ή ψητή ζύμη με ζάχαρη! Ενώ το ένα κιλό πραγματικού μπακλαβά κοστίζει μεταξύ 150 και 200 LT (9,70 ευρώ και 12,90 ευρώ).

Ads

Στην αγορά, ένας πωλητής διαφημίζει τα μάλλινα εσώρουχά του, τα σώβρακα και τις φανέλες: «Μαγική λύση για τη μείωση των λογαριασμών φυσικού αερίου!».

Χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για περισσότερο από τρεις ημέρες στην Ισπάρτα (Κεντρική Ανατολία), μία μητέρα έπρεπε να ζεσταίνει νερό όλη μέρα, για να ζεσταίνεται και κυρίως για να προστατεύσει το μωρό της από το τσουχτερό κρύο.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, βλέπουμε έναν κομμωτή να στεγνώνει τα μαλλιά του πελάτη του φυσώντας στο κεφάλι του: «δεν μπόρεσα να πληρώσω τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος», λέει.

Ads

Σταρ των ΜΜΕ, τραγουδιστές, καλλιτέχνες, κωμικοί … δημοσιεύουν στις σελίδες τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος ή φυσικού αερίου. Μερικές φορές  είναι διπλάσιοι ή τριπλάσιοι από το ενοίκιο! Διαμαρτύρονται:

  • Ακόμα και το χαμάμ στη γειτονιά δεν πληρώνει όσα εγώ!
  • Το σπίτι μου είναι 150τ.μ. και δεν είναι εργοστάσιο, αλλά ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος είναι σαν εργοστασίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, πρόεδρος του -κεμαλικού- Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος δήλωσε ότι δεν θα πληρώσει το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματός του «έως ο Ερντογάν ακυρώσει τις αυξήσεις».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εθνικιστικό και κρατικοδίαιτο κατ’αρχήν, αντιτίθεται ξεκάθαρα στις διαδηλώσεις στο δρόμο, διότι πιστεύει ότι προκαλούν το καθεστώς. Αυτό το κόμμα έχει ποντάρει τα πάντα στις εκλογές, για τις οποίες κανείς δεν γνωρίζει εάν γίνουν και εάν διεξαχθούν και με δίκαιο, νόμιμο, διαφανή και δημοκρατικό τρόπο.

Οι μικρές συσκευές για τη θέρμανση των εξωτερικών χώρων των καφέ είναι πλέον με χρέωση.

Ένας ιδιοκτήτης καφέ ανακοίνωσε τις νέες τιμές του τσαγιού και του καφέ. Πρόσθεσε: «Εισφορά 2% για την Τουρκική Κρατική Ραδιοφωνία Τηλεόραση («TRT»), που συνήθως εμφανίζεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Γελοιογραφία ακόμα στο διαδίκτυο, όπου δύο πολίτες συνομιλούν:

  • Πιστεύεις ότι ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία;
  • Άστο αυτό… Πλήρωσες το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος;

Υπήρξαν, ωστόσο, σε ορισμένες πόλεις, κυρίως στις κουρδικές περιοχές, μαζικές διαδηλώσεις και πορείες διαμαρτυρίας για τις αυξήσεις των τιμών, υπό την καταστολή της αστυνομίας. Αυτήν τη φορά αυτοί που βγαίνουν στους δρόμους δεν είναι οι παραδοσιακοί διαδηλωτές, δηλαδή οι νέοι, οι φοιτητές, οι συνδικαλιστές, οι ακτιβιστές, αλλά είναι οι μικροέμποροι, οι βιοτέχνες και τα μέλη των μεσαίων τάξεων που εκφράζουν την οργή τους.

Υπάρχουν, επίσης, σε ορισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απεργίες ή απεργιακές προετοιμασίες των εργαζομένων που αρνούνται την -προτεινόμενη από τους εργοδότες- αύξηση των μισθών κατά 30%. Όλα είναι τουλάχιστον δύο φορές πιο ακριβά σε σχέση με πέρυσι.

