«Αυτό που ζούμε είναι ένας μη συμβατικός πόλεμος και τα fake news είναι κομμάτι του», διαπιστώνει, συνομιλώντας μαζί μας από το Καράκας, η  27χρονη Αλεχάντρα Γκουτιέρες, που από την περασμένη Πέμπτη και για 5 περίπου ημέρες αναγκάστηκε να ζήσει, όπως και τα εκατομμύρια των συμπατριωτών της, χωρίς ρεύμα και με συνεχείς, μέχρι και σήμερα που γράφονται αυτές οι λέξεις,  διακοπές νερού –η παροχή διαρκεί ημερησίως μόλις δυο ώρες.

Ads

Παρατεταμένο blackout

Τι συνέβη, ξαφνικά;, τη ρωτώ. «Σαμποτάζ. Θέλουν να προκληθεί χάος,  ο κόσμος να διαμαρτυρηθεί και η κυβέρνηση  να πέσει», απαντάει η συνομιλήτριά μου, που, παρ’ ότι κόρη ορκισμένου τραβίστα ακαδημαϊκού, δεν είναι ψηφοφόρος του κυβερνητικού σοσιαλιστικού PSUV, ούτε υπερασπίζεται τον Νικολάς Μαδούρο.

Οι τροφές, που με κόπο είχε συλλέξει, καταστράφηκαν, μου λέει σε απόγνωση, ενώ ήταν δύσκολο έως αδύνατο να δουλέψει ή να επικοινωνήσει, αφού το ίντερνετ είχε για μια σχεδόν βδομάδα καταρρεύσει.

Ads

Το παρατεταμένο blackout στη χώρα, που δεν προκάλεσε απλώς προβλήματα στην καθημερινότα των πολιτών, αλλά γενικευμένη παραλυσία στη δημόσια συγκοινωνία, στον εφοδιασμό  καυσίμων, στις εμπορικές, τραπεζικές και βιομηχανικές δραστηριότητες, με όλες τις τράπεζες, τα super market, τις επιχειρήσεις, τα σχολεία κ.ά να παραμένουν κλειστά για ημέρες, άρχισε  σταδιακά να αποκαθίσταται στο Καράκας το πρωί της Δευτέρας. Αρχικά, το ρεύμα επανήλθε στις οικιστικές περιοχές της Σάντα Μόνικα, Μπέλο Μόντε, Λας Ακάσιας (στο νοτιοανατολικό Καράκας), καθώς και στις  Λας Μερσέντες, Αλταμίρα, Σάντα Φε. Σε κάποιες περιοχές της πρωτεύουσας επανήλθε το απόγευμα της Πέμπτης.

Την αμερικανική «κυβερνο-επίθεση» στο σύστημα ελέγχου του υδροηλεκτρικού εργοστασίου στο Γούρι (El Guri), στην πολιτεία Μπολιβάρ, το μεγαλύτερο της Βενεζουέλας και το δεύτερο στη Λατινική Αμερική, το οποίο παράγει το 80%  του ηλεκτρικού  ρεύματος που καταναλώνει η χώρα της Καραϊβικής, κατήγγειλε η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, καλώντας Ρωσία, Κίνα και Κούβα να συμμετάσχουν στην ειδική προεδρική επιτροπή που συστάθηκε για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών της δολιοφθοράς στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο.

Αιματηρές αναταραχές

Το πρωί της Κυριακής, ξεκίνησε ένας νέος αγώνας δρόμου για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης, καθώς το Σάββατο προκλήθηκε νέο blackout. «Είχαμε ήδη αποκαταστήσει το 95% του Συστήματος στο Καράκας, όταν το Άλτο Πράδο δέχθηκε επίθεση με εμπρησμούς και εκρήξεις στους ηλεκτρικούς υποσταθμούς στις 2 το πρωί», δήλωσε ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο.
Το μεγάλο παράδοξο είναι ότι, παρόλο που τα προβλήματα με τις διακοπές στο ρεύμα στοίχισαν ακόμη και τη ζωή 17 ανθρώπων (ο ηγέτης της αντιπολίτευσης επιβεβαίωσε, ως αποτέλεσμα της διακοπής ρεύματος, τους 17 νεκρούς στα νοσοκομεία από την Παρασκευή έως την Κυριακή), τα πνεύματα στο Καράκας παραμένουν ήρεμα και η κυβέρνηση συνεχίζει  να ασκεί τα συνταγματικά της καθήκοντα, όπως λένε στελέχη της, παρόλες τις περί του αντιθέτου ιαχές αξιωματούχων των ΗΠΑ.
Στο Μαρακάιμπο, ωστόσο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και «πρωτεύουσα» της βιομηχανίας πετρελαίου, σύμφωνα με ανακοινώσεις εμπορικών επιμελητηρίων, πάνω από 500 καταστήματα έχουν λεηλατηθεί κατά τη διάρκεια του blackout. Διακόσια άτομα συνελήφθησαν και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για συμμετοχή σε λεηλασίες και 124 συνελήφθησαν για συμμετοχή σε  αιματηρές αναταραχές  κατά τη διάρκεια της διακοπής της ηλεκτροδότησης που παρέλυσε τη χώρα, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η μη κυβερνητική οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Foro Penal, η οποία πρόσκειται στην αντιπολίτευση,  υπογραμμίζοντας την «αναρχία»  που επικρατεί στο Μαρακάιμπο.

