Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
Το πρώτο βήμα των νοσταλγών της χούντας ήταν να αμφισβητήσουν τους νεκρούς του Πολυτεχνείου. Το δεύτερο, όταν ξέσπασε η κρίση, να αποδώσουν την χρεοκοπία της χώρας στη γενιά του Πολυτεχνείου, παρότι αυτή δεν κυβέρνησε ποτέ.
Με ένα πρόσφατο άρθρο του στη “Καθημερινή”, ο κ. Στάθης Καλύβας έκανε το τρίτο βήμα: σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Yale “οι πραξικοπηματίες συνέβαλαν τελικά στον πλήρη εκδημοκρατισμό της Δεξιάς και διαμέσου αυτής και της χώρας”. Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς τι κάνει αυτή τη στιγμή η κυρία Ελένη Βλάχου, κορυφαία εκπρόσωπος της δεξιάς, που έκλεισε την εφημερίδα της, την “Καθημερινή”, την επομένη του πραξικοπήματος και αυτοεξορίστηκε στο Λονδίνο, μαθαίνοντας τώρα ότι η χούντα την εκδημοκράτισε πλήρως: στριφογυρνάει στον τάφο της.
Μάλιστα η ευεργετική δράση των “πραξικοπηματιών”(sic-ο όρος δικτάτορες δεν υπάρχει πουθενά στο άρθρο) δεν περιορίστηκε, σύμφωνα με τον κ. Καλύβα, στον “πλήρη εκδημοκρατισμό της Δεξιάς”: “Δεύτερο, αν και επιχείρησαν να κρατήσουν την κοινωνία στάσιμη, να την παγώσουν δηλαδή, συνέβαλαν τελικά με έμμεσο τρόπο στον ραγδαίο αξιακό και πολιτισμικό εκσυγχρονισμό της”!
Είναι να αναρωτιέται κανείς για το επίπεδο των αμερικανικών πανεπιστημίων. Η μεταπολεμική Γερμανία βγήκε ασφαλώς μετά το δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ριζικά αλλαγμένη σε σχέση με τη χώρα που είχε προκαλέσει με τους δύο πολέμους δεκάδες εκατομμύρια νεκρών και τη καταστροφή της Ηπείρου: το πολιτικό σύστημα στην Ομοσπονδιακή Γερμανία εκσυγχρονίστηκε και έγινε πολύ πιο δημοκρατικό από αυτό που ήταν προπολεμικά, ενώ η γερμανική κοινωνία και στην Ανατολική και τη Δυτική Γερμανία ξεπέρασε την πρωσική και ναζιστική παράδοση και εξευρωπαΐστηκε. Άρα ο Χίτλερ, παρά τη θέληση του, συνέβαλε τελικά “με έμμεσο τρόπο στον ραγδαίο αξιακό και πολιτισμικό εκσυγχρονισμό” της Γερμανίας.
Τι κρίμα να μην υπάρχουν Νόμπελ Ιστορίας! Συνήθως, μετά από κάθε δικτατορικό καθεστώς, από το πραξικόπημα των ολιγαρχικών στην αρχαία Αθήνα και τον Καλιγούλα μέχρι τον Πινοσέτ, οι κοινωνίες βγαίνουν ωριμότερες έχοντας βγάλει τα απαραίτητα δημοκρατικά διδάγματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η κατάλυση της δημοκρατίας δρα ευεργετικά στον πολιτικό και κοινωνικό εκσυγχρονισμό και το ίδιο συμβαίνει με όλα τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα. H καημένη η Μαρία Αντουανέτα που να φανταστεί ότι έστω και παρά τη θέληση της, συνέβαλε στην γαλλική επανάσταση και την εγκαθίδρυση των σύγχρονων κοινοβουλευτικών δημοκρατιών.
Βεβαίως η ελληνική δικτατορία, κατά τον κ. Καλύβα είναι διαφορετική γιατί δεν έτρεξε και τίποτα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του: “Η δικτατορία ξεπεράστηκε εύκολα και γρήγορα. Ίσως γιατί υπήρξε ένα μικρό διάλειμμα δίχως μεγάλη σημασία … γιατί χωρίς αυτήν, ο πολιτικός και κοινωνικός εκσυγχρονισμός της χώρας (ίσως) να είχε απαιτήσει πολύ πιο μακρόχρονες και επίπονες διαδικασίες”.
Στη πραγματικότητα η δικτατορία της 21ης Απριλίου ανέκοψε βίαια τον εκδημοκρατισμό μιας χώρας που μόλις είχε αρχίσει να γλύφει τις πληγές της από τον εμφύλιο, να ανοίγεται στην Ευρώπη(απ΄όπου εξορίστηκε με τη χούντα) γνωρίζοντας μια πρωτοφανή πολιτιστική άνοιξη. Αν και απεχθάνεται τους κομουνιστές, ο κ. Καλύβας θα ήταν καλό να διαβάσει την Χαμένη Ανοιξη του Στρατή Τσίρκα μήπως καταλάβει το έγκλημα. Παράλληλα ανέκοψε την φυσιολογική ανανέωση του πολιτικού προσωπικού, επαναφέροντας στο προσκήνιο, με τη μεταπολίτευση του 1974, το το παλιό προσωπικό οποίο είχε συμβάλλει στην πολιτική κρίση που με τη σειρά της άνοιξε το δρόμο στη δικτατορία.
Για τη προδοσία της Κύπρου, ο κ. Καλύβας δεν έχει ακούσει τίποτα; Αυτό το καθοριστικό γεγονός της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας επηρέασε δραματικά και επηρεάζει ακόμη την εξωτερική πολιτική της χώρας και οδήγησε στον ανταγωνισμό των εξοπλισμών με τη Τουρκία, που με τη σειρά του συνέβαλλε στην υπερχρέωση της χώρας και τα γνωστά φαινόμενα διαφθοράς. Προτείνουμε στον καθηγητή να πάει καμιά βόλτα στη Κύπρο και να υποστηρίξει ότι η χούντα δεν ήταν παρά ” ένα μικρό διάλειμμα δίχως μεγάλη σημασία”.
Από τον μεταπολιτευτικό μικροαστικό λαϊκισμό μέχρι τη καταστροφή των πόλεων, τα εγκλήματα της χούντας τα πληρώνουμε ακόμη, και πολύ ακριβά μάλιστα. Την Παρασκευή, παρουσίασα στη Πάτρα το βιβλίο μου “Μαρτυρίες για τη δικτατορία και την Αντίσταση”. Το εξώφυλλο φιλοξενεί μια φωτογραφία εποχής από τα Ψηλά Αλώνια, την κεντρική, αριστοκρατική συνοικία της Πάτρας που ισοπεδώθηκε από τις πολυκατοικίες της χούντας. Οι παρευρισκόμενοι, βέροι Πατρινοί και ορισμένοι της γειτονιάς, δεν μπορούσαν να αναγνωρίσουν το δρόμο…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >