Εκτενή δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου αναφέρονται σήμερα στις χθεσινές καταιγιστικές εξελίξεις στην Αθήνα αναφορικά με την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «πολιτικό σεισμό», αλλά και μεγάλη έκπληξη στις Βρυξέλλες, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρείτο έντιμος πολιτικός από Ευρωπαίους συναδέλφους του.
 

Ads

«Η λίστα των φοροφυγάδων τροποποιήθηκε για να κρυφτούν ονόματα» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του πρακτορείου Reuters, το οποίο επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει την έρευνα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου μετά τη διερεύνηση των οικονομικών εισαγγελέων, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι έχουν σβηστεί ονόματα συγγενών του από «τη λίστα με τους πιθανούς φοροφυγάδες, την οποία χειρίστηκε όσο ήταν υπουργός».
 
«Η λίστα άλλαξε από ελληνικά χέρια», δήλωσε στο πρακτορείο δικαστική πηγή που διατηρεί την ανωνυμία της.
 
«Σάλος στην Ελλάδα από την λίστα Λαγκάρντ», γράφει το Business Insider. «Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που διετέλεσε υπουργός Οικονομικών και ήταν το πρόσωπο-κλειδί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας, διέγραψε τρία ονόματα από τη λίστα Λαγκάρντ», αναφέρει χαρακτηριστικά το διαδικτυακό οικονομικό περιοδικό.
 
«Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών εν μέσω σκανδάλου» είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του Associated Press, που αναφέρει ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αρνείται τις κατηγορίες. «Ο Έλληνας πρώην υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στο επίκεντρο ενός κλιμακούμενου πολιτικού σκανδάλου αφού τρεις από τους συγγενείς του φέρονται να λείπουν από τη λίστα των Ελλήνων με καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες που οι αρχές χρησιμοποιούν προκειμένου να ερευνήσουν πιθανή φοροδιαφυγή», σημειώνει.
 
Αναφέρεται επίσης με λεπτομέρειες την πολιτική θύελλα που έχει ξεσπάσει, τη διαγραφή του πρώην υπουργού από το ΠΑΣΟΚ και τη δήλωση διάψευσης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου περί εμπλοκής του στην υπόθεση.
 
«Ο πρώην Έλληνας υπουργός Οικονομικών αρνείται την αλλοίωση της λίστας Λαγκάρντ», σημειώνει το Bloomberg και αναφέρει ότι για τους χειρισμούς Παπακωνσταντίνου υπήρξε έντονη κριτική τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο και από τον κυβερνητικό συνασπισμό του Αντώνη Σαμαρά. Παράλληλα θυμίζει και την σύλληψη του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη για την δημοσιοποίηση της λίστας.
 
Η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται στην υπόθεση και τονίζει πως «ο Παπακωνσταντίνου διεγράφη από το ΠΑΣΟΚ καθώς οι κατηγορίες που τον βαρύνουν για τη παραποίηση της λίστας με τα ονόματα καταθετών σε ελβετική τράπεζα, είναι εξαιρετικά σοβαρές».
 
«Πρώην υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας κατηγορείται για παραποίηση της λίστας με τα ονόματα καταθετών σε ελβετική Τράπεζα» γράφει η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, η οποία αναφέρει πως το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει τώρα να αποφασίσει εάν ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα κατηγορηθεί για πλαστογραφία. «Μια υπόθεση που αποτελεί πλήγμα για το ΠΑΣΟΚ αλλά και που θα προκαλέσει έκπληξη στις Βρυξέλλες καθώς είχε καλή φήμη ανάμεσα στους Ευρωπαίους συναδέλφους του», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.
 
«Για φορολογικά σκάνδαλα δίχως τέλος στην Ελλάδα» κάνει λόγο η έγκριτη αυστριακή εφημερίδα Die Presse στο δημοσίευμά της για την διαγραφή από τη λίστα Λαγκάρντ τριών συγγενικών προσώπων του Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
 
«Η επιστροφή της λίστας Λαγκάρντ ενδέχεται να προκαλέσει πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα» γράφει στην ιστοσελίδα του το ελβετικό δίκτυο RTS Info. Το δημοσίευμα αναφέρεται στα τρία ονόματα στενών συγγενών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, του ανθρώπου που παρέλαβε πρώτος την περιβόητη λίστα και τα οποία απουσιάζουν όλως περιέργως από τη δεύτερη λίστα που έστειλαν στην Αθήνα οι γαλλικές αρχές.