Σουρεαλιστική κατάσταση

Ο αυτοανακηρυσσόμενος πρόεδρος Χουάν Γουαϊδό περιοδεύει  εκτός των τειχών, προκειμένου να κινητοποιήσει κόσμο για τις νέες διαδηλώσεις  που ετοιμάζει στο Καράκας, μια και οι  συγκεντρώσεις που έκανε στην πρωτεύουσα εν μέσω blackout ήταν, παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις,  ιδιαιτέρως υποτονικές.

«Το φαινόμενο Γκουαϊδό ξεφουσκώνει.  Πίστευαν μετά την αυτοανακηρυξή, την ομαδική αναγνώρισή του  και τις πιέσεις που ασκήθηκαν κατόπιν ότι οι μέρες του Νικολάς Μαδούρο θα  ήταν μετρημένες. Πέσανε έξω. Ο Μαδούρο, δυο μήνες μετά συνεχίζει ακάθεκτος να κυβερνά και ο στρατός εξακολουθεί να τον στηρίζει», επισημαίνει διπλωματική πηγή.

Μπορεί οι πρέσβεις της Ε.Ε να μην τον αναγνωρίζουν ως νόμιμο πρόεδρο, αλλά με τα υπουργεία της δικής του κυβέρνησης συνομιλούν. «Πρόκειται για  μια σουρεαλιστική κατάσταση», σχολιάζει η διπλωματική πηγή, θυμίζοντάς μας ότι όταν ο  Ισπανός υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε από δημοσιογράφους “με ποιον συνεννοείστε για τις υποθέσεις ισπανών πολιτών στη Βενεζουέλα;” ομολόγησε  «με την κυβέρνηση Μαδούρο».
Ο υπερπληθωρισμός, στον οποίο έχει βυθιστεί η χώρα, μετά από μια 5ετή υφεσιακή πορεία, από τα τέλη του περασμένου έτους, σε συνδυασμό με  τη μαύρη αγορά είχαν ως αποτέλεσμα την ιλιγγιώδη βουτιά  του βενεζουελάνικου νομίσματος και την  εκτόξευση των τιμών στα βασικά αγαθά.

Πυρπόλησαν την ανθρωπιστική βοήθεια

«Φαγητά υπάρχουν. Αλλά είναι πανάκριβα. Δεν τρώμε καλά. Υποσιτιζόμαστε», λέει η Αλεχάντρα Γκουτιέρες. Παρόλες τις κυρώσεις εναντίον της χώρας από τις ΗΠΑ και τις χώρες της Ε.Ε.,  και παρόλη την αντίφαση σε μια χώρα με σοσιαλιστικό καθεστώς  και εν εξελίξει Μπολιβαριανή Επανάσταση ο χώρος των τροφίμων να ελέγχεται από ολιγάρχες της Αντιπολίτευσης, που προκαλούν κατά το δοκούν τεχνητές ελλείψεις (με εντυπωσιακότερες αυτές συμβαίνουν πάντα κατά τη διάρκεια των εκλογών), αφενός τα super market έχουν φαγητά, αφετέρου το καθεστώς (με εισαγωγές από την Τουρκία, το Μεξικό, το Ιράν, τη Συρία, τη Ρωσία, ακόμη και το Ιράκ),  συνεχίζει να παρέχει στο 85% των βενεζουελάνικων νοικοκυριών, σχεδόν δωρεάν,  την κούτα τροφίμων claps, με την οποία οριακά επιζούν.

Η Γκουτιέρες γνώριζε απ’ την πρώτη στιγμή ότι η είδηση που εμφάνιζε την κυβέρνηση Μαδούρο να έχει κάψει την ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλαν οι ΗΠΑ μέσω Κολομβίας ήταν fake news. “Όλοι στη Βενεζουέλα το ξέραμε. Και οι οπαδοί του Γκουαϊδό», αναφέρει. Η έκπληξη είναι ότι πρόσφατα και οι  New York Times,  επικαλούμενοι τα βίντεο  που κατέκλυσαν το twitter και την τηλεόραση, παραδέχονται ότι  οπαδοί του Γκουαϊδό πυρπόλησαν τα  καμιόνια της ανθρωπιστικής βοήθειας με  βόμβες μολότωφ.

Στο μεταξύ, προτού απελαθεί ο γερμανός πρέσβης απ’ τη Βενεζουέλα (η γερμανική εκδοχή για την απέλαση είναι ότι ο πρέσβης κλήθηκε για διαβουλεύσεις στο Βερολίνο), η Νομική Υπηρεσία της Γερμανικής Βουλής αναγνώρισε ότι αυτή καθεαυτή η δήλωση του Γκουαϊδό ότι στο εξής αυτός είναι ο νόμιμος πρόεδρος της χώρας, δεν του προσδίδει αυτόματα νομιμότητα, καθώς επίσης  ότι  «η Γερμανία τοποθετείται σε ένα θέμα του συνταγματικού δικαίου της Βενεζουέλας, σύμφωνα με το οποίο και βάσει της αρχής της μη ανάμειξης στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας η στάση της καθίσταται προβληματική, όπως και η αναγνώριση ενός πολιτικού της αντιπολίτευσης ως μεταβατικού προέδρου, την ώρα που ο ίδιος δεν έχει καταφέρει να επιβληθεί αποτελεσματικά απέναντι στις κρατικές εξουσίες της χώρας του».

Πηγή: Η Εποχή