Μια βδομάδα πριν τις κάλπες και καθώς αποκρυσταλλώνονται σταδιακά οι τάσεις του εκλογικού σώματος – τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο νικητή των εκλογών – εμφανίζεται πλέον το ερώτημα «και μετά την 25η Ιανουαρίου, τί;»

Ads

Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά. Η εβδομάδα που μας πέρασε σημαδεύτηκε από την ανακοπή της τάσης μείωσης της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που είχε παρατηρηθεί, ενδεχομένως λόγω της υποχώρησης της ανησυχίας των πολιτών για το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και την ασφάλεια των καταθέσεων.

Η έντονη πλέον “ροή” πληροφόρησης προς την Ελληνική κοινή γνώμη σχετικά με τοποθετήσεις διεθνών παραγόντων για πιθανό – επωφελή για την Ελλάδα – συμβιβασμό στο θέμα του χρέους, ακόμα και με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η ευδιάκριτη στροφή στην επικοινωνιακή στρατηγική της ΝΔ προς λιγότερη κινδυνολογία και περισσότερες μετεκλογικές δεσμεύσεις για ελαφρύνσεις και παροχές, “αποσυμπίεσαν” την ψυχολογική πίεση προς τα μεσαία στρώματα και όσους συσπειρώνονται γύρω από τη ΝΔ όχι από θετική επιλογή, αλλά από φόβο για την επόμενη μέρα με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

image

Ads

Όσοι δηλώνουν «Δεν έχω αποφασίσει» ερωτώνται στην συνέχεια μεταξύ ποιων δύο κυρίως επιλογών ταλαντεύονται, έτσι ώστε να προσεγγισθεί όσο πιο αξιόπιστα γίνεται η ενδεχόμενη κατανομή του ποσοστού των αναποφάσιστων στα κόμματα. Όπως φαίνεται στο γράφημα, στο σύνολο των απαντήσεων (στο άθροισμα δηλαδή των δύο επιλογών) η ΝΔ έχει 37% και ο ΣΥΡΙΖΑ 25%, μετά την αφαίρεση των επιλογών Λευκό/Άκυρο, Δεν θα ψηφίσω και ΔΞ/ΔΑ. Επιπλέον, η ΝΔ έχει το 30% των πρώτων προτιμήσεων έναντι 15% του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή οι περισσότεροι αναποφάσιστοι τείνουν προς την ΝΔ. Τα παραπάνω οδηγούν στην ενδεχόμενη κατανομή των αναποφάσιστων που καταλήγει στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής και ερμηνεύουν γιατί η διαφορά των 6,9 μονάδων στην πρόθεση ψήφου, γίνεται 5.5 μονάδες στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Αποτέλεσμα: οι διαρροές ψηφοφόρων της ΝΔ προς το ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι και τους αναποφάσιστους αυξήθηκαν με μικρή κάμψη της συσπείρωσής της, την ίδια στιγμή που η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε υψηλά επίπεδα, ενώ εξακολουθεί να δέχεται σημαντικές εισροές ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Με βάση τα παραπάνω, διαμορφώνεται μια σαφής διαφορά περίπου επτά ποσοστιαίων μονάδων στην πρόθεση ψήφου, ωστόσο, η ΝΔ διαθέτει σημαντικές εφεδρείες στο σημαντικό ποσοστό των αναποφάσιστων – που ξεπερνούν το 15% – περισσότεροι από τους οποίους δηλώνουν ότι “γέρνουν” προς τη ΝΔ παρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα η πιθανή κατανομή τους να μειώνει κάπως τη διαφορά στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, στις 5,5 μονάδες.

Στη μάχη για την τρίτη θέση, ο μεγάλος κερδισμένος της εβδομάδας που μας πέρασε είναι το Ποτάμι, καθώς εισπράττει σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που βλέπουν στο Ποτάμι μια εξισσοροπιστική συμμαχική δύναμη για την επόμενη Κυβέρνηση, ειδικά σε περίπτωση επικράτησης του – ριψοκίνδυνου κατά την άποψή τους – ΣΥΡΙΖΑ. Σταθερά ψηλά και η Χρυσή Αυγή, θα παλέψει για την τρίτη θέση με το – ασταθές – Ποτάμι. Το ΠΑΣΟΚ δείχνει να κερδίσει τη μάχη από το Κίνημα Δημοκρατών – Σοσιαλιστών του πρώην Πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, το οποίο θα παλέψει πολύ για την είσοδο στην Βουλή, όπως και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Το υψηλό ποσοστό αναποφάσιστων οδηγεί σε ένα μόνο βέβαιο συμπέρασμα: το πολιτικό αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου είναι αβέβαιο, καθώς πολλά πιθανά σενάρια είναι ανοικτά: ποια Κυβέρνηση θα έχουμε, αν θα έχουμε Κυβέρνηση (ή αν κρατήσουμε άλλη μια Κυριακή στο ημερολόγιο για να επισκεφθούμε τα σχολεία της γειτονιάς μας), πώς θα είναι η επόμενη μέρα στον ηττημένο (ειδικά αν αυτός είναι η ΝΔ, η διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ θα παίξει ενδεχομένως μεγάλο ρόλο) κοκ.

Έχουμε άλλη μια εβδομάδα προεκλογικής δράσεις και μετρήσεων. Για να δούμε!

* Ο Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης (Διευθυντής Ερευνών Palmos Analysis)