Πρέπει, επίσης, να διευκρινιστεί ότι οι υποστηρικτές του Ερντογάν, αν και ολοένα και λιγότεροι, εξακολουθούν να τολμούν να υπερασπίζονται στους δέκτες μας τις αυξήσεις τιμών.

  • Όλα θα πάνε καλύτερα, ο Μεγάλος Ηγέτης θα λύσει όλα τα προβλήματα.
  • Αυτός είναι ένας ελιγμός των Ηνωμένων Πολιτειών, του Ισραήλ και της Δύσης!
  • Είναι καλό για την εθνική οικονομία.

Το καθεστώς, για να βουλώσει τις τρύπες στο δημόσιο προϋπολογισμό δεν έχει άλλη εναλλακτική λύση από την αύξηση κατά τουλάχιστον 75% όλων των τιμών: Της βενζίνης, του ηλεκτρικού ρεύματος, του φυσικού αερίου και άλλων…

Ολόκληρη η τουρκική βιομηχανία έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για τρεις ημέρες. Οι επιχειρηματίες το θεώρησαν υποχρεωτικό για την εθνική άμυνα.

Μερικοί αρθρογράφοι είναι πολύ θυμωμένοι:

  • Δεν βρισκόμαστε καν στο επίπεδο του Καζακστάν. Ο λαός πρέπει να επαναστατήσει. Αλλά ο δικός μας μοιάζει περισσότερο με κοπάδι προβάτων!

Η λαϊκή δυσαρέσκεια αντανακλάται κυρίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο, οι εισαγγελείς δεν χάνουν χρόνο, για να ξεκινήσουν ανακρίσεις εναντίον των αντιπολιτευόμενων χρηστών του διαδικτύου. Απαγορεύεται, πχ, η αποστολή χιουμοριστικών μηνυμάτων για τον κορωναϊό του Προέδρου Ερντογάν. «Προσβολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», λένε οι άνδρες με τη μαύρη τήβεννο.

  • Περαστικά στον κορωναϊό, καθώς φαίνεται ότι κόλλησε τον Ερντογάν!
  • Ο Πρόεδρος στον προσωπικό του αγώνα κατά του κορωναϊού ζητά από τους πολίτες να προσευχηθούν. Οι πολίτες ξέρουν για ποιον να προσευχηθούν!

Την Πέμπτη, το τελευταίο τεστ του Ερντογάν ήταν αρνητικό, οπότε όχι άλλα αστεία!

Τέλος, υπάρχει ωστόσο, ένα μικρό φως ελπίδας σε ορισμένα μηνύματα:

  • Την ημέρα των εκλογών, όταν θα δεις στο ψηφοδέλτιο τη λάμπα (Σύμβολο του Κόμματος του Ερντογάν), θυμήσου το λογαριασμό σου για το ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Εάν δεν μπορείς να πληρώσεις το λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματός σου, σβήσε τη λάμπα!
  • Λένε ότι τα χρήματα δεν φέρνουν την ευτυχία. Ισχύει για την τουρκική λίρα. Αλλά το δολάριο και το ευρώ φέρνουν την ευτυχία!

Οι κοινωνιολόγοι και οι ιστορικοί πιστεύουν ότι μία δογματική αντίληψη της θρησκείας, δηλαδή η πίστη μόνο στη μοίρα, εμποδίζει ένα μεγάλο μέρος του τουρκικού πληθυσμού να επαναστατήσει ενάντια στις αδικίες, τις αυξήσεις τιμών, τις αθέμιτες και παράνομες κακές πρακτικές της εξουσίας.

Επιπλέον, σε πολιτικό επίπεδο, η αξιωματική αντιπολίτευση αποτρέπει, επίσης, κάθε λαϊκή και μαζική διαμαρτυρία που μπορεί να βλάψει το καθεστώς.